Aslı Bayhan

Türkiye'de Önolog Olmak

Türkiye'de Önolog Olmak: Aslı Bayhan

Ahmet Gök: Şarap sektöründe profesyonellerin sizi yakın tanıdığını biliyoruz. Keyif Notları okurları için kısaca Aslı Bayhan ’ ı tanıyabilir miyiz?
Aslı Bayhan: Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde şarap üzerine yaptığım  yüksek lisansı bitirdikten sonra, kısa bir süre Türkiye’de şarap sektöründe çalıştım. Daha sonra Bordeaux Victor Segalen Üniversitesi’nde Önoloji eğitimimi tamamladım. Yurt dışında bulunduğum süre boyunca Fransa ve İspanya’da çeşitli tecrübelerim oldu.  Şu anda İrem Çamlıca Şarapçılık’ta çalışıyorum. Yaptığı iş aynı zamanda tutkusu olan, şanslı insanlardan birisiyim diyebilirim.

Nasıl önolog olmaya karar verdiniz? Ben şarap yapımcısı olacağım deyince hemen olunabiliyor mu ?
Sanırım önolog olmaya daha doğrusu şarabı yerinde görmeye ve tanımaya karar vermemin en önemli nedeni Türkiye’de neden Dünya standartlarında şarap yapılamadığı sorusuna yanıt bulabilmekti. Önoloji ve önolog kavramlarının varlığını, o zamanlar Türkiye’de bu mesleği aktif olarak yapan iki önologun; Aslı Odman ve Jean-Luc Colin ’in sayesinde öğrendim.  Açıkçası önolojinin, toprak, bağcılık, mikrobiyoloji, kimya, duyusal analiz vb. daha birçok konunun şaraba özel ve birbiriyle bağlantılı olarak anlatıldığı bu kadar kapsamlı ve yoğun bir program olduğunu bilmiyordum. Önoloji eğitimi Fransa’da tıp gibi ağır bir program olarak algılanıyor örneğin.
Gerçekten istendikten sonra şarap yapımcısı olunabilir tabi ki. Fakat ne yazık ki Türkiye’de önoloji eğitimi veren bir kurum henüz yok. Bununla birlikte yurtdışında eğitim veren kurumların yabancı öğrenci kontenjanları var. Başvuru yapabilmek için üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmak gerekiyor öncelikle. Bu konuda istekli olan ve özellikle Fransa’daki Üniversiteleri düşünen herkese elimden geldiğince yardımcı olurum.

Genelde hep yabancı danışmanlarla çalışmak zorunda kalıyorsunuz? Yabancı bir danışman kontrolunde şarap yapmak nasıl bir duygu? Kuşkusuz konusunda uzman olan bu danışmanların öğreticiliği yanında size kısıtladığını düşündüğünüz yönleri var?
Diğer yeni şarap üreticisi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de yabancı danışmanlarla çalışılması normal bence çünkü henüz işin başındayız. Danışmanların öğretici olduğu doğru fakat kısıtlamalarına izin verip vermemek bizim elimizde. Danışmanın dediklerini birebir uygulamak durumunda değiliz. Doğru bakış açısı, yeterli çaba ve biraz cesaretle kendi tarzımızı yaratmamız çok da uzun sürmeyecektir.

Kuşkusuz büyük özveri ve emekle yapımını üstlendiğiniz şaraplarınızı seviyorsunuz. Bu profesyonel çerçevenin dışında, sizin sevdiğiniz yerli ve yabancı üzümler, şaraplar, bölgeler nelerdir? Nerelerdir?
Aslında genel olarak, içtiğim şarabın beni şaşırtması(pozitif anlamda tabi)nı seviyorum. Bölge ya da üzüm söylemek gerekirse; Fransa’dan Pauillac ve Sauternes, İtalya’dan Amarone, İspanya’dan Rioja ve Priorat diyebilirim. Yerli üzümlerden Boğazkere yi seviyorum.

Bugüne kadar yapımına katkınız olan güzel şaraplar ve Keyif Notları’na zaman ayırdığınız teşekkür ederiz. Bundan sonraki şarap yolculuğunuzda başarılar dilerken. Yapmayı düşlediğiniz bir şarap var mı?
Her şeyi hızla tüketmeyi sevdiğimiz bugünlere inat, en güzel halini en az 10 yıl sonra alacak şaraplar yapmak isterim. Ben teşekkür ederim.

Yorum