İstanbul’da Şili Şarapları Buluşması

Şili Ticaret Ofisi (Pro|Chile) tarafından 18 Mart Cumartesi Günü Swiss Otel’de düzenlenen etkinlikte, Şili’nin en büyük şarap üreticileri, Türkiye’nin perakende, turizm,  yeme-içme sektörlerinin önde gelen temsilcileriyle bir araya geldi.

Şili Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Jorge Patricio Arancibia Reyes ve Şili Ticaret Ofisi Türkiye Direktörü Gülşan Atalay’ın ev sahipliğinde gerçekleşen “Şili Şarap Turu” ismini taşıyan etkinlik kapsamında düzenlen panelde  dünyaca ünlü önolog  Adolfo Hurtado (ConoSur),  Prof. Dr. Ertan Anlı ve  Yunus Emre Kocabaşoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Panelin ardından iş insanları Şili’nin en büyük şarap üreticileriyle bir araya geldi.

Şili Ticaret Ofisi tarafından dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen “Şili Şarap Turu” etkinliği 2013 yılı boyunca Polanya, Tayvan, Meksika, Panama ve Dominik Cumhuriyeti’nde gerçekleşecek.

Bugün dünyanın sekizinci en büyük şarap üreticisi olana Şili’nin şaraplarını her gün 16.9 milyon kişi tüketiyor. Şili 2020 yılında 3 milyar $’lık şişelenmiş şarap ile dünyanın en büyük şarap üreticisi olmayı hedefliyor.
Şili’nin 2012 yılında dünya genelinde şarap ihracatı 749,025,550 litre ile 1 milyar 790 milyon $’dır.  2012’de Türkiye* Şili’den 1.575.778 dolarlık şarap ithal etmiştir. Bu oranla Şili,  2012 yılında Türkiye’nin şarap** ithal ettiği ülkeler arasında üçüncü sırada yer almıştır.
Şili’den Türkiye’ye Ocak-Aralık 2012 tarihleri arasında toplam 524.003 Litre, 1.575.778 $’lık şarap ihraç itmiştir.

Kaynak: Wines of Chile
*2011’de uygulanmaya başlanan Serbest Ticaret Anlaşması ile Şili’nin Türkiye ihracatı %24 oranında artmış Türkiye’nin Şili’ye ihracatı ise %77 oranında artış gösterdi.
**Son beş yılda şarap tüketiminin  %50 oranında artış gösterdiği Türkiye’de yıllık kişi başı bir litre şarap tüketiliyor.

Pro|Chile Hakkında
Prochile, Şili Dış İşleri Bakanlığı’na bağlı bir devlet kurumu olup başlıca faaliyet alanı Şili’den Türkiye’ye olan ihracatı geliştirmek ve Türkiye’den Şili’ye gerçekleşen yatırımlar ile turist sayısını artırmaktır.
Bu doğrultuda ticaret heyetleri, pazar araştırmaları, fuar katılımları, tadımlar, ithalatçı firma davetleri gibi çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmektedir.

Yorum