Finlandiya’da Türk Şarapları Tadımı

Hasan Altıntaş anısına Küp Çal Serisi,

Türk şarapları tadımı, Vigneron Import Finland ve Weinatolin iş birliği Chamlija, Küp, Turasan, Çamlıbağ, Vinolus ve Likya şaraphanelerinden şaraplarının yer aldığı Türk şarapları ve yerel lezzetler temalı tadım yapıldı. Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de gastronomi sektörünün profesyonelleri açık sohbetli tadımda buluştu.

11 yıldır Finlandiya’da yaşayan Deniz Löktaş, üniversite sonrası 2 Michelin yıldızlı aşçı olarak çalışmaya hayatına başladı. Court of Master Sommeliers Certified, WSET3 seviyesini bitirdi, 2017 yılında Finlandiya’nın en iyi şampanya somelyesi yarışmasını kazandı. 2019 yılında Finlandiya’daki Şampanya kültürüne katkılarından dolayı Fransız “Ordre Des Coteaux De Champagne” tarafından “Şampanya Şövalyesi” ilan edildi. Çeşitli restoranlarda somelye, baş somelye ve şef somelye olarak çalışan Löktaş: “Şaraba dair hiçbir şey bilmiyorum” diyecek kadar şarap bilgisine sahip oldu. Finlandiya’nın önemli ithalat kendi şirketini çalışarak tecrübe kazandıktan sonra kendi ithalat şirketini kurdu. Dünya şaraplarında küçük seçkiyi Finlandiya gastronomi sektörüne sunuyor. Bir süredir de Finlandiya pazarına Türk şarapları sunabilmek için çalışıyor.

Deniz Löktaş’ın ev sahipliğinde gerçekleşen tadımda, katılımcılar genel olarak Türk şaraplarını beğendiklerini vurguladılar. Löktaş katılımcıların genel izlenimlerini anlattı. Chamlija’dan Albariño-Narince 2019 klasik narenciye aromaları yanında ananas, mango, portakal kabuğu şekerlemesi ve turuncu kavun gibi tropik meyveleri hem burunda hem damakta gayet dengeli sunumuyla dikkat çekti.

Turasan Emir 2019 ve Turasan Narince 2019 cömert aromatik yapılarıyla dikkat çeken beyaz şaraplar oldular.

Turasan Boğazkere 2019 kara orman meyvelerini cömertçe sunan ve tanenleri son derece entegre, güçlü ve gövdeli Avusturya kırmızılarını (St Laurent) anımsattı.

Napa ve Bordeaux arasında gidip geliyorlar…

Mükemmel dengeli ve enerjik yapısıyla Chamlija PaPiKa 2019.

Meşe fıçıda hallice bir öpücük almış güçlü Chamlija Nevi Şahsına Münhasır 2017 ve son derece dengeli bir Trakyalı olan ve nispeten yüksek alkol derecesini meyvemsi olgunluğu ile çok iyi maskeleyen Thracian 2017 grubun favorileri şarapları arasında oldu. Bu son iki şarap hakkında “Napa ve Bordeaux arasında gidip geliyorlar, arada bir de İspanya’ya uğruyorlar” değerlendirmesi yapıldı.

Çamlıbağ Karalahna 2019 zarif yapısıyla sürpriz yaptı. “Nerello Mascalese ağırlıklı bir Etna Rosso gibi” dendi. Benim de çok sevdiğim bir şarap turu ve bölgedir, yoruma yüzde yüz katılıyorum.

Turasan Öküzgözü – Boğazkere 2019’a bir Chateauneuf benzetmesi dahi yapıldı. Haksız da sayılmazlar…

Büyük sürpriz Küp Çal Karası Kırmızı 2020 kırmızıdan geldi.

Büyük sürpriz Küp Çal Serisi 2020 kırmızıdan geldi. “Gayet düzgün bir Turk Bojolesi” dendi. Cru Bojolar ile zor olsa da gene de iyi bir Bojo Villages ile yarışır yorumu yapıldı. Hatta bir tadımcı “bence bu zarif yapısıyla Cru Bojo Fleurie ile bile denk gidebilir” dedi. Söz konusu bölge iyi bildiğim, çok sevdiğim bir yerdir, yorumlara katılıyorum. Shiraz ve Çal Karası kupajından yapılan bu şarabın katılımcılar çok fazla Gamay anımsatması şaşırtıcıydı.

Vinolus Kalecik Karasi 2019 son derece zarif ve aromatik yapısıyla en az 3 saat karafta kalmasına rağmen hiçbir aromasını kaybetmedi. 

Türk şarapları tadımını, yöresel yemek ve şarap eşleşmesiyle katılımcılar farklı bir deneyim yaşattı. Deniz Löktaş tarafında hazırlanan bol zeytinyağlı klasik humus, kırmızı pancar humusu, Girit ezme, nazuktan, sıcak patlıcan salatası gibi mezelerle birlikte, mantarlı sucuk kavurma ve kuru domatesli yeşil fıstıklı kuzu köfte eşleştirmesiyle tamamlandı.

 

Yorum