Weinatolien.de 2 Yaşında

Avrupa'nın En Büyük Türk Şarap Satış Sitesi

Weinatolien.de 2 Yaşında

Almanya’nın önemli şarap bölgelerinden Rheingau’da Wiesbaden’da yaşadığı yıllarda, şaraba olan ilgisi artan Evren Tonguç 2015 yılında; 8 Türk Şarap üreticisinin 80 şarabıyla www.weinatolien.de‘yi kurar.

Weinatolien’in kuruluşunun ardında yatan temel düşünce:  “Almanya’da Şili’den Güney Afrika’ya neredeyse şarap üreten her ülkeden her segmentten şarap bulunurken binlerce yıllık geçmişe sahip olan Anadolu şarapları niye burada bulunmuyor? Bulunanlar da yalnızca birkaç sofralık şarap. Aslında Türkiye’nin şarap kültürü çok daha çeşitli, geniş ve derin. Ama ne yazık ki tanınmıyor, bilinmiyor. O zaman bu çeşitliliği ve kaliteyi tanıtacak bir şeyler yapmak lazım.”  Anadolu şaraplarının, Avrupa’da tanıtılmasını kendine görev edinen  Evren Tonguç, Almanya’daki şarap pazarıyla daha derinlemesine ilgilenmeye, pazarı incelemeye başlar…
Bu doğrultuda titiz ve uzun bir olgunlaşma sonucunda Mart 2015’te, adı Wein (şarap) ve Anatolien (Anadolu) sözcüklerinden esinlenerek oluşturulan ‘Weinatolien’ kurulur. Weinatolien’in temel hedefi kendi sitesinde de belirtildiği gibi dünyanın en eski şarap üretilen bölgelerinden biri olan Anadolu’nun şaraplarının çeşitliliğini ve kalitesini tanıtmak, şarapseverlerle paylaşmaktır… İlk siparişin geldiği 1 Mart 2015 www.weinatolien.de‘nin de kuruluş tarihi olarak kayıtlara geçer.
Keyif Notları, Weinatolien İşbirliği
Türk şarapları hakkında daha fazla bilgi, yeni projeler, yeni yollar arayışında Weinatolien’in yolu 2016 Mart’ında Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, okunan şarap sitesi  ‘www.keyifnotlari.com.’la, Ahmet Gök‘le kesişir. Weinatolien’ın daha büyük daha güçlü olması için gönüllü destekle başlayan birliktelik, 2016 yılında ortaklığa dönüşerek daha da güçlenir… Bu ortaklık beraberinde de bir çok projeyi getirir…
8 olan şarap üreticisi sayısı 14’e, 80 olan şarap çeşitliği de 150’ye çıkar… Böylece Avrupa’nın en büyük online Türk Şarap sitesi kurulmuş olur…  Almanya odaklı çalışılan bu iki yıl içinde %80-85 kadarı Almanlardan oluşan Weinatolien müşterisi kitlesine kavuşulur. Türk şaraplarının gönderildiği ülkeler arasında İngiltere, İskoçya, Fransa, Lüksemburg, Polonya, Avusturya, Finlandiya, İtalya‘nın yanı sıra “kıyının öteki tarafı”ndaki Yunanistan dan da siparişler alınır.
Evren Tonguç 2016 Ağustos’unda Alman Şarap ve Sommelier Okulu’nun (Deutsche Wein- & Sommelierschule) ünlü Alman sommelier Jürgen Hammers yönetimindeki eğitimini başarıyla tamamlayarak ‘WSET Level 2’ ve ‘Asistan Sommelier’ sertifikalarını alır. Ve alınan bu temel eğitim ışığında Türk Şarapları ve Türk üzümleri tadım günleri başlar.
Türk Şarapları Tadım Günleri
Türk şaraplarını daha iyi tanıtabilmek için mutlaka tadılmalarının, tadım etkinliği yapılmasının gerekliğinden hareketle, Eylül 2016’da ilk Türk Şarapları Tadımı, 12’si Alman, 2’si Türk şarap severin  katıldığı tadımla başlar. Emir, Narince, Öküzgözü, Kalecik Karası, Boğazkere, Çal Karası, Kınalı Yapıncak, Çavuş, Vasilaki ve Karasakız üzümleri şarap severlerini beğenisine sunulur… 2016 yılı sonuna kadar toplam 12 şarap tadımı gününde 130 kişiye Türk şarapları tattırılır… Katılımcıların büyük ilgiyle ve desteğiyle Weinatolien Wein Club da kurulmuş olur.
Türk Şarapları Almanya Fuarları’nda
2017 için belirlenen “sahaya inme” stratejisine paralel olarak Türk şaraplarını tüketicilere doğrudan tanıtmak için fuarlar belirlenir. Amaç, Anadolu üzümlerinden yapılmış şarapları mümkün olduğunca çok Alman şarap severe tattırmaktır. Bu yıl yaklaşık 9000 ziyaretçi beklenen KölnWein 2017, Kavaklıdere, Kayra, Doluca, Pamukkale ve Suvla Şarapları’nın işbirliği ve Weinatolien’ın ‘dünyanın ilk şarap yapılan üzümleriyle tanışma zamanı’ politikasıyla katılınan ilk fuar olur. Bundan sonra sonbaharda Berlin, Münih, Hamburg, Düsseldorf gibi büyük şehirlerdeki benzer fuarlar için de gerekli çalışmalar yapılır.
Yorum