2015 Denizli, Güney, Bekilli, Çal, Çermik, Arapgir Bağ Raporu

2015 Denizli,Güney,Bekilli,Çal,Çermik,Arapgir Bağ Raporunu Önolog Saba Açıkgöz ile Ziraat mühendisi Erdinç Okutan hazırladı..

Yazımıza 2014 yılı bağbozomu ile ilgili değerlendirmelerimizi kısacıkta olsa  hatırlatmadan geçemeyeceğim.
“Özetle, şaraplık bağ alanlarında 2014 yılı rekoltesinin düşük, hastalık açısından % 1-2 düzeyinde seyrettiği ve asiditesi yüksek, alkol seviyesi ile aromatik açıdan problemli sayılabilecek bir yıl olduğunu ifade etmemiz mümkün olabilecektir. 2014 yılı hem bağcı açısından hem de şarap üreticileri açısından karşılaşmak istemeyceğimiz yıllardan birisiydi.”
“2013 yılı aralık ayının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi, hatta ilkbaharı andıran sıcaklıklarla karşılaşmamız bağlar için oldukça olumsuz bir durum oluşturmaktaydı. Bu sıcaklıklar bağları uyanmaya teşvik edecek kadar yüksek seyretmekteydi. Hatta ani bastıracak düşük sıcaklıklar ile birlikte ilkbahar geç donlarının bağlar üzerindeki etkisi çok yüksek olacak düzeydeydi. Korkulan olmadı ve rekolteyi çok azaltacak, hatta bağların ölümüne bile sebep olacak olan soğukların olmayışı bizleri kısa sureli bir rahatlığa kavuşturdu.”
2014 Şarap sektörüne emeği geçen herkesin zorlandığı bir yıldı.Kimse bundan daha zor bir yıl olabileceğini düşünmüyordu. Üzüm üreticilerinin zorlukla bitirdiği 2014 yılı hasadından sonra 2015 yılı hasadını bekleyişi gergin ve stresliydi. Ama korktuğumuz olmuyordu. Sonbahar yağışları iyi gidiyordu. Hatta kış aylarında da en çok sevdiğimiz yağış türü olan kar yağışı istediğimiz oranlara yakındı.
Rahatlığımız ocak ve şubat aylarındaki çok düşük hava sıcaklığıyla endişeye dönüşmeye başladı. – 15 °C ila -25 °C arasında seyreden sıcaklıklar bağ alanlarındaki olası bir donun habercisiydi. Mart ayının sonlarına doğru havalar ısınmış ve bağlarda su yürümeler başlamıştı.
İlk gözlemler soğuk zararının % 30 – 40 oranlarında olacağını gösteriyordu. Ancak mart ayı sonlarında gelen soğuk hava dalgası ile birlikte hem üzüm üreticisinin hem de şarap üreticisinin yüzü oldukça asılmıştı. Kış donlarının ardından gelen ilkbahar erken donu yapacağını yapmıştı.Verim kaybının özellikle Güney, Çal, Bekilli bölgelerinde (Denizli)  % 50 – 60 oranlarında olacağı gözlemlenmekteydi. Ama iklimsel olumsuzluklar sona ermemişti.  İklim özellikle bu bölgelerde arka arkaya gelen dolu yağışlarıyla birlikte verim kaybını ortalama % 70’lere kadar yükseltmişti. Hatta bölgesel olarak % 90’lara varan verim kayıpları söz konusuydu.
2015 yılı bağbozumunda Güney, Bekilli ve Çal bölgelerinde elde edilen üzümlerden yapılan şarapların özellikleri şöyledir.
Sauvignon Blanc ve Chardonnay bağlarının rekoltesi çok azdı. Bu çeşitlerde soğuktan ve doludan az oranlarda etkilenenlerine de bile üzümlerdeki olgunlaşma çok değişken olmuştur. Salkımlardaki hatta aynı salkının farklı noktalarında ki daneler de bilearoma lezzetlerine bakıldığında kimi olgunlaşmış lezzetli tatlar verirken kimi de çok ham kalmış ve otsal tatların hakim olduğu gözlemlenmiştir. Bağbozumu sırasında bağlarda bir seçim yapmak çok zordu. Bu yüzden şarapların  kalitesi iyi değildi, özellikle Chardonnay için yıllanma kapasitesi düşük olacağını düşünmekteyiz.
Syrah bağlarında, soğuk ve donlardan, daha az etkilenen bağlara rastlanmıştır. Bunlardan elde edilen şarapların dengeleri fena değildi. Aroma karakteri iyi fakat çok geniş değildi.
Merlot ve Cabernet Sauvignon bağlarında ürün miktarları çok azdı ve kalite değerlendirmesi yapmak çok zordu. Bazı dengeli parsellere de rastlanmıştır. Sonuç olarak az olan üründe iyi şarap miktarı çok fazla değildi.
Öküzgözü ve Boğazkere bağlarında rekolte nerdeyse hiç yoktu, bu yüden bir değerlendirme yapmak çok mümkün değildir.
Çalkarası bağlarında yine miktar çok azdı ve elde edilen şarapların bazılarında meyvemsilik ön pladaydı ama birçoğunda aroma bulmak zordu.
Kalecik Karası, olumsuz koşullardan etkilenmeyen bağlarda nisbeten rekolte olarka iyi bir sene geçirdi. Yine de aromatik açıdan sıkıntılar yaşadık, şarap olarak da yine dengesiz ve daha az aromatik bir sene olmuştur.
Elazığ
Bölgedeki rekolte oldukça yüksekti. Öküzgözü çeşidi aromatik gövdeli şaraplar elde edildi. Özellikle yüksek birix seviyesine sahip aromatik ve tam olgunlaşmış bağ alanlarından yapılan şaraplar yıllanmaya uygun olacaktır.
Çermik / Diyarbakır
Boğazkere çeşidinde hasatta oldukça zorlanıldı. Bağ alanlarıında aromatik ve olgunlaşmış olanların tespiti zor oldu. İyi bir kontrolle hasat edilmiş ve secilmiş üzümlerden dengeli, gövdeli şaraplar elde edildi. Özellikle yüksek birix seviyesine sahip aromatik ve tam olgunlaşmış bağ alanlarından yapılan şaraplar yıllanmaya uygun olacaktır.
 
Malatya / Arapgir
Bölgedeki rekolte oldukça yüksekti. Karaoğlan ve öküzgözü çeşitlerinde aromatic gövdeli şaraplar elde edildi.
Yorum