Hakan Kavur

Şaraba Gönül Verenler

????????????????????????????????????

Çanakkale Gelibolu yarım adasından kurduğu Gali Bağları’nda  St Emilion, Pomerol tipinde çok iyi şaraplar yapmayı hedefleyen Hakan Kavur ile şarap tutkusu ve Gali Bağları üzerine konuştuk…..

Ahmet Gök:Şarapla tanışmanız nasıl oldu? İlk içtiğiniz ilk şarabı hatırlıyor musunuz?


Hakan Kavur:Şarap ile bilinçli olarak tanışmam, üniversite yıllarımda, Lozan’da başladı. O zamanlar damağıma ve bütçeme uygun olan Rioja kırmızılarını ve tabiatıyla, Vaud ve Valais kantonlarının beyazlarını tüketmekte idim.

Şarabı keyifle yudumlamak varken zorlu bir süreci göze alıp şarap üretimine girmeye nasıl karar verdiniz? İlk bağlarınızın kurulum süreci ve bugün ki üretim kapasitenizden ve yaptığınız şaraplardan bahsedebilir misiniz?

Kuşkusuz her üretici gibi kendi yaptığınız şarapları seviyorsunuz. Kendi şarabınız dışında sevdiğiniz şaraplar, bölgeler, üzümler nelerdir?


Saflık, doğallık ve dürüstlük ilkelerine bağlı kalarak üretilmiş şaraplar, bölge ve yöre gözetmeksizin tadılmalılar kanaatindeyim. Bu nevi her şarabın kendine özgün bir güzelliğinin bulunacağının ve şarap severin bunu bulup çıkarıp değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Herkesin, belirli tercihleri oluşacaktır. Şahsen, St. Emilion, Pomerol, Vilette ve Sautern şaraplarını özellikle beğenmekteyim.

Sevdiğiniz şarap ile yaptığınız, yapmaya çalıştığınız şarap arasında bir paralellik kuruyor musunuz? Yani sevdiğiniz şaraplar gibi şarap yapamaya çalıyorsunuz? Yoksa her şe doğaya mı bırakıyorsunuz?
Başlangıçta, sevdiğim şaraplar belirli bir yön oluşturdular. Ancak doğallık ve minimum manipülasyon çok önemli. Nihayetinde, şarabı, bağ, teruar ve siz belirliyorsunuz. Böylelikle kendine özgün bir Gali çıktı ortaya.

Şaraplarınız genelde katıldığı yarışmalarda başarılı sonuçlar alıyor. Son olarak şarap yolculuğunuzda gelecekten beklentilerinizi, hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?


Yarışmalar için özel mikro-lot lar üretmiyoruz. Bununla beraber, evet,  ilk şaraplarımızla almakta olduğumuz sonuçlar, başarılı sayılırlar.
Amacım ve beklentim, Vine Advocate gibi ciddi bir rating kuruluşundan 95 puan ve üstünü görebilmek. Bunun seneler içerisinde devamlılığını sağlıyabilmek. Fakat bildiğim kadarıyla, bu kuruluş, henüz, Türk şaraplarını değerlendirmeye almayı, kabul etmemekte.
18 yaşındaki kızım Dila ve 15 yaşındaki oğlum Ahmet, şimdilik, sıcak bakmamaktalar. Ancak, gelecek için, yine de, ümidim onlarda ve onların çocuklarında.

Yorum