İsa Bal’ın DWWA 2014 İzlenimleri

Gecen hafta uc gun boyunca artik sarap dunyasi takviminde onemli bir etkinlik olan DWWA 2014 de Yeni Zellanda saraplarini juri uyesi olarak , Malta ve Turkiye saraplarini ise juri baskani olarak tattim.
Decanter tadiminda bu yilki onemli bir yenilik butun juri uyelerinin notlarini I padlere yukleyip seri bir sekilde bir araya toparlayabilme imkani idi.
Ulkeleri tadacak juri sayisi gonderilen sarap sayisi ile dogru orantili. Ornegin Avustralya nin saraplari toplam 12 kisilik bir ekip tarafindan tadilirken nispeten daha az sarap ureten Hirvatistan 4 juri uyesi tarafindan degerlendirilmekte.
Yarismada tadan herkes sarapla profesyonel olarak ilgilenen insanlar.
Puanlama ister 20 uzerinden isterse 100 uzerinden yapilabilmekte ve bunun nasil saglandigini ilerleyen satirlarda verecegim.
Yarsimanin Turkiye ile ilgili olan kismina sonuclarin ambargolu olmasi sebebi ile fazla giremeyecegim.
Yalniz sunu soyleyebilirim. Bu yarismada gumus alan saraplara dikkat etmek gerekiyor. Juri de bir juri bir saraba altin verip ucu gumus vermis ise a sarabin altin madalya almasi sadece kalan uc juriden ikisnin ikna olmasi ile oluyor anliyacaginiz bazan uzun tartismalar sonucunda saraplarin gumuste kalabildigi oluyor.
Punalama ve madalya kriterleri soyle:
altin madalya 18,5- 20 yada 95-100
gumus 17-18.4 yada 90-94 arasi
Bronze 15,5 -16,9 yada 85-89 arasi
commend 14,5-15,4 yada 81-84 arasi
Goreceginiz gibi gumus alan saraplar potansiyel olarak hayli yuksek puanlar alabiliyor,
Ama bence sarabin en guzel tarafi hic puana bakmadan, rakamlarla formule etmeden dostlarla guzel ortamlara zevk katmak, gerektiginde seviyeli tartismalar yapmak. Rakamlar sadece iletisimi kolaylastirmak icin gerekli gibi duruyor ki o da tartisilir.
Tercihiniz en zevk aldigim sarap buydu ifadesi mi olurdu yada bu sarap 94,5 puanlik bir sarapti mi? Benim tercihim kuvvetli bir sekilde ilkinden yana ama modern tuketicinin tercihi benimle ayni dogrultuda degil malesef.

Not:Resim Decanter tadimindan alinmamistir.

Yorum