Korona Krizinde Şarap

Ahmet Gök Şarap sektöründeki sıkıntılar

Korona Krizinde Şarap

Korona Krizinde Şarap, şarap sektörü, Dünya’yı sarsan korana virüsünde adeta cicim aylarında. Bugünlerde sosyal medya hesaplarından keyifli sohbet ve paylaşımları izliyoruz…Güzel de oluyor. Evde kal çağrısına ana akım medyadan uzak kendi gündemimizi yaşıyoruz.

Ama süre uzadıkça keyifli günler yerini endişeli saatlere yarınlara bırakıyor. Şarap sektörü tam turizm sezonun başlayacağı ve en çok şarap satacağı dönemde kapılarını kapadı. Şarapların büyük bir bölümü şişelenmeden tanklarda bekliyor… Ne zaman güzel günlerin geleceği ise bugün için tam belli değil ama görünen o ki şarap sektörü bir yaz sezonunu kapattı.

Ne yazık ki şaraplar tanklarda kalacak. Şarap üreticilerimiz için ciddi sorun. Böyle giderse şaraplarını satamayacaklar. Ve doğal olarak da 2020 bağ bozumunda üzüm alamayacaklar. Geçimini bağcılıkla sağlayan milyonlarca aile de üreticilerimiz gibi zor durumda kalacak. Zincirleme birbirimize bağlıyız… Şarap, rakı satışı olmazsa, sektörde her şey duracak.

Sıkıntılı bu süreç sadece bizim için geçerli değil elbet, dünya şarap devi Fransa‘da tanklarda kalan şarapları ne yapacağını düşünüyor. İngiltere’de pubların stoklarındaki biralar süreç biraz daha uzarsa içilemez olacak. Fransa da şarapları distile ederek sağlık sektöründe kullanmak üzere alkole dönüştürerek kullanılması çalışmaları gibi çözüm arayışı içindeler.

Ülkemizde ne yazık ki her alan da olduğu gibi bu alanda ciddi bir belirsizlik var. Hiç kimse henüz tehlikenin farkında değil. Dünyanın 5 büyük üzüm üreticisinden biri olan ülkemizi çok sıkıntılı bir gelecek bekliyor… Umarım yetkililer çözüm yolları için çalışıyordur da bizim haberimiz yoktur.

Şarabını, rakısını, birasını satamayan üreticiler de aslında şaşkın, tam olarak ne yapacakların bilemiyorlar. 2013 yılında çıkan ve alkol yasakları olarak bilenen kanun online satış dahil bir dizi yasaklar getirmişti. Ne yazık ki o gün bugündür internet üzerinden yasal olarak alkollü içkilerimizi alamıyoruz.

Bu süreçte, Şarap Üreticileri Derneği ve Perakendiciler Derneği’nin alkollü içkilerin internet üzerinden satışının yeniden başlaması için başvurduklarını öğrendik. Umarız olumlu sonuçlanır.

Yarın çok geç olabilir, bağlarda üzümün ve geçimini bağcılıkla sağlayan ailelerin zor durumda kalmaması ve güzel ülkemizin bir ayıbı olan bu yasakların kalmasını bekliyoruz

Uygar dünyanın yüzlerce ülkesinde olduğu gibi evinden satın alabildiğin alkollü içeceğin kadehinden eksik olmasın…

Yorum