Saba Açıkgöz

Türkiyede Önolog olmak

Saba Açıkgöz

Ahmet Gök: Şarap sektöründe profesyonellerin sizi yakın tanıdığını biliyoruz. Keyif Notları okurları için kısaca Saba Açıkgöz’ ü tanıyabilir miyiz?

Saba Açıkgöz:1978 iskenderun doğumlu, lise eğitiminin sonuna kadar iskenderunda yaşadı. Lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesinde Gıda mihendiliğinde yaptı ve bu arada Kavaklıdere Şaraplarında staj yaptı. staj sırasında, Jean Luc Colin ile tanıştı. Jean Luc Colin’e danışarak ve ondan ilham alarak Bordo’ya Önoloji okumaya gitti. 3,5 sene Bordo’da önce fransızca dili okudu ve daha sonra önoloji eğitimi aldı.eğitimi sırasında Bordeaux Supperieur Appelation’unda Domaine de Cantemerle’de önce stajer sonra stajer önolog olarak çalıştı. Yine bu sırada Chateau Gruaud Larose’da yürütülen fermantasyon iyiliştime çalışması ekibinde yer aldı.

2005 yılında Türkiye’ye dönüş yaptı ve 2005 – 2006 bağbozumu dönemlerinde MEY AŞ’de yardımcı önolog olarak görev yaptı. 2007’den beri Anatolian Vineyards Ltd Sti şirketinde Önolog olarak Türkiye’nin değişik bölgelerinde danışmanlık hizmeti vermektedir.
Küp Şarapçılık-Bekilli Denizli
Yücel Vineyards-Sarauhanlı Manisa
Kozmik Gıda – Kula Manisa
Ninve Gıda – Midyat Mardin
Yenidoğuş Vineyards- Arapgir Malatya

Nasıl önolog olmaya karar verdiniz? Ben şarap yapımcısı olacağım deyince hemen olunabiliyor mu ?
Önolog olmaya stajımda şarap üretimini görünce, staj sonunda karar verdim. İskenderunda Hristiyan olarak zaten bir şarap kültürümüz vardı ama tabii ki bu şarap kültürü modern anlamdakiyle aynı değil. daha tatlı ve okside şarap tüketimi yaygındı. Modern teknikleri görünce ve şarapları tadınca bu kültürü öğrenmem gerekiyor diye düşündüm. Fransizca bilmiyordum bu yüzden Fransaya daha erken gidip dil öğrenimi gördüm ve o sırada okula başlamıştım zaten.

Bordo’daki ilk haftamdan itibaren yaşadığım tesadüfler hem iyi bir pratik yapacak şato hem de bu sektörde çok tanınmış insanlarla tanışma fırsatı yarattı. böylece mesleğimde ilerlemem yardımcı birçok şeyi yaşamış oldum bu sırada. Önolog isteyince olunabilecek birşey meslek değil. iyi bir kimya altyapısı gerekiyor, ama başka branşlarda altyapı almış ve daha sonra Önolog olmuş örnekler de var. özellikle Türkiye’den yurtdışına gitmek için mutlaka gıda ya da kimya öğrenimi isteniyor.

Ülkemizde genel olarak yabancı önolog danışmanlığında şarap yapılıyor. Neredeyse her firmanın yabancı danışmanı var. Yabancı bir danışman birlikte şarap yapmak nasıl bir duygu? Kuşkusuz konusunda uzman olan bu danışmanların öğreticiliği yanında size kısıtladığını düşündüğünüz yönleri var mı?

Ülkemizde mutlaka yabancı önolog ile çalışma isteği var. zaten yerli önolog ta bulmak kolay değil, bu yüzden mutlaka yabancı önolog ile çalışılıyor. benim kendi başıma danışmanlık verdiğim işletmeler de var, Jean Luc Bey ile beraber danışmanlık yaptığımız yerler var. Ben yalnızca yabancı önolog olarak Jean Luc Bey ile beraber çalışıyorum ve kendisi ile iyi bir dayanışmamız var. Biz hiçbir zaman ben böyle yaptım ve oldu demiyoruz, mutlaka birbirimize yaptığımız şarapları tattırır ve yorumları değerlendiririz. Jean Luc Bey mesleğimde ilerlememde bana çok destek oluyor ve hep önümü açıyor. onunla çalışmak keyifli ve şarap tekniği açısından öğretici.

Bugüne kadar yapımına katkınız olan güzel şaraplar ve Keyif Notları’na zaman ayırdığınız teşekkür ederiz. Bundan sonraki şarap yolculuğunuzda başarılar dilerken. Yapmayı düşlediğiniz bir şarap var mı?

Yapmayı düşündüğüm şarap memleketim Hatay’da şarap yapmak. Hatay’ın Altınözü ilçesinin Tokaçlı Köyü yakınlarına üretim yapmayı çok istiyorum. Bu röportajda şunu belirtmek özellikle şunu vurgulamanızı isterim; Anatolian Vineyards olarak Türkiye’de yöresel üzüm çeşitlerinden kaliteli şarap yapma potansiyeli olanlardan şarap üretimi yapmayı destekliyoruz. Yeni dikimlerde mutlaka bölgede yöresel üzüm dikilmesini destekliyoruz. Türk Şarap sektörünün gelişmesi ancak böyle sağlanacak. Sorular için teşekkür ederim.

Yorum