Haşim Yunatçı Çamlıbağ ve Bozcaada’yı Anlatıyor…

Bozcaada 500 yıldır Türklerle Rumların birarada yaşadıkları mekan olmasına rağmen, şarapçılık dinsel nedenlerle uzun yıllar Rum üreticilerin tekelindeydi. Yüzlerce yıllık bu geleneği Cumhuriyetin ilanını takiben 1925 yılında, daha sonra Yunatçı soyadını alacak olan Haşim Yunatçı bozdu. Panayi Dimo adlı üreticiden aldığı üretim tesislerindeki üretimleri ile ada geleneğinde bir ilki gerçekleştirdi.
Hazım Yunatçı babasından devraldığı görevine bir yeniliği daha ekleyerek, ürettiği şarapları fıçı yerine şişelerde satışa sunmuştur. Hazım Yunatçı’ dan sonra 3. kuşak olarak bayrağı Orhan Yunatçı devralmıştır. Yunatçılar Şarapçılık”ın şu anki 4. kuşak yöneticisi Orhan Yunatçı’nın kimya mühendisi olan oğlu Haşim Yunatçı’dır.
Yunatçı ailesi, şaraplık üzümleri olan Vasilaki, Kuntra, Karalahna, Merlot ve Cabernet Sauvignon türlerini adanın güneyindeki, en uygun güneşi alan 300 dönümü aşkın Goble bağlarında özenle yetiştirmeye devam ediyor. Üzümler tam olgunluk seviyesine ulaştıkları günlerde sabah erken saatte hasat ediliyor. Hasattan hemen sonra hiç zaman kaybetmeden işlenmeye başlayan taze üzümler kadehimize şarap olarak gelene kadar bir çok aşamadan geçiyor…
Bütün bu işlemler Yunatçılar Şarapçılığın 84 yıllık ve dört kuşaklık tecrübesiyle Bozcaada’nın bu alandaki şöhretine layık olmaya devam etmek için en kaliteli biçimde gerçekleştiriliyor. Yunatçılar yeni teknolojileri ve yeni üzüm çeşitlerini de devreye sokarak lezzet ufuklarını genişletiyorlar..

Yorum