Piemonte’nin Butik Şarapları Türkiye Geliyor

İtalyan Ticaret Odası himayesinde, Feder Export Piemonte tarafından gerçekleştirilen Piemonte bölgesinin daha çok küçük üreticilerinin şaraplarını tanıtmaya yönelik etkinlikler 2,3 Mayıs 2012 tarihinde 3.kez gerçekleşti. Bu yıl Leb-i Derya ve Four Seasons Hotel’de gerçekleşen etkinlikte, CA.VI.R, Cantina Vallebello, Pelissero Pasquale, Demaria Bartolomeo, Borgo Isolabella, Maggiovini, Hollborn, Veglio Michelino&Figlio firmalarının şaraplarının tanıtımı ve tadımı yapıldı. Four Seasons Hotel’de yapılan etkinlik sonrasında Federexport Piemonte’den Direttore Anna Violi ile Keyif Notları için Süha Balın kısa bir söyleşi yaptı. Bu keyifli söyleşide bize yardımcı olan Eda Serez’e teşekkür ederiz.

Süha Balın : 3 yıldır  Feder Export Piemonte şaraplarının tanıtan etkinliklerde birlikte oluyoruz. Kısaca Feder Export Piemonte hakkında bilgi verebilir misiniz? Feder Export Piemonte’nin amacı nedir? Niçin kurulmuştur?
Anna Violi :Ağırlıklı olarak Piemonte bölgesinde yer alan küçük ölçekli şarap üreticisi firmaların özellikle yurt dışında tanıtımını yapmak ve bu özel şaraplarını İtalya dışında satışını aracılık etmek amacıyla kurulmuş bir birliğiz. Genel olarak butik üretim yapan üyelerden oluşan birliğimiz, üyelerine yeni ticari pazarla açmayı hedefliyor. Bu amaçla da bu gün burada olduğu gibi tanıtım tadımları yapıyoruz. Desteğimiz sadece tadım organizasyonlarıyla sınırlı değil, şayet bu çalışmalar sonucunda üyelerimizin şaraplarının satışını gerçekleşmişse, satış yapılan her ülkede desteğimiz devam ediyor. İlk anlaşmalarla kalmayıp ticaretin sürekliğini ve uzun süreli olması için gerekli takipleri yapıyoruz.
1992 yılından itibaren İtalyan hükümetinin desteğiyle, Feder Export Piemonte üyesi olan şirketlerimizin her türlü tanıtım ve iş geliştirme sorunlarını çözmek için çalışıyoruz. Sadece yurt dışı çalışmalarında yardımcı olmayıp İtalya’daki çalışmalarda da bölgenin ve üye şirketlerimizin tanıtımına, sorunlarını çözümüne yardımcı oluyoruz.
Feder Export sadece tanıtım ve tadım organizasyonlarını düzenliyor. Bu çerçevede ticari amaçlı bir örgütlenme değil. Yine gruba bağlı diğer şirketimiz olan Feder Trade ise daha çok ticari çalışmaları yürütüyor. Feder Treda 50 şirketin birlikte kurduğu bir yapılanma ve bu şirketlerin ortak ticari faaliyetlerini yürütüyor.


Bu aşamada şunu sormak isteriz. Feder Export Piemonte Türkiye dışında başka hangi ülkelerde tanıtım yapıyor?

Öncelikle şarap tüketimin büyük olduğu ülkeleri tercih ediyoruz. Bunların başında Çin ve Amerika Birleşik Devletleri geliyor. Bunların dışında etkinlik düzenlediğimiz ülkeler Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Arnavutluk ve Balkan ülkelerinden Feder Export Piemonte etkinliklerini yapıyoruz. Ve 3 yıldır da Türkiye tanıtım çalışmalarımız var.

Peki Türkiye dönersek Türkiye pazarının nasıl değerlendiriyorsunuz? Genel olarak memnun musunuz?

Feder Export Piemonte üyesi şirketlerimiz genel olarak Türkiye’de yapılan çalışmalardan memnunlar. İtalya’nın  krizde olduğu bu dönemde yurt dışına satış yapmak çok önemli. Bu yüzden de Türkiye başta olmak üzere tanıtım yaptığımız ülkelerin pazarların kalıcı olmayı ve Piemonte şaraplarını sevdirmeyi istiyoruz. Bu çalışmalar sonucunda üye şarap üreticilerimizden Pelissero Pasquale ve Veglio Michelino&Figlio‘nun şarapları artık Türkiye pazarında bulunuyor.

Feder Export Piemonte oldukça geniş bir aile çok sayıda üyeniz olmasına rağmen bugün burada 8 üreticinizin şarabını tadıyoruz. Bu üreticileri neye göre belirliyorsunuz?
Az önce tanıtım yaptığımız ülkeleri söyledim. Üyelerimizde hangi ülkelerde tadım organizasyonu yapacağımızı önceden biliyor. Şarap satmak istedikleri ilgi duydukları ülkelere göre ürünlerini gönderiyorlar. Biz bu ülkelerde şuan burada yaptığımız çalışmaları da üyelerimizle paylaşıyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok sayıda üreticimizde burada olacağını düşünüyorum.


Öncelikle bu güzel organizasyon ve keyifli paylaşımınız için teşekkür ederim.

Ben teşekkür ederim. Bir sonraki Feder Export Piemonte tadımında görüşebilmek dileğiyle….

Yorum