Türk ve Yunan Şarapları Trakya Şarap Yolu’nda Buluşuyor

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD), bölgenin 12 butik şarap üreticisi tarafından desteklenen ‘’Trakya Bağ Rotası Projesi‘’ kapsamında Kuzey Yunanistan Şarap Yolu Yöneticisi Giannis ALBANIS’i ve bu yol üzerinde yer alan beş şarap üreticisini ziyaret etti.
Trakya Turizm İşletmecileri Derneği (TTİD), tarafından 2013 yılında hayata geçirilen “Trakya Bağ Rotası Projesi” kapsamında 16-18 Ocak 2014 tarihlerinde “Kuzey Yunanistan Şarap Üreticileri Derneği”ne bir ziyaret programı düzenlendi. 1993’te başlayan Kuzey Yunanistan Şarap Yolu deneyimi hakkında bilgi alındı, bu yol üzerindeki bazı bağlar ve şaraphaneler gezildi, üreticileriyle eno ve gastronomi turizmi ile ilgili görüşmeler yapıldı. Karşılıklı görüşmeler sonucunda Trakya Bölgesi genelinde turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, bölgeye gelen yerli ve yabancı turist sayısının arttırılması ve bölgede eno ve gastronomi turizminin geliştirilmesi hedefleniyor.

Trakya Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan ÇEBİyaptığı açıklamada ‘’Bölge turizmcileri olarak coğrafya ve tarihten genel yakınlığımızı şimdi de ortak bir turizm projesi ile ticari işbirliğine çevirmek yönünde karşılıklı olarak yaptığımız temaslardan çok güzel geri dönüşler aldık. Her iki toplumun da işbirliğine son derece açık olmasından büyük mutluluk duyduk. Makedonya’da 5 farklı üretici ve bağ alanına gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerden ortak bir destinasyon geliştirebilmek konusunda çok şey yapabileceğimizi anlamış olarak geri dönüyoruz. Trakyalılar olarak en yeni turizm trendlerinden biri olan eno ve gastronomi turizmi alanında büyük avantaja sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz gezi, Trakya’da kendi bağlarında turizm faaliyeti gösteren, benzer amaçlarla yola çıkan Trakya Butik Şarap Üreticileri Platformu’na yol gösterici olduğu kadar bizlere de farklı ufuklar açtı. Özellikle eno ve gastronomi turizminin, bölgesel anlamda kaliteli bir turizmin yapılanmasına nasıl destek olabileceğini hemen yanıbaşımızda bu alanda yapılan çalışmaları yerinde incelemiş olduk.
Kuzey Yunanistan Şarap Yolu Yöneticisi Giannis ALBANIS de ‘’ 1993-97 yılları arasındaki dönem bizler için zordu, üreticilerimiz bağları ve şaraphaneleriyle henüz eno ve gastronomi turizmi alanında yeterli altyapıya ve deneyime sahip değillerdi. Ancak daha sonra bu projenin de verdiği güçle Avrupa Birliği fonlarından aldıkları destekle şaraphanelerini ve bağlarını yeniden yapılandırma imkanına kavuştular. Bu süreç aynı zamanda üreticilerin kendi aralarındaki sorunları çözmelerine, bir arada çalışmalarına olanak sağladı. Hep birlikte başarılı etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Selanik Şarap Yarışması bunlardan biri. Bundan sonraki süreçte en önemli hedefimiz, uluslararası platformda şaraplarımızı tanıtmak, bu konuda ortak çalışmalar yapmak.’’ dedi.

Türkiyeli meslektaşlarını büyük bir konukseverlikle karşılayan Anestis Babatzimopoulos ise ‘Babatzim firması 1875’de İstanbul’da kuruldu. Bağlarımız ve şaraphanemiz Silivri’deydi. Rakı ve şarap üretiyorduk. Mübadeleden sonra buraya geldik ve aynı işe devam ettik. Sizleri bağlarımızda ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum’ dedi. Anestis Babatzimopoulos, Kuzey Yunanistan Şarap Yolu Projesi’nin bazı bölgelerde yerli, bazı bölgelerde yabancı turist sayısında artışa sebep olduğunu belirtti.
Üreticilerin karşılıklı görüşmelerinde ortak sorunlara da değinildi. Mevsim sıcaklıklarının değişmesi sebebiyle Trakya’da bağbozumu döneminin son on yılda neredeyse 15 gün öne geldiğini belirten Türkiye Şarap Üreticileri Platformu temsilcilerine, Wine Art Estatefirmasının yetkilisi aynı sorunun Yunanistan tarafında da yaşandığını ve bağbozumu öncesinde kuraklık olduğunu belirtti.

Şarabın en derinden etkilediği kültürlerin başında gelen Kuzey Yunanistan ve Trakya bölgelerinde binlerce yıldır şarap üretilmektedir. Bölge şarapları, uzun süreli bir geçmişin yanı sıra farklı bağcılık uygulamalarını ve yerel üzüm çeşitliliğini kapsayan bir mirası sürdürmektedir. 1993 yılında kurulan ‘Kuzey Yunanistan Bağları Şarap Üreticileri Derneği’, ülkenin Makedonya, Trakya ve Epir bölgelerini de kapsayan bir alanda, geleneksel bağcılık ve şarap üretimini destekliyor. Dernek, yerli ve yabancı turistlere üzüm bağlarını ziyaret etme fırsatı da sunuyor. Bu bağ yolları ağı, tanrıların dağı Olimpos’tan, Epir’deki Zitsa’ya, oradan da Bizans dönemi Selanik’ine kadar ulaşan sekiz güzergah öneriyor. Diğer bir bağ yolu da, kuzeyde Amyntaio’dan başlayıp, Halkidi’ye ve Trakya’ya uzanıyor. Trakya Bağ Rotası projesi kapsamında bu güzergahın geliştirilerek, çok kültürlü bir turizm destinasyonu yaratılması hedeflenmektedir.

Yorum