Chamlıja Teruar Serisi

Mustafa Çamlıca’ya Teruar serisini sorduk.

Chamlija Teruar Serisi Rumbeyli 2018, teruar serisi, şarap, chamlıja şarap fiyatları

Chamlija Şarapları, geçtiğimiz günlerde İstanbul Şans Restoran’da keyifli bir Chamlıja Teruar Serisi tadım ve içim deneyimi yaşadık. Chamlıja’nın amiral gemileri Thracian ve Nev’i Şahsına Münhasır’ın Merlot, Cabernet Franc ve Cabernet Sauvignon üzümlerinin farklı bağlardan gelen seçilmiş tek fıçı örneklerini tattık. Çok keyif aldığımız tadım ve içim sonrası Mustafa Çamlıca’ya Teruar serisini sorduk.

Chamlıja Şarapları Teruar serisi fikri nasıl ortaya çıktı? Teruar serisi ile neyi amaçlıyorsunuz?

2008 yılında başladığımız bağ dikimleri tamamen teruar odaklı bağcılık ve şarapçılık anlayışı ile yapılmıştır. Bırakın Türkiye’yi dünyada bile asma sırasının başı, ortası, sonu farklı üzüm çeşitleri ve anaçları içeren bağ bulamazsınız. Ama Chamlija’da teruar odaklılık çılgınlık seviyesine yakın bir şekilde uygulanmıştır ve de bu tarz dikimlere rastlamak olağandır. 

Küçükkarıştıran: Merlot. Akçaköy: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc. Sütlüce:Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot. Tozaklı:Alvarinho, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc. Kurtçatağı:Chardonnay, Papaskarası, Cabernet Sauvignon, Mavrud. Karadere:Papaskarası, Merlot, Sauvignon Blanc. Dikalan:Cabernet Sauvignon, Merlot, Papaskarası. Susurluk: Narince, Chardonnay, Alvarinho. Camtepe: Merlot. Tekke Yolu Sırtı: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Papaskarası Kartalkaya:Riesling, Chardonnay. Düzdağ:Pinot Noir, Chardonnay Parpara: Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc. İslambeyli: Cabernet Franc, Chardonnay Akören:Pinot Noir, Chardonnay, Kalecik Karası, Narince. Kırklareli’nde biri birine uzak sayılabilecek 58 ayrı noktada mikro düzeyde bir bağcılık yapıyorsunuz? Sizin için söylenen: “Sıkı bir Bordeaux tutkunudur. Kırklareli’nde adeta ikinci bir Bordeaux yarattı.” Sözünden hareketle bağlarınızı ile Bordeaux’un hangi Apelasyonları arasında yakınlık veya benzerlikten söz edebiliriz?

Bordeaux Bağları arasındaki teruar benzerliği…

Bordeaux çeşitleri açısından bakar isek; Pomerol karakterine yakın bağlar Küçükkarıştıran ve Sütlüce Merlot bağlarımızdır. Pauillac benzeri Cabernet Sauvignon veren bağımız Sütlüce Cabernet Sauvignon Parsel 5 ve 6. Saint Estephe benzeri bağımız Sütlüce Parsel 1-2 dir. Poyralı Camtepe, Tozaklı bağları, Soğucak Kurtçatağı bağları, Doğanca Karadere bağları, Pınarhisar Tekke Yolu Sırtı bağları ise Saint Emilion Chateau Figeac teruarını anımsatmaktadır. Bütün bu teruarın zirvesi ise İslambeyli Cabernet Franc teruarıdır. Bu teruar bizim Ausone Cabernet Franc a benzettiğimiz bir teruar. Bir de çiçeksi zarif Margaux teruarımız var: Akçaköy.  

Geçtiğimiz yıl ziyaret ettiğim Alman Weingut Meyer-Näkel’de yaptığımız Spätburgunder tadımında Ahr’daki dik yamaçlarına kurulu bağlarının, farklı cephelerinde şişeledikleri 2-3 farklı Spätburgunder deneyimledik. Bu çerçevede bakınca ben yaptıklarınızı biraz Alman bağcılığına daha çok benzetiyorum. Bir teruarda birden fazla üretici aynı üzümü yetiştiriyor ve tek o üzümü işliyor. Kim bilir belki ilerde Küçükkarıştıran’da sizden başka birkaç üreticimiz daha “Merlot” yetiştirir ve şaraplarını tadarız. Her ne kadar coğrafi benzerlikleri yakalasak bile güneşin, yağmurun, rüzgârın katkısı çok farklı. Nev’i Şahsına Münhasır bir Chamlija teruarından söz edebilir miyiz?

Nev’i Şahsına Münhasır bu teruarların bir kupajı iken benim için en Nev’i Şahsına Münhasır teruar Kartalkaya bağıdır. Riesling bağının teruarı gerek iklim gerek 100% doğu yönüne bakması ve de en soğuk teruar olması çok sıra dışı bir yerdir. Muazzam bir asiditeye sahiptir. Buradaki Chardonnay bağıda tipik Chablis Grand Cru tarzı şaraplar vermektedir.  

2 Yorum Var
  1. […] Kırklareli’ye Bordeaux’yu taşımış. Geçenlerde kendisiyle yaptığımız En Nev’i Şahshttps://keyifnotlari.net/2020/03/en-nevi-sahsina-munhasir-teruar/ına Münhasır Teruar? Söyleşimizde hangi bağın Bordeaux da hangi apelasyonlarla paralelliğin […]

  2. […] bağ terbiye sistemlerini oluşturduk. Chamlija bağlarının tamamında en üst düzey ”terroir’‘ yapısı olarak kabul edilen kireç taşı, granitler, çakıl taşları mevcuttur .Sonuçta […]

Yorum