2017 Kırklareli Bağ Raporu, Chamlija Bağları

Türkiye’nin bağ raporunu oluşturmaya devam ediyoruz… Geçen bir yılın ardında yaşananları, bağlardaki gelişmeleri,  gece gündüz ısı farklarını, yağmuru, rüzgarı kısacası geçen bir yılın izlenimlerini bağda yaşayanlara sorduk… . 2017 yılı Kırklareli’nde bulunan Chamlija Bağları‘nda, bağ sezonun nasıl geçtiğini Chamlija Şarapları‘ndan Mustafa Çamlıcayazdı…

Istranca 2017 yılı hava koşulları açısından en uçuk yıl idi. 2016 yılının son iki ayındaki kuraklıktan sonra, Ocak 2017  bugüne kadar gördüğümüz en soğuk kış ayı idi.
50 cm e varan kar kalınlığı harika idi ancak -20 ye yaklaşan soğuklar bazı bağlara göz hasarları verdi. Şubat ve Mart ayının sıcak geçmesi bağlarda uyanmayı öne aldı. Nisan ayı tam bir felaket idi! 13 kez don gördük.
Avrupa bağlarını da ağır hasar veren 21 Nisan’daki Polar Vortex soğuklaması Istranca’da 400-300 m rakımlarda ciddi don hasarlarına sebep oldu. Mayıs ayı mevsim normallerinde geçer iken; 14 Mayıs geceyarısı Sütlüce bağımızı dolu vurdu. Vejetasyon başlangıcındaki dolu yeşil aksama ve yeni oluşmaya başlayan salkımlara ciddi hasar verdi.
Haziran 20 ye kadar normal giden hava, Haziran sonu ciddi bir şekilde ısındı. Dolu yağışları tüm yaz boyunca sürdü ve yer yer zarara sebep oldu. Eylül ayının 10-20 Eylül arası güzel bir sıcak var idi. Hasat 5 Eylül de başladı 23 Ekim’de bitti. 48 günlük bir hasat mevsimi yaşadık. Verim açısından düşük kalite açısından olağanüstü bir yıl oldu…
Yorum