Doluca Şarapları 90. Yaşında

1926 yılında,Kınalı Yapıncak, Karalahna üzümlerinde yapılan şaraplar başlayan yolculuğu, bugün yaklaşık 15 milyon kapasiteli, Türkiye’nin büyük şarap üreticilerinden biri olarak yoluna devam ediyor. Duluca Şarapları’nın 90 yılı nedeniyle,Doluca Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kutman‘nın kaleminden Doluca’nın 90 yılı….

Kurucumuz olan babam Nihat A. Kutman, 1926 yılında, Galata’nın mütevazi bir bodrum katında, Vinikol Şarap Evi adıyla, ilk dolum tesisini açtığında, bu alanda iş sahibi olan ilk Türk olma vasfına da ulaşmıştı. Genç cumhuriyetimizin, muassır medeniyetleri yakalama doğrultusunda, yeni bir heyecanla yola çıktığı o dönemde, toplumumuz da birçok bakımdan kabuk değiştiriyor, önünde yeni ufuklar açılıyor, birçok evrensel değeri, belki de ilk kez, kucaklamak ve özümsemek şansını buluyordu.
Doğasının cömertliği hiç bir zaman inkâr edilemiyecek bu topraklarda,  tarih boyunca yeşeren birçok medeniyetin, yaşam kültüründe var olan şarap olgusu da, bu ortamda yeniden gelişme imkânına kavuşuyordu. Aradan geçen  90 yıl ve üç kuşak boyunca, Kutman ailesi,  bu serüvenin öncülüğünü yaptı. Babamın kurduğu Doluca çatısı altında, şarap kültürünün, toplumumuzda yer bulması ve gelişmesi için, hepimiz tutkulu bir uğraş verdik.
Şarap seven çoğu insanın bildiği gibi, şarapçılık gerçekten hem tutku, hem de sabır isteyen bir iş. Çünkü iyi bir şarabın reçetesi yok. Hızla gelişen bilim ve teknoloji, şarap üretimini daha kaliteli kılabilecek çeşitli bulgu ve kriterleri sunmaya devam ediyor. Bunlar tabii ki, şarap yapımcıları için çok önemli birer yol haritası oluyorlar ve yapım sürecindeki birçok kararlar, bu bilimsel veriler ışığında alınabiliyor.
Ancak sonuçta, üzümün cinsinden, yetiştiği teruara, olgunluk seviyesinden, şarap yapım tekniklerine kadar, yüzlerce değişken arasında, üretilen şarabın stilini ve niteliğini belirleyen, şarap yapımcısının kişisel tercihleri oluyor. Dört yüzü aşkın organik maddenin, o keyif veren dengesi, o tercihler sonucunda oluşuyor. Üstelik, bu sonucun alınması, değerlendirilmesi ve gelecekteki üretimlere ışık tutabilmesi için de, çoğu kez, aradan yılların geçmesi gerekiyor.
İşte şarabı, bir ilim olduğu kadar, bir sanat yapan, yazar ve sanatçıların ilham kaynağı hâline getiren, ona tüm içecekler arasında, ayrı bir yer kazandıran, bu özellik oluyor.
Şu sıralar, Nihat A. Kutman’ın ilk yıllarına kıyasla, sektörümüzle ilgili çalışma ve gelişmeleri, siz şarapsever dostlarımızla paylaşmanın daha da zorlaştığı bir dönemden geçmekteyiz. Ama işimizi sabırla ve tutkuyla sürdürmeye devam ediyor,  Doluca olarak, 90 yıllık birikimimizi ve uğraşlarımızı simgeliyecek bu özel ürünümüzü, sizlere sunabilmenin zevkini ve gururunu yaşıyoruz.
Yorum