IV. Tuğrul Şavkay Türkiye’nin En İyi Genç Türk Şarapları Yarışması Mart Ayını İlk Haftası Yapılıyor

Türkiye’de Şarap Kültürü’nün gelişmesine ve yaygınlaşmasına 23  yıldır öncülük eden, şarap kültürü konusunda ülkemizin ilk ve tek  derneği olan ‘Şarap Dostları Derneği’, geçen yıllarda organize ettiği “Genç Türk Şarapları Tadımı” konseptini, üyelerinden gelen önerileri de dikkate alarak bu yıl da düzenliyor. Geçen yıllardan farklı olarak, bu yıldan itibaren şarap yarışmalarını; derneğin kurucusu, aramızdan genç yaşta ayrılan değerli insan, gazeteci ve gastronomi yazarı Tuğrul ŞAVKAY anısına düzenleme kararı aldı. Bu bağlamda, bu yıl 1-2 Mart 2013 tarihlerinde ‘IV. TUĞRUL ŞAVKAY- TÜRKİYE’NİN EN İYİ GENÇ ŞARAPLARI YARIŞMASI’ İstanbul Four Seasons Bosphorus Hotel’de gerçekleştirilecek. Bu yıl, tadım konseptini daha da geliştirerek, geçen yıllara göre önemli farklılıklar getirildi.Üyelerin ve üreticilerin notlarından oluşan değerlendirmeye paralel olarak,  profesyonel bir değerlendirme jürisi daha oluşturuldu.

IV. Tuğrul Şavkay Türkiye’nin En İyi Genç Türk Şarapları Yarışması  Jürisi:
Jan Konetzki, MS
Head Sommelier, Restaurant Gordon Ramsey

Gordon Ramsey Holding’e bağlı olan Maze, Maze Grill, Claridge’s gibi Michelin’li restoranlarda görev aldıktan sonra, 2009 yılından bugüne kadar üç Michelin yıldızlı Restaurant Gordon Ramsey’de Head Sommelier olarak çalışmaktadır.
Jan Konetzki 2012 yılında İngilitere’nin en prestijli ödüllerinden biri olan ‘Yılın Somelyesi’ ödülünü kazandı. Aynı sene Gordon Ramsey restoranının şarap listesi ‘Prix Le Montrachet’ almaya layık görüldü.
‘Master Sommelier’ sertifikası sahibidir ve ‘Riedel Trophy’’de en iyi sonuçları alan kişi olarak ilan edildi.
2012 yılında Food & Travel dergisinde misafir sommelier olarak görev aldı. Decanter dergisinde Avusturya şarapları için ‘Uzman Seçimi’ rehberini yazdı ve bir çok online yayında yazıları yayınlandı.

İsa Bal, MS
Head Sommelier, Fat Duck

1994 yılında Antalya Akdeniz Üniversitesinden mezun olan İsa Bal 1999-2004 yılları arasında Relais & Chateaux üyesi olan ve listesinde 2000 şarap bulunduran Michelin yıldızlı, Vineyard at Stockcross’da ve Londra’da 1800 şarap bulunduran Maggiores Restaurant’da çalıştı.
2005 yılından beri 3 Michelin yıldızlı Fat Duck’da Head Sommelier olarak görev yapmaktadır. 2008 yılında ‘Avrupa’nın En İyi Sommelier’ ünvanını kazanmıştır. Aynı yıl ‘Dom Perignon Award of Excellence’ ve ‘Peter Lehmann Shiraz’ ödüllerine layık görülmüştür. 2004 ve 2008 yıllarında İngilitere’de yılın sommelier yarışmasında finalist olmuştur.

Christy Canterbury, MW
ABD’de bulunan 7 kadın Master of Wine’dan biri olan Christy Canterbury aynı zamanda yazar, konuşmacı ve gazeteci olarak Manhattan’da yaşamaktadır. Decanter, Wine Enthusiast, Foods Art, Sommelier Journal ve Snooth dergilerinde yazıları yayınlanmaktadır. Şubat 2013’te çıkan Rock and Wine kitabının danışman editörüdür.
Önceki yıllarda Smith & Wollensky Restaurant grubunun Şarap Direktörü ve Jean-Georges Culinary Concepts İçecek Direktörü olarak çalışmıştır. Bu görevi gereği Istanbul, Doha, Vancouver, Bora Bora’da açılan restoranların içecek bölümlerini yönetmiştir.
‘Master of Wine’ sertifikasının yanısıra ‘Wine & Spirits Education Trust’ diploması ve Master of Sommelier ünvanına sahiptir. ‘Center for Wine Origins’ tarafından ‘Wine Location Specialist with Distinction’ olarak seçilmiştir.

Alex Hunt, MW
Purchasing Director, Berkmann Wine Cellars

Oxford’da felsefe ve psikoloji eğitimi alırken Oddbins firmasında şarap dağıtımı yaparak şarap dünyasına ilk adımını attı. Universite eğitimi sonrasında, 2000 yılında Londra’da Mayfair Cellars’da satınalma ve satış pozisyonlarında çalıştı. 2006 yılında İngilitere’nin en büyük toptan şarap ticareti yapan Berkmann Wine Cellars şirketine girdi ve şu anda bu şirketin Satın Alma Direktörü olarak çalışmaktadır.
Decanter, World of Fine Wine and the Drink Business dergilerinde yazıları yayınlanmaktadır. Şubat 2012’den itibaren Jancis Robinson’un blogunda her ay yazıları yayınlanmaktadır.
Decanter World Wine Awards ve International Wine Challenge to South Africa’s Old Mutual trophy Wine Show jurilerinde yer almış tecrübeli bir tadımcıdır. 2010 yılında ‘Master of Wine’ sertifikası alarak en genç master olma ünvanını elde etmiştir.

Clemency Yates, MW
Supply & Sourcing Director, Off-piste Wines

Avustralya’da Roseworthy Üniversitesinde Oenology eğitimi aldı. Avustralya, Californiya, Şili, Fransa ve İtalya’da şaraphanelerde çalıştı. Tesco’da ‘Wines & Spirit’ bölümünde görev aldıkdan sonra, 2009 yılında Sainsbury’s zincirinde winemaker olarak çalışmaya başladı.
Sainsbury’s’deki görevinde zincirin kendi markasıyla pazarladığı şarapların yapımında kullanılan harmanların seçimini yaparken, aynı zamanda tadım tecrübesiyle satınalma departmanına destek oldu. 2012 yılının başında büyük mağazalara ve zincirlere teadrik yapan Off Piste Wine firmasında tedarikten sorumlu direktör olarak çalışmaya başladı.
2010 yılından itibaren şarap endüstrisinde Fairtrade uygulamalarına yoğunlaşarak, Güney Afrika’da şarap üreten toplulukların yaşam düzeylerinin iyileştirilmesinde etkili olan projelerde yer aldı. 2011 yılında ‘Master of Wine’ sertifikası almaya hak kazandı.

Yorum