Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve Dikey Tadımı Değerlendirmesi

Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve Dikey Tadımı için Keyif Notları yazarları; Prof. Dr. Mehmet Ömür, Dr. Gürcan Vural, Süha Balın, Burçak Desombre, Nurol Pınar ve Ahmet Gök; Büyülübağ Şarapları’nın yeni açılan Acıbadem’deki eğitim ve tadım salonunda bir araya geldi. Büyülübağ Şarapları Yönetim Kurulu Başkanı Alp Törüner‘in ev sahipliğinde gerçekleşen tadımda Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2009, 2008, 2007,2006,2005 şarapları, açık tadımla karafa alınarak tadıldı. Tadılan her şarap sonrası şarap üzerine ve genel şaraplar hakkında değerlendirme yapıldı. Puanlama pozitif değerlendirmeyle 100 üzerinden yapıldığı tadımda, en yüksek ve en düşük puanlar dikkate alınmadı. Büyülübağ Cabernte Sauvignon Reserve şaraplarına, Keyif Notları yazarlarının ortalama puanı ve genel değerlendirmesi:

Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2009  84.25 puan
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2008  86.75 puan
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2007  91.00 puan
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2006  86.00 puan
Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2005  95.25 puan

Büyülübağ’ın Çeşme Ovacık’taki bağdan sağladığı Cabernet Sauvignon üzümleriyle 2005 yılından itibaren ürettiği, bütün rezerve şarapların, yapım aşamasında genel olarak aynı prosedürü izlemiş. Sabah erken saatlerde yapılan hasat sonrası üzümler soğutucu olmayan kamyonlarla kısa sürede Avşa’ daki şaraphaneye taşınarak işlenmiş. İki-dört günlük soğuk maserasyonu takiben 8-12 gün süren fermantasyon, ardından 2. maserasyon ve nihayet oluşmaya başlayan şarap direk fıçıya aktarılmış. Bu dönemde şarap her biri üçte bir olmak üzere yeni, 1-2 yıllık ve  4 yıllık fransız fıçılarda, 4 ayda bir rotasyona tabi tutularak 12-16 ay dinlendirilmiş. Aktarmaları ve sınırlı filtrasyonu takiben 6-8 ay şişede dinlendirildikten sonra satışa sunulmuş. Tadımı yapılan şaraplarda 2009 ve 2008 piyasada bulunabiliyor. Sınırlı sayıda kalan diğer rekolteler ise genel satışta olmasa da şarap meraklıları Büyülübağ Avşa’ dan satın alabiliyorlar. Genelde bu satışlar Alp Törüner’in onay vermesiyle olıyor.Tattığımız bu güzel örneklerin son olmadığını ve gerçek şarap meraklılarının bu şaraplara ulaşabileceğini bilmek güzel…

Genel olarak bütün şaraplar belirli bir kalitenin üzerinde ve hatasız yapılmış şaraplar olduğunu söyleyebiliriz. Şaraplarda fıçı kullanımı çok dengeli, tattığımız tüm şaraplarda varlığını hissettirse de fazla öne çıkmıyor.Cabernet Sauvignon üzümünün genel özelliklerini yansıtan güçlü, tanenle ve ortanın biraz üzerinde gövdeye sahip şaraplar. Meyan kökü, mürdüm eriği, böğürtlen, kakao, yaban mersini, vanilya ve karabiber çağrışımları neredeyse bütün şaraplarda farklı oranlarda algılanıyor. İçinde bolca meyve taşıyan şaraplar…

2005’den 2009’a uzanan palette ilk dikkati çeken küresel ısınmanın etkisiyle olsa gerek şarapta alkol oranını yükselmesiydi. Her geçen yıl hatları daha güçlü alkol ve asittisi daha yüksek şaraplarla karşılaştık. Bu 5 şarap içerisinde 2005, 2006, 2007 görsel ve karakteristik olarak bir birine daha yakın şaraplar. Özellikle 2005 ve 2007’nin bütün şaraplardan ayrılan geleneksel eski dünyaya yakın şaraplar olduğunu söyleyebiliriz. İlk burunda animal tonlar, ıslak deri, eğer kokularının alındığı tek şarap olan 2005 ve onu özellikleri ve daha incelikli bukeler izleyen 2007 ve bu iki şarabın biraz geresinde kalan 2006 olarak sıralamak mümkün. 2008 ve 2009 rekoltelerinden ise meyvenin ve alkollün ve hafif meşe dokunuşlarını öne çıktığı güçlü kuvvetli şaraplar ve yeni dünya tarzı şaraplara daha yakın şaraplar olduğunu söyleyebiliriz.

