2014 Tekirdağ Bağ Raporu, Gülçin Akçay

Viticulturest & Winemaker Gülçin Akçay Türkiye Bağları, 2014 bağ raporu için Tekirdağ bağlarınında ki genel durumu Keyif Notları için yazdı….

2014 yılı yağışlı geçen bir yıl idi. Neredeyse tüm bölgelerimiz yağış aldı. Bu nedenle bağlar için olumsuz bir sene idi. Hastalıkların çok görüldüğü, oranlarının fazlalaştığı bir yıldı ne yazık ki. Fakat düzgün ilaçlama programı ve ilaçlar arasında düzgün rotasyon ve zamanlama yapan üreticiler sezonu sıkıntısız atlatabildi. Hastalıklar yaprak alanlarını deforme ettiği için şeker ve fenolik madde oluşumları üzümler de eksik kaldı. Bu nedenle kırmızı şarapların çok iyi olmadığı bir sene olarak düşünüyorum. Fakat beyazlar için aynı şeyleri düşünmüyorum. Tabi ki hastalıklı beyaz bağlarda da kalite beklemiyorum. Ama az hasarlı veya hasarsız bağ sezonu geçen üzümlerin şaraplarında yoğun aroma profili, diri asiditeli olacağını düşünüyorum.

Yağışlarla birlikte sulu üzüm sebebiyle kırmızıların gövde sorunları olacağını düşünüyorum. Ayrıca bazı bölgelerimiz de dolu sorunu da oldu. Yaprak ve ürün kaybı yaşandı. Üreticilerin hasat rekolte tonajların da azalma oldu. Kalan üzümler de de kalite düşüklüğü olması da kaçınılmazdı. Bunları baştan ön gören ve buna göre bağlarına müdahale eden üreticiler güzel sonuçlar alabildi. İşin kötü yanı Mildiyö hastalığı sporları bağlarda birkaç yıl yaşarlar. Bu nedenle önümüzde ki sezon kurak geçse bile bağlar da ilaçlamaların kontrollü bir şekilde yapılması gerekmektedir. Aksi taktir de hastalığın önümüzde ki bir kaç yıl ortaya çıkması ve bağları sarması kaçınılmazdır. “Hava sıcak, bağlar da hastalık görülmüyor ilaçlama yapmayayım” diye düşünülmemelidir. Ara dönem de olabilecek bir kaç yağış ile hastalık bağları tekrar sarabilir. Bu şekil de geçen yıllar da yapraklar döküldüğü zaman (ekim-kasım) ve bağlar uyanmadan önce, mümkünse budama sonrası mutlaka %3′ lük Bordo Bulamacı uygulaması yapılması gerekmektedir. En son ilacı takiben bağlar uyandıktan ve sürgünler 5cm civarına ulaştığı dönemde de mutlaka %1′ lik Bordo Bulamacı uygulamasını şiddetle tavsiye etmekteyim. Hastalıklı bağ dönemi sonrası yeni döneme hastalıktan ari başlamak gerekmektedir. İleri zamana doğru hastalık populasyonu artacağı için( bahar ayları yağışlı ve 10 derece üzerinde olacağından) hastalığın ortaya çıkması kaçınılmazdır.

Yeni sezonda üreticilere başarılar dilerim. Bağlarını mutlaka 3 gün de bir dolaşmalarını ve gördükleri herhangi bir belirtiye erken müdahale etmelerini tavsiye ederim. Fikrimi sorduğunuz ve yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar dilerim.

Yorum