200 yıllık Acıkara’nın Öyküsü

Ahmet Gök Acıkara Üzümünü yazdı

200 yıllık Acıkara’nın Öyküsü

Likya Şaraplar Antalya Elmalı’dan şarap dünyamıza katılalı 20 yıldan fazla olmuş. 1998 yılında başlayan yolculukla, 4000 yıllık Anadolu’nun kadim şarap şehri Likya’da yeniden şaraplar yapılmaya başlanmış.

Likya’da canlanan sadece şarap üretimi olmamış, bu üretimle birlikte şarap kültürü de yavaş yavaş bereketli topraklara yeniden uyanmaya başlamış. Bu uyanışın, bence en güzel meyvelerinden biri de Acıkara üzümün şarap dünyamızı kazandırılmış olmasıdır. Köylülerin eskiden bir Acıkara üzümü vardı ile başlayan arayış ve isimsiz bir çoban gösterdiği 200 yıllık bir asmadan başlayan yolculuğa dönüşmüş. 200 yıllık asmadan alınan çubuklar köklendirilmiş. Ve bu çubuklar 4 yaşına ulaşınca gözleri alınarak Amerikan asmalarını aşılanarak çoğaltılmış. Böylece 25 dönümlük dünyanın ilk Acıkara bağlarından gelen üzümlerden Acıkara şarapları yapılmaya başlanmış.

Pekiyi Acıkara’yı nasıl tanımlayabiliriz? Üzümün bence en belirgin özelliği güçlü asit ve zengin meyvemsi yapısı. Özelikle Acıkara şarabı ilk 3 yılında müthiş canlı ve diri kalıyor. Tanenleri çok aşırı kuru değil ve genel olarak damağı yormuyor ve rahat içim sağlıyor. Meyve profilinde tatlı ekşi kırmızı meyveleri aynı anda taşıyor olması ayrı bir zenginlik. Kiraz ve vişne neredeyse bütün rekoltelerin ilk yıllarında kendini gösteren meyveler…

Şarabın teknik verilerine bakılınca da zaten asıl bir şaraplık üzüm olduğu anlaşıyor. Acıkara’nın Bütün rekolteleri ortama 5 ile 8 ay meşe fıçılarda dinlendirilmiş. Çok aşırı fıçı sevmediğini düşündüğüm bir üzüm, 5 aylık meşe dokunuş 2019 rekoltesi çok iyi gelmiş…

2019 rekoltesi içinse bence 2 yıl şarap şişede dinlenmeli 3 yıldan sonra keyifli genç içim yılları başlayacak ve bu sürecin 5-6 yıla kadar uzayabileceğini düşünüyorum. Belki birkaç yılla daha keyifle içilebilir. 2012 rekoltesinde göre çok daha uzun bir yıllanma potansiyeline sahip.

Ağaca Sarılmış 200 yaşındaki Acıkara Üzümü
Ağaca Sarılmış 200 yaşındaki Acıkara Üzümü

İlk ve son rekolte eş zamanlı tadımı notları

Likya Vineyards Acıkara 2012. 8 ay Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiş. Alkol: %13.20.Renk hafif kiremit kırmızısına dönmeye başlamış opak bordo görünümlü…. İlk burunda biraz kapalı olsa da gerilerde fıçı, toprak, karabiber, kurşun kalem… Damakta kuru orta gövdeli, hatları iyice yumuşamış tanenli, orta uzunluktaki finalinde hafif vanilya ve topraksı tatlar kalıyor. Keyifli içim ömrünün sonuna gelmiş…Daha fazla bekletmeden içilmeli…

Likya Arkeo Acıkara 2019.  5 ay Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiş. Alkol: %14.35. Hafif mor yansımalı canlı ve parlak yakut görünümlü… Burunda zengin kırmızı orman meyveleri vişne, kiraz, böğürtlen, kırmızı erik ve gerilerde çok hafif bir fıçı çağrışımları… Damak burunla genel olarak uyumlu canlı ve diri orta gövdeye sahip damakta tam olgunlaşmamış böğürtlen, kuşburnu ve karanfil biraz öne çıkıyor. Ama genel olarak meyvemsi yapısı, zarif yumuşak hatlı tanenleriyle rahat içimli… Uzun sayılabilecek finalinde vanilya ve kırmızı meyve dokunuşları kalıyor. Önümüzdeki 5 yıllık performansı izlenmeli…

Kadehinizde sevdiğiniz Acıkara eksik olmasın…

Yorum