2016 Bağ Raporu, Prodom Bağları

Her yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye’nin bağ raporunu çıkarmaya çalışıyoruz. 2016 yılında Prodom Bağları’nda, bağ sezonun nasıl geçtiğini Prodom Şarapları’ndan Önolog Evren Kalkan yazdı…
2016 kışı ve baharı Aydın ve Denizli’de oldukça kurak ve beklenenin üzerinde sıcak geçti. Dolayısı ile Denizli ve Aydın bağlarında beklenen verime ulaşılamadı; ki bu bizim için kalite açısından bir kazanç olarak son üründe ortaya çıkıyor.
Şubat sonu Mart başı yapılan budamaların ardından çok da yağışlı olmayan bir Nisan ve Mayıs geçirdik. Aydın’daki kendi bağlarımızda Haziran-Temmuz aylarında bağda su gereksinimleri ölçümlenerek kontrollü sulamalar yapıldı. Böylece bağın stresi dengelenmeye çalışıldı.
Mevsimsel olarak sıcak ve kurak giden bir yıl olması nedeni ile 2016 hasatı 2015 yılına göre 10-15 gün kadar erken geldi. İlk hasat Güney bağlarından Chardonnay ile başladı.
Geçen yıl 2015 ‘te soğuktan etkilenmiş olan Güney’deki bağların bu yıl kendini toparladığını gözlemledik.   Beyaz ve roselerde burunda aroma profili yüksek ve damakta  diri, asiditesi ile dengede ürünler üretebildik.  Kırmızılarımızın büyük bölümü fıçıya alınarak gelişimleri takip edilmeye başlandı. İlk gözlemlerimiz iyi bir kalitenin bizi beklediği.
Yorum