2014 Bozcaada Bağ Raporu, Corvus Bağları

Keyif Notları’nda Türkiye’nin bağ raporu başlığında 2014 yılında ülkemizde bağ sezonun nasıl geçtiğine ilişkin bir değerlendirme yayınlamayı sürdürüyoruz… Bozcaada’nın yenilikçi üreticisi Reşit Soley, 2014 yılının Corvus Bağları‘nda nasıl geçtiğini yazdı…

Yumuşak geçen bir kış sonrası sık yağışlı bir ilkbahar,ilk vegetasyon sürecinde tüm ada bagları için çok ümit var bir başlangıçtı. Her ne kadar bahar ve yaz otlarına boğulduğumuz bir dönemde rüzğarların kurtarıcı yardımlarının değiştiğini fark edemedik. Poyraz rüzğarları bu yıl yerini Lodos ve esmeyen günlere bırakınca, çok alışık olmadığımız durumlarla karşılaştık. Çok iyi bir çiçek döneminin sonunda ilk prenospora / mildiö belirtileri yapraklarda oluşmaya başladı. Çiçek döneminde hep gelen ve çok az zarar verip ada rüzğarlarının temizlemesiyle kaybolan prenospora yerini oidium / küle bırakırdı. Oysa bu yıl ıslak toprak ve akşam çiğlerinin kuruyacak rüzğar bulamaması prenospora nın sürekli olmasını sagladı. Buna ayrıca çok alışık olmadığımız geç ilkbahar yağışları eklendi. Tüm sistemini yıllardır kül için kuran, organik bağcılık sınırlarında çalışan ada bağcıları durumun farkına vardığı anda iş işten geçmişti. Ada bağları benim bildiğim son 11 yılda buna benzer bir kırım görmemişti. Vegetasyon dönemindeki bu ağır prenospora tüm yaprakları etkiledi ve çalışmaz kıldı. Bugünlerde tüm ada bağları yapraklarını dökmüş veya kahverengi… Adanın bazı bölgelerinde hiç ürün alınmadı. Gereken ilaçlamaları yapan bağlarda bile fenolojık gelişme tamamlanamadı. Şimdi yapılacak olan önümüzdeki yıla bağları temiz sokabilmek, gereken sonbahar kış ilaçlamalarını yapmak. Yapılmaz ise önümüzdeki yıl tehlike kapıda başlayacağız.

11 Ekim… Elazığ Öküzgözü ve Diyarbakır Bogazkere’lerin gelmesiyle üzüm alımı bitti… Ada üzümlerinde, yerel bağların çok ciddi şekilde Oidium ve Prenospora ile etkilenmesi sonunda verimde yaşanan büyük düşüşler istenen kalitede Cavuş,Vasilaki almamızı etkiledi. Mevcut üzümler de soğuk maserasyon ve çok soğuk fermentasyon çözümleri ile gizli aromalara ulaşmaya çalıştık… Bizim bağlardaki Chardonnay ,Muscat Giallo ve Moscato di Alessandria’da ve Viognier’de sorunsuz hasatlar yaptık… Ada kırmızıları Kuntra ve Karalahna da beyazlara benzer kalite sorunları yaşandı…. Corvus bağlarındakı tüm kırmızılarda hastalık belirtileri vegetasyon döneminde oluştu ve yapraklara etkili oldu ama erken müdahale ile sorunsuz sağlıklı meyvalar alındı….. Merot’larda 26…Cabernet Sauvginon 27/28 brixlere kadar zorlamamıza rağmen maalesef fenolik gelişmede %20 ye varan eksiklikler yaşadık… Böyle olunca her yıl Late Harvest & Structural wine mantığı üzerine kurulu fermentasyon protocollerimizi hemen Fruity wine a çevirip yılın negatiflerini pozitifte kullanmak istedik ve çok keyifli şaraplara ulaştık…. Her Ğzamanki büyük gövde ,tanen alkol üstüne kurulan şarapların yerini, meyve karekteristliği çok yüksek, orta gövdeli ve yumuşak tanenli şaraplar aldı ….Esas kalite sonuçlarını fenolık eksikliği en az yaşayan Cabernet Sauvignon’larda göreceğiz…Fermentasyonu süren ,arkasından macerasyona ve malolactıc fermantasyona girecek bu şarapların sonuçlarını ancak ocak 2015 de verebiliceğim… Cabernet Sauvignon’lar Corvus ta Ocak ayında presleniyor…
Bozcaada bağlar sonbahar… Oidium ve Prenospora etkisi ile yılı kapatan bağlar kuru bir sonbahar sonucu daha fazla etkilenmeden odunsu yapılarına dönüşüyor… Bağlarda sıra ortası patlatma ile yıllardır sürdürdüğümüz homogen asma ilişkisine devam ediyoruz. Ve aynı noktadan yaptığımız 18/46 takviyesi ile kök yapısını açmaya ve derinleştirmeye uğraşıyorum… Budama öncesi bu yıl % 2 lik bir bordo bulamacı ve kıs öncesi kaz ayağı önümüzdeki işler… Aralık 15 gibi budamalar anaçta 5/6 ve tek göz olarak başlayıp budama sonrası % 7 lık bordo bulamacı ile yeni yıla merhaba diyeceğiz… Bu arada kış otu temizleme ekibimiz 37 koyun / kuzu hasat sonrasından beri iş başında :))

Yorum