Turasan Bağları, 2014 Kapadokya Bağ Raporu

Türkiye’nin 2014 bağ raporunu şarap üreticielerimizden gelen bilgiler doğrultusunda yayınlamaya devam ediyoruz.Turasan Şarapçılık üretim sorumlusu Erkut Akçay, Turasan Bağları’ndaki genel durumu ve Kapadokya Bağları değerlendirmesi…

2014 Kış mevsimi Kapadokya bölgesi için normalden daha sıcak geçti, bu nedenle asmalar Mart ayı başlarında uyanmaya başladı. 30 Mart gecesi hava sıcaklığının sıfır derecenin altına düşmesi ile çoğu asmamız don yedi.

Deniz seviyesinden 1050 metre yükseklikte olan Chardonnay asmalarımızdan geçen senenin 1/10’u kadar üzüm alabildik. Yaz ayının yağışlı geçmesi üzerine bölgedeki üzümler doludan da etkilenerek istenilen olgunluğa geçen seneye göre 2-3 hafta sonra erişti ve verimde %20-25 oranında düşüş yaşandı. Bunun üzerine yeni bağlar üzerinde çalışmak durumda kaldık.

İlk hasadımıza Sauvignon Blanc üzümü ile 26 Ağustos günü güneşin doğuşu ile beraber başladık ve sıcaklık çok fazla yükselmeden hasat sona erdirildi, böylece üzümlerin sahip olduğu aromalar tamamen korunmuş oldu. Diğer üzümlerimizin hasat tarihleri ise şöyle oldu: 2 Eylül Chardonnay, 6 Eylül Merlot, 16 Eylül Kalecik Karası, 3 Ekim Syrah, 8-10 Ekim tarihleri arasında bölgemizin şaraplık üzüm çeşidi olan Emir’in hasadını gerçekleştirdik.

Bu dönemde yağışın fazla olması nedeni ile geçen senelerde 1 hafta süren hasadımızı 3 güne sığdırmak zorunda kaldık. Fakat bu 3 günlük yorgunluk bize Emir şarabında istediğimiz asiditeyi ve canlılığı yakalamamızı sağladı. Ardından 14 Ekim’de  Öküzgözü ve 19 Ekim’de Cabernet Sauvignon hasatlarını gerçekleştirdik. Son hasadımızı ise Likör şarap olarak ürettiğimiz Tannat üzümünde gerçekleştirdik, 9 Kasım gibi hasat edilebilecek en geç tarihi seçerek bu şarabın yapımında mükemmel olgunluğu yakaladık. Böylece üzüme ait koyu kırmızı rengi ve derin tanenleri elde ettik. Çok zor ve uzun süren bir bağ bozumu dönemi olmasına rağmen üretim sırasında işimizi iyi yaparak bu aksiliğin üstesinden geldiğimizi düşünüyorum.

Turasan Bağları, Turasan bağları şarapcılık , şarap tadımı, şarap notları

Yorum