Tekel’de İlk Çalışmam: Club Raki

Nilay Yılmaz Tekel'de ilk çalışmasını yazdı

kulüp rakı, club rakı, nilay yılmaz arşivi, rakı etiketi, rakı tarihi

Küçük bir kızken neredeyse tüm çocuk hastalıklarını geçirdim, difteri dahil. Çünkü annem babam çok genç ve aşı olmam gerektiğini bilmiyorlarmış, o nedenle zayıf bir çocuktum ve yemek yiyebilmem için annem resim yapardı bana. Bu çizimler özellikle gelin resimleri olurdu çünkü çok severdim. Sonra kalemi kağıdı ben aldım ve hala bırakmadım. Okula başlamadan önce bir çantam ve resimlerin olduğu bir defterim, kalemlerim vardı. Tek amacım Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girebilmekti. Derslerim çok kötüydü ama inat ettim, liseyi bitirdim ve Tatbiki Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümüne girdim.

Kanada için yapılan Club Rakı 2 farklı prova baskı, Nilay Yılmaz arşivi
Kanada için yapılan Club Rakı 2 farklı prova baskı, Nilay Yılmaz arşivi

Şu an okulun adı Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’dir. 1975’te mezun oldum. İki yıl çeşitli ajanslarda çalıştıktan sonra Tekel Reklam Şubesi‘ne girdim. Değişik tasarımlar yapıp renkli çalışmalar yapmak çok cazip geldi ve 20 yıl bu kurumda çalıştım. Şubeye bağlı tasarım atölyemizde grafikerlerin yanında, endüstri tasarımcı ve iç mimarlar da vardı. Hepimiz uyum içinde çalışır birbirimizle tartışarak doğruyu bulmaya elimizdeki olanaklarla ne yapabileceklerimizi bulmaya çalışırdık. İlk başladığımda şefimiz genç diyebileceğim bir yaşta kaybettiğimiz TGSO Dekoratif Resim Bölümü mezunu ağabeyimiz Ertan Sezgintüredi ’ydi. Bana ilk verdiği görev Kanada’ya gönderilecek bir rakı için etiket çalışmasıydı. Oldukça heyecanlıydım, etiket yurt dışına gideceği için bizden bir şeyler olsun istedim ve etiketin tasarımında çini motiflerini kullandım. Daha sonraki yıllarda da tüm yaptığım işlerimde Anadolu’ya dair bir şeyler hep kullandım. Zengin Anadolu topraklarının tarihinden ve arkeolojiden çok yararlandım. Etiket üzerinde Club Rakı yazıyordu ve tasarımda çini motifleri yer alıyordu. Eskiden çalışmaların önce renkli orjinalini yapardık sonra baskı için siyah beyaz orijinali yapılırdı. Örnek olarak gönderdiklerimden ilki renkli orijinal çalışma diğerleri prova baskı. Üzerinden bir hayli zaman geçtiği ve ilk yaptığım çalışmalardan olduğu için hangi çalışmanın seçildiğini ya da Kanada’ya gönderilip gönderilmediğini hatırlamıyorum.

Son fotoğraf renkli orjinal çalışma ve tamamen elde yapılmıştır altta ki yazıya mıgırca derdik buraya bu şekilde yazı geleceğini anlatmak için hiçbir şey ifade etmeyen yazılardır.

Ortada olan da arkaya konacak etikettir.

Yorum