Baracchi Ailesinin Ardito Şarapları

Cortona Toscana’nın kalbinde Siena’nın güneybatısında şirin bir kasaba. Aralarındaki A1 otoyolu Roma’yı Floransa’ya bağlıyor. İsimleri dünyaca bilinen Montalcino, Montepulciano bir kuş uçumu yakınlıkta.

Riccardo Baracchi ailesinden kalan bu arazide bir küçük cennet oluşturmuş. Neredeyse 1,5 asırdır bağ ve şarapcılık yapan atalarının bağlarını 1999’da radikal bir kararla söküp yeniden yapmış. Bugün 20 hektara varan bağlarında Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Trebbiano yetiştirmekte. Dünyada sangiovese’den yapılan ilk köpüklü şarap Brut Rose Sangiovese Millesimato 2008 onun ürünü. Yetinmemiş Ardito ismini verdiği ürünlerinden 2006 Syrah-Cabernet Sauvignon kupajı 2009 yılı Wine Spectator dergisinde dünyada en iyi ilk 100 listesine 95 puanla girmiş.

Aile bağların hemen yanında Cortona’ya yukardan bakan 300 rakımlı tepede bir butik otel ve ‘ristorante’ oluşturmaya karar verdiklerinde her şeyi, bağlarda olduğu gibi, neredeyse yıkıp yeniden yapmışlar. Sekiz odası olan bu butik otel ‘Il Falconiere’ Relais &Chateaux tarafından dünyanın en iyi 10 küçük butik otelinden biri olarak ödüllendirilmiş. Otelde şarap, üzüm çekirdek ve kabuklarının antioksidan etkisinden yaralandıkları masaj ve banyo olanakları sunan bir spa’da var.

Riccardo’nun eşi Silvia kendi deyimi ile profesyonel sömeliye ve otelin restoranını baştan sona düşleyip yaratan kişi. Şef Simona mükemmel Toscana mutfağı örnekleri yanı sıra yemek dersleri de vermekte.Ristorante Il Falcontere gözlerden kaçmamış ve bir Michelen yıldızı ile onurlandırılmış. Silvia ve Riccardo Şarap Dostları’nın Toscana Şarapları temalı tadımına misafirimiz olarak katıldılar ve 2006 ve 2007 Ardito Syrah-Cabernet Sauvignon kupajı ürünlerini bize tattırdılar. Koyu yakut, parlak temiz görünümlü, burunda karabiber, böğürtlen, kahve, puro, bitter çikolata, hayvansı tonlar ve vanilya içeren aromalı, damakta tam bir gövde-güç gösterisi yapan, halen genç, upuzun bitişli bu mükemmel şarap Wine Spectator’dan tam 95 puan almış, 2009’da fiyat-kalite dengesi de gözetilerek dünyanın en iyi 100 şarabından biri olarak belirlenmişti..

Baracchi’ler bağları, şarapları, mükemmel otel ve restoranından oluşan bu küçük cennetlerinde Türkiye’den şarap dostlarını ağırlamak istediklerini belirttiler (www.ilfalconiere.com)

Yorum