Lucien Arkas

Şaraba Gönül Verenler

Ebru Erke:Şarap sevginiz nasıl başladı?

Lucien Arkas: Şarap sevgim bundan 40 yıl önce başladı. Sosyal bir içki olan şarabı, tada tada bu  konuda kendimi geliştirdim ve geliştikçe ilgim de arttı.

Peki 40 yıl önce ilk içtiğiniz şarabı hatırlıyor musunuz?

40 yıl önceyi değil ama, hatırlamaya değer diyebileceğim ilk içtiğim şarap bir Bordeaux “Château Cantemerle” idi.

Unutamadığınız bir şarap sofrası var mı?

Benimle beraber içtiği şarabın damağındaki tadını tartışıp paylaşacak kimseler olduğu sürece aslında her sofra benim için özeldir ve beni mutlu eder. Ancak 1970’lerde Paris’de , Rond – Point  des Champs – Elysees’de bulunduğum bir şarap sofrası hala hatırımdadır.

Hangi ülke şaraplarını tercih ediyorsunuz. Kavınızda bulundurduğınız şaraplar da bu ülkelerden mi?

Fransa’nın Bordo, İtalya’nın Toscana şaraplarını severim. Ülkemizin şaraplarını da severek ve keyifle içerim. Fransız ve İtalyan şaraplarını çok beğenirim fakat bazen umulmadık yerlerde de çok iyi şaraplar olabiliyor. Örneğin Avusturya ve Macaristan’da beni çok etkileyen iyi şaraplar içmiştim. Ağırlık Fransa, İtalya, Türkiye ve Avusturya’da olmak üzere kavımda 20 ülkeden değişik şaraplar var.

Sizce her şarap severin mutlaka tatması gereken şarap hangisi?

İlgisi olan herkes zevkine göre tada tada beğendiği şarabı bulacaktır. Bölgesel olarak bana uygun şarapları tada tada keşfettim. Benim tercihlerim, İtalya’dan Chianti ve Valpolicella, Güney Fransa’dan Bandol, Bordeaux’dan yıllara girmeden söyleyecek olursam Saint Emilion, Saint Estephe, Margaux ve Pauillac, Burgonya’dan Romanee Conti şaraplarıdır. Ayrıca Güney Afrika’nın melez Pinotage üzümünden yapılan şarapları da beğeniyorum.

Özel gün ve anlarınızda ne içmekten hoşlanırsınız?

Mutlaka yıllanmış bir Burgonya veya Bordo içerim.

İdol’ün hayatınızdaki yeri ve size verdiği keyiften kısaca bahseder misiniz?

Şarapla uzun yıllardır hobi olarak ilgileniyordum. 2004 yılında İdol’ün yüzde 4,5 hissesini almıştım. Daha sonra hisselerimi artırmak fırsatı doğunca şarapla daha yakından ilgilenmek için teklifi kabul ettim. Kararımda bağın büyüsü ve Consensus’un başarıları etkili oldu. İdol Ege Bağları, Türkiye’nin en büyük tek parsel bağlarında biri, üstelik Efes yolu üzerinde eski bir Metropolis. Ana tanrıçanın şehri. Oraya vakit ayırmak ve güzel şeyler yapmak istiyorum. İdol’deki çalışmalarımla Türk şarabını yurtdışında içilir bir şarap, yurt içinde de  kalitesi iyi ve fiyatı makul bir şarap yapabilirsem sevinirim. Ayrıca ben de iyi bir oluşum yaratmanın keyfini çıkarırım.

Yorum