Oluş Molu

Şaraba Gönül Verenler

Oluş Molu

Ahmet Gök:Şarapla tanışmanız nasıl oldu? İlk içtiğiniz ilk şarabı hatırlıyor musunuz?
Oluş Molu:Şarap aile kültürümün bir parçasıdır. Annem Alman olduğu için Alman kültürü benim yaşamımın da bir parçası olmuştur. Çoçukluğumdan beri şarap, soframızda bulunurdu. Almanyayı ziyaret ettiğim dönemlerde ( ne yazıkki o dönemlerde Türk şaraplarının çeşitliği ve kalitesi eksikti) Özellikle farklı şarapları tatmak bana keyif verirdi. İlk Şarabı tadımım , sanırım çoçukluğumun erken dönemleridir. Hatırlayamadım.

Şarabı keyifle yudumlamak varken zorlu bir süreci göze alıp şarap üretimine girmeye nasıl karar verdiniz? İlk bağlarınızın kurulum süreci ve bugün ki üretim kapasitenizden ve yaptığınız şaraplardan bahsedebilir misiniz?
Kayseri bağları ile meşhurdur. Gesi bağları türküsü bir Kayseri türküsüdür. Kurak ve sert iklim koşulları asma gibi dayanıklı bir bitki için sorun değildir. Bu nedenle bölgede yaygındır. Şaraplık üzümler ne yazıkki sadece Kapadokya yöresinde varlığını sürdürmüştür.Aslında Hititlere kadar uzanan eski bir dönem de ve mübadeleden önce Kayseri’de de şarap üretilmiştir. Ailemin geniş toraklara sahip olması ve bu alanda Tarım yapılması, çoçukluğumdan beri beni etkilemiştir.Üretim her şekilde Aile geleneğimiz, hatta üretmek benim için bir ibadettir diyebilirim. Bu nedenle sadece tüketmek yerine özellikle bizim bölgenin kaliteli toprak yapısını da göz önüne alarak  üretime yöneldim..Hedefim ,daima kaliteyi yükseltmek ve butik üretim olmuştur.

Sevdiğiniz şarap ile yaptığınız, yapmaya çalıştığınız şarap arasında bir paralellik kuruyor musunuz? Yani sevdiğiniz şaraplar gibi şarap yapamaya çalıyorsunuz? Yoksa her şey doğaya mı bırakıyorsunuz?
İkisini de yapmaya çalışıyorum.Kendi özgünlüğüne bırakmak önemli ancak yeni denemeler de  çalışmayı seviyorum. Yenilik hoşuma gidiyor Kalecik Karası Tempranillo gibi..

Şaraplarınız genelde katıldığı yarışmalarda başarılı sonuçlar alıyor. Son olarak şarap yolculuğunuzda gelecekten beklentilerinizi, hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Hedefim hep en üst kaliteyi yakalamak olacak, bundan taviz vermek istemiyorum. Ancak yaşadığımız dönem beni çok zorluyor. Bu nedenle, şarap kültürünü yaygınlaştırmak ülkemizde gittikçe zorlaşıyor.Yurt dışına ihracat olanaklarını araştırıyorum.Umarım ,kısa dönemde koşullar düzelir diye umut ediyorum

1 Yorum Var
  1. […] de varmış. Asma çiçeğinden, şişeleme aşamasına kadar, tüm emeği geçenlere başta Oluş Molu olmak üzere sonsuz teşekkürler. Ne iyi yaptınız da güzel bir Kayseri şarabı yaptınız. […]

Yorum