2017 Bodrum Bağ Raporu, Karnas Bağları

Türkiye’nin bağ raporunu oluşturmaya devam ediyoruz… Geçen bir yılın ardında yaşananları, bağlardaki gelişmeleri,  gece gündüz ısı farklarını, yağmuru, rüzgarı kısacası geçen bir yılın izlenimlerini bağda yaşayanlara sorduk… . 2017 yılı Bodrum’da bulunan Karnas Bağları‘nda, bağ sezonun nasıl geçtiğini Karnas Şarapları‘ndan Selva İşmen yazdı..
Karnas Vineyards,Bodrum Karaova’nın ilk aile işletmesi olarak 2005 yılında yine Türkiye’nin ilk Zinfandel’lerinin dikimiyle hayata geçti.Shiraz ve Cabernet Sauvignon çeşitleriyle devam ederek,2017 yılında yeni asma dikimleriyle ve uygun sürpriz beyazların da ilavesiyle yaklaşık 120 dönüme ulaştı.
Asmaya uygun ancak zorlu ;kireçli ve taşlı toprakta iyi tarım uygulaması ile “doğaya saygılı “üretim yapıyor olmak bizi oldukça yorsa da toprak yapısını bozmamak açısından olması gereken.Kış budaması, yeşil budama, salkım seyreltme ; dönüme 400-500 kg gibi düşük bir verime dönüşüyor, karşılığında konsantre, yoğun, canlı aromalı,rafine, yıllandırmaya uygun,şaraplar veriyor.
Bağcılık işlemlerinde temel hedefimiz minimum düzeyde uygulamalar ile doğal dengeyi koruyarak kaliteli bir üretim yapmak.2017 yılı hastalıklar açısından biraz zorlu bir yıldı, bölgemizde özellikle salkım güvesi ve “mildiou “nun baskın etkisi gözlendi.Ancak zamanında yaptiğımız uygulamalar sezonu hiç zarar görmeden geçirmemizi sağladı.Tabii burada bağın kireçli/taşlı toprak yapısını ,düzenli esen deniz kokulu Ege rüzgarlarının da hakkını vermek gerek.
2017 sezonunun ilk aylarinda sıcaklıklar  mevsim normallerinin daha altinda seyretti ve fenolojik olarak bağlar yaklasik 1 hafta 10 gun  daha geçci ilerledi. Nisan ayından sonra  ise ısı bölgenin ortalama değerlerinde seyrederek ;aşırı sıcak veya soğuk yapmadan dengeli gitti.
2016 yılı nisbeten daha kurak bir yıldı ancak 2017 nin ozellikle ilk ayları son yılların en iyi yağışlarını alarak reservleri doldurdu.Bölgemizde Mayıs ortasından sonra genelde etkili yağışlar beklenmez, oysa bu yıl farkli olarak Haziran ortasına kadar daha etkili yağışlar aldik. Bu da bize olgunluk dönemini daha rahat geçirerek aşırı kurakliktan etkilenmemeyi ve hasat tarihlerimizi biraz daha ileriye öteleyebilmeyi sağladı.Analitik olgunluk ile aromatik olgunluğu eş zamanlı yakalayarak  dengeli bir hasat sezonu geçirdik.Yaz aylarinda özellikle geceleri esen serin rüzgarların,olgunluk dönemini rahat geçirmemizdeki payını da unutmamamız gerek
Yorum