Berkan Acarman

internette Şarap Satışının Yasaklanmasına

Berkan Acarman

İnternette Şarap Satışının Yasaklanmasına Herkes Sessiz Kaldı. Her ne kadar torba yasa ile internet üzerinde şarap ve alkollü içkiler satışı yasaklansa da Türkiye’de internet ortamında satış öncülük etmiş www.onlinemahzen.com ‘un kurucusu Berkan Acarman ile Ahmet Gök offline bir söyleşi gerçekleştirdik. Yasaklarla birlikte artık www.offlinemahzen.com  olan şarap satış sitesi üzerine konuştuk…

Ahmet Gök:Sevgili Berkan hepimiz seni www. onlinemahzen.com’da başarılı çalışmalarınla tanıdık.Şarabın ilgin ne zaman başladı? İçtiğin ilk şarabı hatırlıyor musun?

Berkan Acarman: Şaraba olan ilgim rehberliğimin ilk yıllarında 14-15 yıl önce başladı, aslında benim ilgi duymamı turistler sağladı desem daha doğru olur. Türk şaraplarını merak ediyorlardı ve sordukları sorulara ayrıntılı cevap verebilmek için sürekli araştırma yapıyordum. Öğrendikçe, merakım daha da arttı. Sanırım ilk içtiğim şarap Çankaya idi ve ızgara balık ile içmiştim.

İnternet üzerinden şarap satma fikri nasıl gelişti bize biraz online mahzenin kuruluş süreci ve gelişiminden bahsedebilir misin?

2007 Yılında Danıştay tarafından internet üzerinden satış yasağı kaldırıldıktan sonra Onlinemahzen fikri kafamda şekillenmeye başladı. En zorlandığım noktalardan biri, şarapları doğru koşullarda saklayıp, Türkiye’nin her yerine sağlam bir şekilde nasıl göndereceğimdi. Eğlenceli, ama bir o kadarda zor bir kuruluş süreci oldu. Ardından mağazalaşmalar başladı Türkiye’de şarabı doğru saklayan tek yer olma özelliğimiz 5 sene sonra hala devam etmekte.

Torba yasanın 175. maddesi gereği internet üzerinden alkollü içki yasağı başlayınca, esprili bir göndermeyle www. offlinemahzen.com açtınız. İnternetten şarap satışınız devam etmesi için birtakım çalışmaların olduğunuz duyuyoruz. Gelişmeler ne aşamada, tekrar internet üzerinden şarap alma şansımız olacak mı?

Ne yazık ki, ben hiçbir çalışma duymadım. Aslında bu yasak, üreticilerimizin şaraba yeni yeni ilgi duyan kişilere ulaşmasını da engelledi, butik üreticilerin tüketicilerle tanışma şansını zayıflattı. Zaten Anadolu’da artık alkol satan nokta bulma şansınız pek kalmadı, şarap çeşitlerine ulaşmasından zaten bahsedemiyoruz bile. İnternet ve Telefon ile satışın engellenmesi ile üreticilerin ülkenin her yanındaki gerçek tüketiciye ulaşma olanakları daralıyor. Sektörün oyuncularının kendi aleyhlerinde, gelişmelerini, daha da büyümelerini engelleyecek kararlara birlik olup itiraz etmemelerinin ceremesini hep birlikte çekiyoruz.

İnternetle başlayan online mahzen serüveniz, İstanbul’un çeşitli semtlerinde mağazalar zincirine dönüştü. İnternet üzerinde satış yapmak mı? Yoksa mağaza üzerinden satış yapmak mı? Daha keyifli?

Oldum olası enteresan bir ülke idik. Bir ürünün satışı serbest iken, internetten satışının yasak olması bize mahsus bir uygulama. Mağazalar ayrı bir keyif, müşteri ile yüz yüze temastan da çok zevk alıyorum, ancak ben hiçbir zaman Doğubeyazıt’a veya Kayseri’ye veya Artvin’e ayrı ayrı mağaza açamam. Hiç kimse açamaz. Ancak İstanbul ve diğer büyük şehirlerin dışında yaşayan şarapla ilgilenen, şaraba ulaşmak isteyen her ildeki 15 – 20 kişiye 1’er şişe İYİ şarabı gönderebilirdim, gönderiyordum. Sadece şarap göndermek de değildi, onlarla sohbet edebiliyordum, anlatabiliyordum, denemeleri için yeni şaraplar önerebiliyordum. İnternetsiz bu işin hiçbir keyfi ve amacı yok.

Bu söyleşi için teşekkür ederim. Kadehinizden sevdiğiniz şarap eksik olmasın? Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Son olarak şunu eklemek istiyorum ben bu yolda yolcuyum, yaşım tahminimce sektördeki çoğu kişiden bayağı genç, 31 yaşındayım. Ben bir süre sonra, bu sektörden çıkıp, başka sektörlere de yatırım yaparım, neticede girişimciyim. Ancak kendileri hakkında kararlar alınırken ses çıkarmayan üreticilerin bu sektörün hancıları olduğunu unutmamak gerekiyor. Bugün bu açıda bir yasak olacak, yarın görünür satış yapamayacaklar, zaten içilen yerlerin gözükmemesi için bir çaba sürüyor. Bu sessizliğin bedelini en çok kendileri ödeyecekler ilerleyen günlerde.  Asıl bu konuları onların detaylı düşünmeleri gerekiyor. Saygılarımla

 

Yorum