Gülçin Akçay

Türkiye’de Önolog Olmak

Gülçin Akçay

Ahmet Gök: Şarap sektöründe profesyonellerin sizi yakın tanıdığını biliyoruz. Keyif Notları okurları için kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Gülçin Akçay:2000 yılında Trakya Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe bitkileri bölümünde okumaya baladım. O yıldan itibaren Trakya da ki tüm sistemli bağlarda budamada, tesis kurulumunda, bağ bakımında yövmiyeli bağ işçisi olarak çalıştım. Mezun olduktan sonra Barbare Şarapçılıkta işe başladım. 3,5 yıllık çalışma sürecinde 230 dekarlık bağlarını kurup ilk rekolte yılında şarap yapımına yardım ettim. Bağ ile şarabın ayrılmaz bir bütün olduğunu keşfettikten sonra Bağcılık be Şarap yapımcılığı üzerine yüksek lisansa başladım. Daha sonra Chamlıja Şarapçılıkta işe girdim. 5 yıl boyunca şirketin 900 dönüm bağlarının kurulumunu yaptım ve iki yıl deneme üretim şaraplarını yaptım. Şimdi danışman olarak bağ kurmaya ve şarap yapmaya devam ediyorum.

Nasıl önolog olmaya karar verdiniz? Şarap yapımcısı olmak için nasıl bir süreçten geçiliyor?
İş hayatıma bağ kurulumu ve bakımı ile başladım. Bağı tanıdıkça ve şarabı içtikçe bunun birleşik ve birbirinden ayrılmaz bir serüven olduğunu öğrendim ve önolog olmaya karar verdim. Şarap yapımcısı olmak için üzümü kendinizi tanıdığınız kadar çok iyi tanımanız lazım. Onun 9 aylık yaşantısının içinde yer alıp onunla içli dışlı olmanız,  huylarını, davranışlarını, beklentilerini, tepkilerini, arzularını gözlemleyip ona göre yıl boyunca müdahale etmeniz lazım. Kısacası üzüme ve şaraba aşık olmanız lazım J. Bunları başarırsanız zaten size nankörlük etmeyecektir, sizin istediğinizi size verecektir. Hasat döneminde de zaten ne yapılması gerektiği, nasıl bir metotla şarabı yapmanız gerektiği, Nasıl karakterde size şarap vereceğini size gösterip yol haritanızı çizmenizde size yardımcı olacaktır. İyi şarap bağ da yapılır.

Ülkemizde genel olarak yabancı önolog danışmanlığında şarap yapılıyor. Neredeyse her firmanın yabancı danışman var. Yabancı bir danışman birlikte şarap yapmak nasıl bir duygu? Kuşkusuz konusunda uzman olan bu danışmanların öğreticiliği yanında size kısıtladığını düşündüğünüz yönleri var mı?
Bildiğiniz üzere asmanın anavatanı Anadolu topraklarıdır, fakat ne yazık ki Anadolu kültüründe üzümden yapılan her türlü gıda ürünü geliştirilirken şarap kısıtlanmıştır. Bu da bizi kaliteli şarap yapımı konusunda yaşadığımız yüzyıla kadar geriletmiştir. Bu konuda Avrupa çok daha yol kat ettiği için onlardan yardım almayı doğal karşılıyorum. Ama artık kendi kendimize yetmenin zamanının geldiğine de inanıyorum. Öğreticiliklerinin yanı sıra tabi ki kısıtladıkları konularda olabiliyor. Bir bağcı olarak karşılaştığım en büyük sorunlardan biri bölgeye uygun olmayan çeşit seçimi veya klon seçimi. Bunun doğru yapılabilmesi için yıllar ortalaması meteorolojik verileri sadece yeterli olmuyor ne yazık ki. Bölge iklimini çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bölgeye uygun olmayan terbiye şekli, dikim şekli de karşılaştığım diğer sorunlardan. Bunun için de topografyayı iyi bilmeniz lazım. Çünkü bölge için de bile küçük bölgecikler olabiliyor. Mikroklima alanları görülebiliyor. Çok uzun süreli bir yatırım söz konusu olduğundan üzümün kalitesini etkileyen her bir faktörün tek tek incelenip bağ alanlarının tesis edilmesi gerekiyor. Bunun için de dediğim gibi bölgeyi çok iyi tanımak gerekiyor. Ayrıca Türkiye’ de bağ ve şarap malzemeleri çok pahalı. Bunlarım alımında da aklımıza her geleni değil de gerçekten ihtiyaç olanı ihtiyaç kadar aldırma ve alma eğiliminde olmalıyız. Bir önolog olarak ta rahatsızlık duyduğum konu tek düze şarapların üretilmesi. Bizim isteklerimizin önemli olduğunu düşünüyorum. Bizim damak zevkimize uygun, bizim içmekten mutluluk duyacağımız tarzda şarapların yapılmasını istiyorum. Biz artık az olsun çok olsun şaraptan zevk alan, şarabı tanıyarak içmeye özen gösteren bir toplum olduk, bunun düşünülüp şaraplarımızın da bu tarzlarda üretilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Kuşkusuz büyük özveri ve emekle yapımını üstlendiğiniz şaraplarınızı seviyorsunuz. Bu profesyonel çerçevenin dışında, sizin sevdiğiniz yerli ve yabancı üzümler, şaraplar, bölgeler nelerdir? Nerelerdir?
Ben yeni dünya şarapçılığını daha çok tercih eden , yeni dünya ile eski dünyanın harmanı olan şarapları da severek tüketen bir damak zevkine sahibim. Ayrıca üzümün bir meyve olduğunu, şarabın bir meyveden yapıldığını düşününce tüketmekten hoşlandığım şarapların aromatik olmasını tercih ediyorum. Yerli üzümlerden Narince, kalecik karası nı beğeniyorum. Yabancı varyetelerden Cabernet franc, Sauvignon blanc tercihim. Bölge olarak Fransa Bourgonya, Avustralia, Şili, Türkiye’ den Trakya sevdiğim bölgeler.

Bugüne kadar yapımına katkınız olan güzel şaraplar ve Keyif Notları’na zaman ayırdığınız teşekkür ederiz. Bundan sonraki şarap yolculuğunuzda başarılar dilerken. Son olarak neler söylemek istersiniz?
Bir gün sevgili ülkemin şarap üreten ve tüketen ileri ülkeler seviyesine gelmesini canı gönülden istiyorum. Sektörümüzün içinde bulunduğu bu kaos ortamından bir an önce çıkmasını temenni ediyorum. Hep beraber elimizi taşın altına sokup, çok çalışıp bunların üstesinden gelebileceğimizi düşünüyorum. Çok teşekkür ederim.

Yorum