Şakir Akışık, Alkol Piyasası Bilgilendirme Platformu Kurulmalı…

Şarap Sektöründe yaptığı çalışmlarla dikkat çeken, sektörünün gelişmesine ve iyileşmesine emek harcayan Silis Danışmanlık Yönetim Kurulu  Başkanı Şakir Akışık yaptığı yazılı açıklamada:
Devleti, tüketiciyi, içeni, içmeyeni doğru bilgilenmek için sivil bir yapı tarafından “Alkol Piyasası Bilgilendirme Platformu” kurmasının zamanı gelmedi mi? Aşağıda bilgisini geçtiğim yeni kurulan platformda* koordinasyon Yeşilay tarafından sağlanıyor. Bir tek alkollü içki üreticisi yok. Niyet baştan belli görünüyor. Alkollü içki üreticileri de başka bir platform kurmalı diye düşünüyoruz. Aksi halde kendileri söyleyecek kendileri dinleyecek ve yasaklayacaklar. Niyet çok açık.
Alkollü içki sektöründeki oyuncuların durumu ise söyle “Hep anı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemek”. Yani hiç bir şey yapmadan farklı bir sonuç doğmasını bekliyoruz. Alkollü içki suç haline dönüştürülüyor. Alkollü içki sektörü oyuncuları tek bir açıklama yapmıyor. Üreticiler, alkollü içki dernekleri işleri ile ilgili sıkıntı yaşamamak için bu açıklamaları yapmak istemiyorsa kurulacak bir platform bu sorumluluğu üstlenebilir.
Bu platform aşağıdaki soruların cevabını açık ve net olarak verebilir.

Çağdaş içki, tüketimi ne demektir?
Türkiye’de gerçekten bir alkolizm sorunu var mı?
Kişi başına alkol tüketimi nedir? Kişi başına alkollü içki tüketimi nedir farkları nelerdir?
Yoğun yasak getiren ülkelerde kişi başına alkollü içki tüketimi nedir? Gerekçeleri nedir?
Avrupa Birliği ülkelerinde kişi başı alkol tüketimi yıllık 10,8 litre. Türkiye’de alkol tüketimi 1,4 litre. Tehlike var mı? Tehlike nerede başlıyor?
Modern toplumlarda üretici, tüketici ve  devlet  işbirlikleri  nedir? Hangi standarttadır.
Alkollü içki tüketiminde sorumluluk nerede başlar, nerede biter?
Devletlerin sorumluluğu nerede başlar, nerede biter?
Sorumlulukla tüketme sınırı dünyada nedir?
4,6 milyar TL vergi ödeyen bir alkollü içki sektörünün yarattığımız istihdamın ülkeye faydası nedir?
Bazı ülkelerde neden önemli bir besin ürünü olarak görülüyor?
Alkol almak için içmek ile lezzet ve keyif için içmek arasındaki farklar nedir?
Üreticilerin koordinasyonu ve/ya iletişiminde kuracağı bu platform bunları açıklasa daha güven verici olmaz mı? Tüketici  daha  doğru  bilgilendirilemez mi?
Yasaklar yağmur gibi geliyor. Yalan yanlış bilgiler ortalıkta uçuşuyor. Öfke ve dinsel saik ile yaklaşılıyor. Peynirci peynir üretecek, gözlükçü gözlük, şarapçı şarap, biracı bira. İsteyen içecek, istemeyen içmeyecek. İçen sorumlulukla tüketecek. Hukuki zemini içinde bir sosyal tercih olarak herkes dilediği gibi yaşayacak. Alkollü içki sektörü  4,6 Milyar TL sadece ÖTV ödüyor. İçene karşıda, devlete karşıda sorumluluklarımız var ve fakat bu sorumluluklarımızı doğru anlatmamız gerekiyor. Bizim anlatmamız gerekiyor. Biz anlatmazsak başkaları anlatıyor ve konu kirleniyor. Sonuç olarak üreticiler stratejik olarak belki de haklı oldukları bir nedenle bu sorumluluğu alamıyorsa, bu sorumluluğu taktik olarak alacak bir “Alkol Piyasası Bilgilendirme Platformu” kurulamaz mı?
Sektör uzmanlarından, bilim adamlarından, gazeteciler vb. oluşan bu platform sektörü sağlıklı bir biçimde temsil edebilir düşüncesi içindeyiz.

Gecikmeden hemen şimdi.

Saygılarımla..
Şakir Akışık

*Türkiye Yeşilay Cemiyeti’nin aralarında bulunduğu 27 kurum ve kuruluş öncülüğünde “Türkiye Alkol Politikaları Platformu (TAPP)” kuruldu

Yorum