Coravin Türkiye’de

Mantarı açılmadan şişeden şarap servisini mümkün kılan dünyadaki tek ürün olan Coravin, şarap eleştirmenlerinin bir numarası olarak kabul edilen Robert Parker tarafından “Şarap tüketiminde bir devrim yaratacak ürün” olarak nitelendirildi!

Coravin patentli tasarım sayesinde, şarap severlerin diledikleri zaman en sevdikleri şaraplarından bir veya iki kadeh içerek şişede kalan şarabı bozulmadan saklayabilmelerine, yıllanmasını sürdürebilmesine imkan sağlıyor.
Restoran ve bar işletmecilerinin ikon şarapları kadehte şarap servisine imkan sağlayan Coravin, servis kalitesini üst seviyeye taşırken şarap menülerinde de çeşitliliğin artmasının önünü açıyor. Restoranların özel yemek ve şarap eşleştirmeleri yapabilmesini, aynı şarapların farklı rekoltelerini veya aynı üzüm çeşidinin farklı üretici ve bağ versiyonlarını kadeh bazında sunulabilmesini de  Coravin’in işletmeler için sağlayacağı diğer avantajlar arasında sayabiliriz.
Mantarını açmadan özel tasarımlı iğnesi ile şişenin içindeki şaraba ulaşan Coravin, kullandığı Argon gazının oluşturduğu basınç ile şarabın şişe içinden dışarı alarak servis yapıyor. Kokusuz, tatsız ve gıdaya uygun saflıkta Argon gazı sayesinde şişenin içine oksijen girişine engel olan Coravin, şişe içinde kalan şarabın okside olmadan hiç açılmamış gibi saklanmasına imkan sağlıyor.
Coravin’in mucidi; Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mezunu, medikal ve nükleer fizik alanında çalışmaları olan Amerikalı Greg Lambrecht, 1998 yılında eşinin hamileliği döneminde sevdiği şarapları tek başına içmek zorunda kalınca, mesleki bilgilerinden de yola çıkarak 15 yıl süren bir ARGE çalışması sonucunda ilk prototipini oluşturuyor ve 2013 yılında ilk ürününü satışa çıkarıyor.
Şarap eleştirmenleri tarafından da övgüyle karşılanan ve çok kısa sürede dünya çapında yaygınlaşarak Robert Parker, Jancis Robinson MW gibi şarap dünyasındaki en saygın isimleri tarafından da kullanılmaya başlanana Coravin, ünlü restoranların (İngiltere’de; The Remedy, Bleeding Heart Group, 28-50 gibi) en gözde şarap servis ekipmanı olmayı ve Harrod’s, Selfridges gibi en prestijli mağazaların da raflarında yerini almayı başarmıştır.
 
Coravin Türkiye satış noktaları: 
Dekante, İstinye Park AVM, İstinye / İstanbul
İncirli Şaraphane, Kuruçeşme / İstanbul
La Cave Şarap ve İçki Mağazası, Cihangir / İstanbul
Online Mahzen Mağazaları;
Batı Ataşehir, Çiftehavuzlar, Kozyatağı, Kemerburgaz, Nişantaşı / İstanbul ve Çankaya / Ankara
Vektör Ev Aletleri; Etiler / İstanbul
Vinus, Nişantaşı / İstanbul
İthalatçı/distribütör Firma Gustobar:
Gustobar Gıda ve Ekipmanları San. Tic A.Ş., yiyecek içecek sektörü ve nihai tüketicilere yönelik başta kadehte servis sistemleri ve şarap dolapları olmak üzere dünyanın lider, yeni teknolojiler geliştiren markalarının Türkiye temsilciliğini yürütmektedir. Tedarik ettiği ürünler, yarattığı profesyonel çözümler ile alkollü içki, puro ve şarküteri ürünlerinin tüketimi ve yıllandırılmasında katma değer yaratmaktadır.
Gustobar, 2004 yılında kurulan Fidelity Danışmanlık firmasının anonim şirket haline gelmesi ile devamı niteliğinde 2007 yılında faaliyetine başlamıştır.  Firma kuruluşundan günümüze danışmanlık alanında da faaliyet göstermiş; şarap üretimi ve ihracatı tarafında “Wines of Turkey”, “Young Turks” gibi Türkiye’nin jenerik ve kalite odaklı markalarını yaratmıştır.
Gustobar tarafından Türkiye satış ve dağıtımı yapılan diğer ürünlere örnekler:
Enomatic: 
Kartlı ve kartsız sistemleri ile dünyada 5.000’den fazla mekanda kullanılan kadehte şarap servisinde şarabı görsel olarak öne çıkartan, doz ayarlı, soğutma ve raporlama yapan tek markadır.
Vinturi: 
Şarap havalandırıcısı; ilk kadehten itibaren şarabın sahip olduğu aromaları ve bukeleri ortaya çıkartarak şaraptan alınan tadın maksimumda algılanmasını sağlar.
Sistemin altyapısında 1700’lü yıllarda yasamış olan İtalyan bilim insanı “Giovanni Battista Venturi” nin ortaya koydugu olgu yatmaktadır.” Venturi Etkisi” özetle; akışkanın daralan alanda hızlanmasıdır. Vinturi ile servis yapılırken; belli bir noktadan sonra daha hızlı akmaya başlayan şarap, vakum etkisi yaratarak kenarlarda bulunan özel tasarlanmış hava kanallarından havayla penetre olur. Venturi etkisi ile bir saat kadar karafta havalandırılmış gibi şarabın aromaları açığa çıkar ve tanenleri daha yumuşak bir halde içime hazır hale gelir. Vinturi’nin kırmızı şaraba ilave olarak beyaz şarap ve distile içkiler (spirits) icinde modelleri bulunmaktadır. Dünyanın bir numaralı “teknoloji trend” dergisi olan WIRED, Vinturi Spirit icin: “…It was like jumping from DVD to Blu-ray…” ifadesini kullandı.
CloudFlo:
Servis ve kablosuz (wireless) raporlama sistemi ile restaurant/club/otel barlarda alkollü içki servisinde servis edilen tüm içkilerdeki kayıpları yok eder. CloudFlo sistemi ile bilyeli şişeleri kırmadan rahatça açılabilir, profesyonel ve hızlı bar servisini aksatmadan servis ve raporlama sistemini etkin bir şekilde kullanabilir.
Yorum