2015 Elazığ Bağ Raporu, Kayra Alpagut Bağları

Türkiye’nin 2015 bağ raporunda Elazığ bağlarındayız.Elazığ Kayra Alpagut Bağları’nda, Vejetasyon döneminin nasıl geçtiğini, Kayra Şarapları Elazığ Bölge Sorumlusu Abdullah Yalçın yazdı…

2015 yılı vejetasyon döneminde, Elazığ bölgesi meteorolojik şartları, bağcılık için çok iyi bir yıl oldu. Kışın yağan kar, uzun süre toprakta kaldı ve yavaş eriyerek toprak bünyesine işledi. Yine ilkbahar da yağan yağmurlar, şiddetli yağışlar şeklinde olmayıp, yavaş yavaş yağdı ve yine toprağın su kapasitesine olumlu etki yaptı. Bu olumlu etkiyi, derin toprak işlememiz sayesinde daha da artırdık. Bu su tutma kapasitesi, toprağın biraz daha geç ısınmasını, dolayısıyla da, bir önceki vejetasyon dönemiyle kıyaslandığında, 10 günlük bir gecikme ile kabarma ve uyanmaların başlamasına neden oldu. Bu fark hemen hemen hasat zamanına kadar devam etti. Yazın da hava sıcaklıkları çok yüksek seyretmedi, Elazığ normallerindeydi.
Budamalar ve diğer kültürel işlemler (uç alma, yaprak açma, vs.) zamanında yapıldı. Yağışlardan dolayı, yabancı otların da hızlı gelişmesine yol açtı, ot ile mücadelede biraz zorlandığımız bir yıl oldu.
Bitkiyi ve sıcaklıkları takip ederek, sulamayı akşam saatlerinde gün battıktan ve hava biraz serinledikten sonra başlatıp; yine güneş doğmadan 1 saat kadar önce bitirdik, sulamanın etkinliğini artırmış olduk. Yine aynı şekilde ilaçlamalarımızı da sadece serin saatlerde ve gece yaptık. Sulama ve ilaçlama sıralaması ve hiç değişmedi, parsellerin sulama ve ilaçlama sırası, ilk nasıl başlandıysa öyle devam etti. İlaçların etki süreleri sıkı takip edilip, ekip ajandamıza not edilerek boşluksuz ve etkin ilaçlama yaptık.
Daha önceki yıllardan farklı olarak, toprağımıza organik maddece zengin, humik-fulvik asit içeren doğal organik toprak düzenleyiciler kullandık. Yine baharda kullandığımız toprak altı gübremizi değiştirdik, yapraktan uyguladığımız gübrelerde değişiklikler yaptık. Yeşil kalabilen yapraklar, daha iyi fotosentez, daha sağlıklı omca ve daha kaliteli ürün demekti…( bunu başarabildiğimizi düşünüyoruz ekip olarak).
Hasat zamanına, bizim yaptığımız analizlerin sonucunda, şarap uzmanı arkadaşlarımızın tadımları sonucunda karar verildi. Bazen iki kamyon, bazen üç kamyon üzüm kestiğimiz günler oldu. Boğazkerelerde, yağış beklentisinden dolayı, daha erken hasat yapıldı. Öküzgözü’nü bir önceki yıldan 8 gün, Boğazkere’leri, 12 gün önce hasat ettik.
Bağımızdaki hasat bittikten sonra, yine pullukla toprak işleme yaptık ve yeni sezonu bekliyoruz.
Sonuç olarak; 2015 yılı vejetasyon dönemi, Elazığ bağcılığı açısında çok iyi geçen bir yıl oldu.
Yorum