Bilge Yamen

Şaraba Gönül Verenler

Bilge Yamen - Gülbin Yamen

İzmir Selçuk yakınların Gülgün ve Bilge Yamen çiftinin kurduğu 7 Bilgeler Şarap, hotel ve lokanta işletmeler üzerine, Bilge Yamen ile 7 Bilgeleri’n kurulum ve gelişim sürecini konuştuk.

Ahmet Gök:Bilge bey ilk içtiğiniz ilk şarabı hatırlıyor musunuz? Şarapla nasıl tanıştınız?
Bilge Yamen:Türkiyede’ki birçok insan gibi bende şarapla edebiyat aracığılıyla tanıştım.Özellikle divan edebiyatında sevgiliye duyulan özlem ,arzu ve tutku  şarapla anlatılıyordu. Sonrasında gelen felsefe okumalarında da şarap  hep yanımdaydı. İlk kez lise döneminde   tada  bilmiştim. İsmini hatırladığım ilk şarabımda Hoşbağ şarabıydı.


Şarabı keyifle yudumlamak varken zorlu bir süreci göze alıp şarap üretimine girmeye nasıl karar verdiniz? İlk bağlarınızın kurulum süreci ve bugün ki üretim kapasitenizden ve yaptığınız şaraplardan bahsedebilir misiniz?
Şarap doğayı, toprağıyla,suyuyla,havasıyla en güzel yansıtan üründür. Ege ve tüm Anadolu şarabın ilk üretildiği topraklar. Bu topraklarda bu kültürü tekrar canlandırmaya katkıda bulunmak istedim.  Bağları kurduğumuz alanı 10 yıl boyunca karış karış dolaştım. En sonunda bağ ve otel için uygun alanını satın alma fırsatı çıkınca işe koyulduk. Toprak analizlerini  Fransa’ya yolladık. Son 10 yıllık iklim analizleri ile anaçlara ve klonlara karar vererek Fransa’dan Malbec,CS, Merlot ve Shiraz sipariş ettik. Son 3 yıldır yıllık 40 bin şişelik şarap ürettik.
Beyaz olarak 2011 ve 2013 Chardonnay (Anaxagoras) ,rose olarak 2012 ve 2013 Shiraz(Lassos), kırmızı olarak 2011ve 2012 Thales(CS,Merlot,Shiraz),2011 ve 2012 Solon(monosepaj Shiraz) , 2011 Bias (rezerve CS,Shiraz,Merlot)  ve 2013 Bias (Malbec, CS,Shiraz, Merlot halen meşede) üretimlerini yaptık.

Kuşkusuz her üretici gibi kendi yaptığınız şarapları seviyorsunuz. Kendi şarabınız dışında sevdiğiniz şaraplar, bölgeler, üzümler nelerdir?
Arjantin Mendoza Malbec’lerini çok severim. Bordo kupajları özellikle de Medoc şarapları tercihim olur. Rhone vadisi Shiraz’ı  , Chablis Chardonnay’ı,Avusturya Zwegelt’i de beni mutlu ederler.

Sevdiğiniz şarap ile yaptığınız, yapmaya çalıştığınız şarap arasında bir paralellik kuruyor musunuz? Yani sevdiğiniz şaraplar gibi şarap yapamaya çalıyorsunuz? Yoksa her şey doğaya mı bırakıyorsunuz?
Bizim bölgemiz sevdiğim şaraplar için çok uygun bölge. Bu da benim şansım. Onun dışında da insan ister istemez sevdiği tarza doğru yöneliyor. Kısacası doğa ve isteklerim paralel gidiyor.

Selçuk yakınlarında keyifli bir 7 Bilgeler Şaraphanesi ve şarap oteli, her şey çok keyifli görünüyor verdiğiniz hizmetleri ve 7 bilgileri anlatabilir misiniz?
Tüm dünya için mutlaka görülmesi gerekenler listesinde en başlarda yer alan bir tarihi alana, Efes’e çok yakınız. Diğer tarafta da Magnesia, Milet, Priene’ye de çok yakınız. Deniz tatili için de Kuşadası’nda denize girilebilecek birçok plaj var ve en güzeli de Davutlar milli Parkı’na kısa mesafelerdeyiz. Yani tesisimizde tatil yaparken etrafta da yararlanılabilecek birçok güzellik var, tatil bunlar da değerlendirilerek planlanabilir. Buralara günlük turlar planlanabilir.
Tesisimizde, bağlarımızda her mevsime uygun olarak bağlarda yapılan işlemleri görme şansına sahip olabilirler. Şarap üretimi döneminde yani bağbozumunda bağdan üzüm toplanmasından şaraphaneye aktarılması ve seçilmesi ve üzümler tanka gönderilene dek tüm süreçleri görme ve hatta katılma şansına sahip olabilirler. Bu süreçlerin dışında gelenler ise şaraphanemizi gezme, şarap üretimi ve butik şarapçılık hakkında bilgi alma, şaraplarımızı tatma şansına sahiptirler. Restoranımızda özenle oluşturulmuş menümüzden seçerek güzel ve uzun bir yemekle kendilerini ödüllendirebilirler. Konaklamalı tatil planlayanlar için yazın havuzumuz ve kışın da hamam ve saunamız mevcuttur. Tesis içinde yürüyüş yolları, çardaklar altında şarap-peynir keyfi için de mekanlar oluşturuldu. Yazın açık havada film izlemek için de bir alan bırakıldı. Şarap ve bağ konulu, şarap kültürünün işlendiği filmleri, klasikleri, kült filmleri orada izlemek amacımız. Ayrıca 2013 yazında başladığımız EgeJAZZ etkinliklerimizi sürdürmek ve yine gerek ülkemizden ve gerekse yurtdışından dünyaca ünlü jazz üstatlarını ağırlamak ve jazz konserleri yapmayı planlıyoruz.
Yedi Bilgeler antik yunan düşünürleridirler. Yedi Bilgelerden kabul edilen düşünürlerin çoğunluğu ve ilkleri İon’ya  topraklarında yani İzmir çevresinde yaşadılar. Bilimi ve düşünceyi ilk sistematize eden düşünürler olarak kabul edilirler. Hala bazılarının teoremleri geometri ve astronomi gibi dallarda geçerliliğini korur. Bizim için geçmişte bilim ve felsefenin neden bu topraklarda yeşerdiğine verilecek cevap bugünümüz ve geleceğimiz için çok değerlidir.

Yorum