2016 Bağ Raporu, Chamlija Istranca Bağları

Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye’nin bağ raporunu çıkarmaya çalışıyoruz. 2016 yılında Kırklareli Chamlija Istranca Bağları’nda, bağ sezonun nasıl geçtiğini Chamlija Şarapları’ndan Mustafa Çamlıca yazdı…
Kış: Aralık-Ocak mevsim normallerinde
Şubat: Aşırı sıcak, normallerin 4 derece üstü
Mart: Sıcak, normallerin 2 derece üstü
Budbreak: 10 gün erken
İlkbahar donu: 22 Nisan sabahı Burgonya, Avusturya, Almanya ve Macaristan’ı vuran Kutup soğukları bizim Istranca’daki Riesling bağına kadar ulaştı. Hasar nispeten az.
Mayıs: Harika bir mevsim normali Mayıs. Çok güçlü gelişim.
Haziran ayı ve anormal soğuk kaynaklı boncuklanma (hens and chickens). İlk kez  bağlarda boncuklama (Millerandage) gördük. Haziran 7-8 de gelen soğuk hava dalgası(15 derecenin altına düşen sıcaklıklar) Narince ve Kalecik Karası’nı vurdu. Bu heriki yerli çeşidin soğuk bölge koşullarına adaptasyonu olmadığını tespit ettik, özellikle Narince (Kalecik KarasıxDimrit kırması). Narince’de %70 e varan zarar oluştu. Papaskarası zararı sıfır idi.
Yağmurlar: Temmuz 10’a kadar çok güzel yağmurlar yağdı. Sonra süper kurak bir 90 gün yaşadık. 12 Ekim’e kadar 10 mm yi geçen bir yağmurlu gün olmadı. Konstrasyon olağanüstü.
Sıcaklık: En sıcak gün 34 derece idi. 32 dereceyi sadece 5 gün geçti.
Hasat: Ağustos’un son haftası Viognier ile başlayan hasat, Ekim ayının son haftasında Cabernet Franc ile son buldu.
Kalite: Bundan daha iyisini görmedik.
Verim: Don,Millerandage, Kuraklık sebebi ile %30 ürün kaybı. Kuraklık sebebi ile beyazlarda press verimi %45, Kırmızılarda % 55 ile çalışıldı.
Yorum