Bira Kursları Başlıyor…

Yoğun kavrulmuş malttan yapılan çikolatamsı siyah biralardan, çiçeksi rayihalı altın sarısı biralara… İngilizlerin buruk lezzetli ve yoğun Ale’lerinden, Belçikalıların portakal kabuğu ve kişnişle aromalandırılmış hafif bulanık biralarına… Çeklerin “biraların şampanyaları” denilen zarif Pilsner’lerinden Almanların is bombası “rauchbier”larına… İrlanda’dan İngiltere’ye, İtalya’dan ABD’ye, Belçika’dan Çek Cumhuriyeti’ne, Almanya’dan Japonya’ya, Danimarka’dan Meksika’ya uzanan birada bir dünya turu…
Ve tabii ki tüm çeşitleriyle Türk biraları…

Türkiye’nin tek içki kültürü dergisi Gusto, 2003’te başlattığı Şarap Kursları ve 2008’de başlattığı Viski Kursları’ndan sonra, Türkiye’de de çeşitleri gitgide zenginleşen ve kültürü derinleşen biranın kurslarını başlatıyor. Diğerlerinde olduğu gibi yine Gusto Yayın Yönetmeni Mehmet Yalçın’ın vereceği kursların ilk etabı, 16 Nisan 2013 Salı akşamı 19.00’da Taksim’deki Rouge Kav’da başlıyor. “Biranın Dünyasına Giriş” başlıklı I. etapta, dünyanın bütün önemli bira çeşitlerinin özellikleri, tadımlarıyla birlikte öğrenilecek, biranın sırları keşfedilecek. Kurslar, İstanbul-Merter’deki Efes Bira Fabrikası’nın ziyaretiyle ve tesiste yapılacak bira turu ve taze biralar tadımı ile de zenginleşecek.

Bira Kursu, haftada birer kez ikişer saatlik seanslarla (19.00-21.00) dört haftada yapılacak. Kursu bitirenlere sertifika da verilecek. Her bir kursun ardından, kurs mekânı kavın üst katında yer alan Rouge Restaurant’da farklı biralar eşliğinde onlara uygun yemekler sunulacak, bira-yemek uyumu bizzat denenecek.

Her bir biranın kendi orijinal kadehinde sunulacağı kursun her seansında, farklı ülke ve tarzlardan 10’ar dünya ve Türk birası tadılacak ve özellikleri anlatılacak. Biralarla ilgili DVD’ler seyredilecek, ülke ülke biralar ritüelleriyle keşfedilecek. Her seans bitiminde, o günkü temayla ilgili kurs notları da dağıtılacak.

Kursun programı şöyle:

1.      seans (16 Nisan Salı) :
Biraya giriş ve lager biralar.  Bira nedir? Nasıl yapılır? Biranın öyküsü ve tarihi. Bira tadım teknikleri. Almanya, ABD, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Türkiye’den “lager” biraların tadımı eşliğinde.

2.      seans (23 Nisan Salı) :
Biranın zengin çeşitleri. Biralar kaç çeşittir? Farkları nelerdir? Arpa, şerbetçiotu, maya ve suyun önemi. İngiltere, Belçika ve ABD’den 10 farklı “ale” tipi biranın tadımı eşliğinde.

3.      seans (30 Nisan Salı) :
Özel biralar. Buğday biraları, Bitter, Porter ve Stout’lar, Barley Wine’lar, Trappist’ler ve diğer bira spesiyaliteleri. Biranın servis incelikleri, bira-yemek uyumu, bira ve sağlık. 10 farklı özel biranın tadımı eşliğinde.

4.      Seans (7 Mayıs Salı) :
Biradan tad almanın sırları. Mükemmel bira servisi nasıl yapılır? Hangi tür biralar, hangi sıcaklıklarda ve hangi tarzda içilir? Biraya eşlik eden ideal yiyecekler nelerdir? Şarap gibi yıllandırılan biralar hangileridir? Tüm bira çeşitlerinden 10 seçkin örneğin tadımı eşliğinde.

Katılımın 30 kişiyle sınırlı olduğu Bira Kursu’na kayıt bedeli 400 TL’dir. Kurs sonrası yenilecek fiks menülü yemeklerin biralar dahil 60 liralık bedelleri kurs bedelinin dışındadır.

Kayıt yaptırmak isteyenlerin, 0212.237 01 12 – 237 01 17’den Sezgin Bolat’ı aramaları rica olunur.

Yorum