2009 %14,5 alkollü, koyu bordo mor röfleleri ve hafif pastelsi bir görünüşü var. Burunda meşe, topraksı tonlar, meyan kökü, mürdüm eriği, yaban mersini, böğürtlen ve fazlaca meyvemsi çağrışımlar. Damak buruna yakın ilk anda çarpıcı bir alkol ve sivri tanenler kendini hissettiriyor. Denge çok az da olsa alkolden yana kaymış gibi. Güçlü ve tanenli şarap severlerin seveceği yeni dünya tarzına yaklaşmış bir cabernet sauvignon. Orta uzunlukta finalinde kırmızı meyvelerle birlikte alkolün yakıcılığı ve güçlü tanenler kalıyor. Gerçek performansını bir iki yıl içinde göstereceğini tahmin ediyoruz.

2008 %15 alkolü, mor röfleli koyu borda bir rengi var.Burunda taze kırmızı meyveler, böğürtlen, kiraz, kuşburnu,meşe, karabiber, meyan kökü. Damak burunla uyumlu dengenin yüksekte kurulduğu güçlü asit ve alkollüyle kendini hissettiriyor. Tanenler oldukça güçlü ve henüz köşeli. Ortanın biraz üzerinde gövdesinde meyvece zengin, hafif bitter çikolata, kurşun kalem izleri var. Uzun yıllar yıllanma potansiyeli var gibi duruyor. Keyif Notları yazarları olarak bu şarabı 5 yıl sonraki performansının merak ediyoruz. Bugünlerde erken açtığımızı düşünsekde. Birkaç yıl sonra tam içim olgunluğuna ulaşacak potansiyeli olan, güçlü ve zengin bir şarap. Uzun sayılabilecek finalindi tanenlerin güç gösteri ve taze kırmızı meyve tatları kalıyor.

2007 %14,5 alkollü. Koyu borda çok hafifte olsa renk kiremit kırmızısına dönmeye başlamış. Burunda böğürtlen, mürdüm eriği, frenk üzümü, karabiber, yaban mersini, meyan kökü, nane, meşe dokunuşları. Damak burunla uyumlu orta dolgunlukta gövdeye sahip alkol ve asit yüksek olmasına rağmen kendini neredeyse hiç hissettirmiyor. Dengeli ve zarif, kadifemsi yumuşaklığı bürünmüş tanenleri damağı keyifli okşuyor. Bugünlerde keyifle içebilecek güzelliği ve olgunluğa ulaşmış.Bekletilip yıllanma potansiyeli izlenmesi gereken şaraplardan.Damakta özellikle vanilya, çikolata tatlarıyla yumuşak içimli. Orta uzunluktaki finalinde kırmızı meyve çağrışımları uzun süre sizi terk etmiyor. Keyif Notları yazarlarını en zarif bulduğu şarap oldu.

2006 %14,5 alkollü. Koyu bordo olan renk canlı parlaklığın korusa da hafif hafif kiremit kırmızısı rengine dönmeye başlamış. Burunda meşe, meyan kökü, yaban mersini, sandal ve gerilerde böğürtlen çağrışımları.Damak burunla uyumlu, ortanın çok az üzerinde gövdesi ve biraz agresif tanenleriyle dikkat çekici yüksel alkol ve asitte kedini hissettiriyor. Damakta vanilya, çikolata, kurşun kalem izleri. Orta uzunluktaki finalinde çok hafif yakıcılık ve meyan kökü tatları kalıyor. Potansiyeli olan keyifli bir şarap.

2005% 13,3 alkollü. Koyu bordo canlı ve parlak çok hafif de olsa kiremit kırmızısı tonlar oluşmaya başlamış. İlk burun biraz kapalı sonrasında belirgin animal tonlar, deri,  toprak ve hafif bir fıçı beliriyor. Meyan kökü, yaban mersini, böğürtlen, nane, tütün, sandal ve mürdüm eriği. Damak burunla uyumlu ortanın biraz üzerinde gövdeye sahip dengeli bir şarap. Tanenleri güçlü ama kadifemsi bir yumuşaklığa bürünmüş damakta ipeksi bir akıcılığı var. Vanilya, çikolata ve kırmızı orman  meyveleri. Orta uzunlukta ki finalinde keyifli bir taze kırmızı meyveler ve hafif mürdüm eriği kurusu dokunuşlar kalıyor. Bugünlerde tam içim olgunluğunda olan şarap daha uzun yıllar yıllanma potansiyeline sahip gibi duruyor. Keyif Notları yazarlarını en çok beğendiği şarap olarak öne çıktı.

Yorum