Barkın Akin

Şaraba Gönül Verenler

Ahmet Gök: Şarapla tanışmanız nasıl oldu? İlk içtiğiniz ilk şarabı hatırlıyor musunuz?
Barkın Akin: İlk Şarap ile tanışmam, ortaokulun sonlarına doğruydu. Malum aile olarak uzun yıllardır çiftçilik ve bağcılık ile uğraştığımız  için  o dönemlerde hep toprak ile iç içe büyüdüm ve içtiğim ilk şarap gene babamın kendine kadar yaptığı Cabernet Sauvignon şarabıydı.

Şarabı keyifle yudumlamak varken zorlu bir süreci göze alıp şarap üretimine girmeye nasıl karar verdiniz? İlk bağlarınızın kurulum süreci ve bugün ki üretim kapasitenizden ve yaptığınız şaraplardan bahsedebilir misiniz?
Aile olarak ciftçilik kökenli olduğumuz için, küçük yaşlarda babamla her hafta sonu bağları dolaşmaya giderdim.Daha o zamanlarda  kafamda her zaman bu bölgeye nasıl bir yatırım yaparımda aile geleneğini burada sürdürürüm sorusu vardı ve en başta en büyük destekçim babam ve kardeşim Elif vardı.Zaten BAREL in açılımıda bizim isimlerimizin birleşiminden geliyor. Ben İngilizce İşletme mezunuyum, bunun üzerine gastronomi eğitimi alıp gıda sektörüne girdim burada şaraba olan bağlılık açıkcası daha da arttı ve Hiç düşünmeden benim deyimimle bir şovalyelik yapıp zor bir dönemde şaraphane kurduk. Bağlarımız 1997 senesinde babam tarafından sadece üzümü satmak amacıyla kurulmuş fakat bu dönemden sonra 2000 senesinde kurulan yeni bağlarımızla kaliteye odaklı bağcılık sistemiyle genişlettik.  Barel Bağları, konum olarka tipik Batı Trakya terruarını göre 1-2 derece daha soğuk bir bölgede yer almaktadır.Toprak üst katmani tinli özellik göstermekle beraber 1m’lik profilin de kalsiyum bandı ile kırmızı bol demirli toprak katmani ihtiva eder. 1,5-2 m ‘ler de ise asmanin çok sevdiği mavi kil bulunmaktadır.Bağlarımızda Cabernet Sauvignon, Syrah ve Merlot üzümleri bulunmakta. Şuan sadece kırmızı ve pembe şarabımız var. önümüzdeki sene bunlara bir adet beyaz şarabı da ekleyeceğiz.Biz yılda 50 ton kadar üzüm işliyoruz, buda yaklaşık 35.000 lite şarap yapyor. işlediğimiz bütün üzümler kendi bağlarımızdan aldığımız ürünler,dışarıdan kesinlikle üzüm almıyoruz. Bağ alanlarımızı arttırma hedefimizle kapasitemizide 100 tona kadar çıkarmayı hedefliyoruz.

Biz Firma olarak, fiyat kalite dengesinde en iyi ürünü tüketicilere ulaştırmaya çalışıyoruz. Şuan için Barel Vineyards markası altında 4 adet Kırmızı; Barel Vineyards Cabernet Sauvignon & Merlot , Barel Vineyards Syrah ,Barel Vineyards Reserve ve MAA ; ayrıca birde Barel Vineyards Rose olarak toplamda 5 ürünümüz bulunmakta. Barel Bağları, Trakya’nın mucizevî teruarında yetişen üzümlerin en doğru şartlarda şaraba dönüştürülmesi amacı ile kaliteye odaklı bağcılık teknikleriyle geliştiriliyor

Kuşkusuz her üretici gibi kendi yaptığınız şarapları seviyorsunuz. Kendi şarabınız dışında sevdiğiniz şaraplar, bölgeler, üzümler nelerdir?
1)    Verrazano Chiantı Classico Reserva
2)    Torres Coronas Tempranillo

Sevdiğiniz şarap ile yaptığınız, yapmaya çalıştığınız şarap arasında bir paralellik kuruyor musunuz? Yani sevdiğiniz şaraplar gibi şarap yapamaya çalıyorsunuz? Yoksa her şey doğaya mı bırakıyorsunuz?
Açıkçası yaptığım şarapları hiçbir zaman başka bir şarapla karşılaştırmadım. Sevdiğim tabii ki şaraplar var fakat onlara benzetmek yada yapmak gibi bir amacım yok. Benim burada ki amacım terruar şarabı yapmak, bizim bölgemiz bize ney veriyorsa,doğa bize ne sağlıyorsa biz onu şişeye koyuyoruz. Kısacası özgürlüğe bırakıyoruz herşeyi fakat bunun dışında farklı varyasyonlarda tabiiki denemeler yapıyoruz.

Şaraplarınız genelde katıldığı yarışmalarda başarılı sonuçlar alıyor. Son olarak şarap yolculuğunuzda gelecekten beklentilerinizi, hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Bizim isteğimiz ve amacımız her zaman tabiiki en iyisini yapmak.Bu dönemde Bu yolculukla iligli olumlu düşünceler yok aslında kafamda, her gün herşey daha zora doğru gidiyor,İnşallah kısa sürede herşey düzelir. Satış hedefi olarak şuan  ihracata yönelik çalışmalarımız var, Eylül ayından sonra iki ülkeye ürünlerimizi göndermiş olacağız. Bu sene bir kulup kuruyoruz, ve insanlara bağlarımızın belli bir kısmını kiralayarak onlara kendi şaraplarını bizim markamız altında yapma şansını veriyoruz, Önümüzdeki sene bir butik otel projemiz var onuda 2015 de faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Burdaki ana hedef insanları büyükşehir karmaşasından uzaklaştırıp,köy ve doğal hayatı onlara sunmak.
Teşekkürler,

Yorum