Şarabın Sadece Tadına Bakılmaz

Şarap dünyasında sadece tatlar, kokular, şişe veya kadehler yoktur. Şarap dünyasında sadece tatlar, kokular, şişe veya kadehler yoktur . Güzel yemekler, lokanta menüleri, fiyatlar, ÖTV, üzüm, bağcılık, ahbaplık, muhabbet, müzik, şiir, kısaca kültür vardır. Şarabı seviyorsanız onu içmekle yetinmezsiniz. İçindeki üzümü, hangi bölgeden hatta hangi bağın hangi parselinden geldiğini merak etmeye başlarsınız. Kimin ürettiğini, yılını, kimliğini ve kişiliğini bilmek istersiniz. Şarabı gerçekten seviyorsanız eğer, şarap dünyasına şarap kültürünün içine girersiniz ve şarap içilen masalarda şarap hakkında konuşmaya başlayarak, şarabın, yemeğin, sohbetin tadını arttırmaya çalışırsınız. Çok iyi de edersiniz. Bu nedenle bu hafta bir taraftan tat alma tomurcuklarımızı çalıştırırken diğer taraftan biraz ders çalışalım.
İnkılâp Yayınları geçtiğimiz günlerde “Puro Hakkında Her Şey” adlı kitabıyla aynı anda “Şarap ile Doğayı Yudumlamak” adlı bir kitap çıkardı. Şarapsevenlerin şaraptan aldıkları keyfi artırmaya yönelik bilgilerle dolu bu kitap Olcay Sönmez’e ait. İnsan kadar eski bir geçmişe sahip ve insanoğluna tarih boyunca eşlik eden en büyük dostlarından biri olan şarabın olağanüstü serüvenini anlatmış Olcay Sönmez. Antik çağdan girip Osmanlı ve günümüzden çıkmış. Tüm Anadolu’yu dolaşmış, yerel ve ana üzümleri anlatmış ve kendi şarabını nasıl yaptığını anlatmış. Şarabı seviyorsanız bir nefeste okursunuz.
“350 litre şarabımızı meşe fıçıya ve şişelere bölüştürdük. Şişelerimizin ağzını, mantarlama makinemizle kapatıp tapaladık. Hakikaten değdi tüm çaba ve zahmetimize. Günü gelip de onca emekle, tutkuyla yaptığımız güzeller güzeli şarabımızı kadehlerimize boşaltırken yüreğimiz de ellerimiz de titredi heyecandan, abartmıyorum. İzci çocuklarız ya biz, başardık ya, iyimser, saf ve gururluyuz ya, içimiz trampet çala çala gidiyoruz artık; cihana şan olsun” demiş Datça’dan Olcay Sönmez. Biz de kendisine hem şarabı için hem de kitabı için tebrikler diyoruz.
Kütüphanenizde olması gereken kitaplar
Söz şarap kitaplarından açılmışken kendisine şarap kütüphanesi yapmak isteyen bir şarapsever için bir temel kitaplar listesi vermeye çalışalım.
Kavaklıdere Yayınları bu konuda öncülük ediyor. Bu büyük üretici Doç. Dr. Ertan Anlı’nın Ansiklopedik Şarap sözlüğünü, Raci Bostancı’nın “Şarap Hakkında Her Şey” ve Şarap terimleri sözlüğü’nü, Prof. Dr. Y. Sabit Ağaoğlu’nun 2 ciltlik “Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık” adlı kitaplarını yayınlamış. Bunlar yetmemiş bir de Prof. Dr. Nihat Aktan ve Dr. Hatice Kalkan’ın “Şarap Teknolojisi”ni, Jean Paul Kauffmann’ın “Şaraba Kavuşma” Kamil Toygar ve Nimet Berkok Toygar’ın “Ankara’da Bağcılık ve Bağ Kültürü”nü, Ord. Prof. Dr. Sedat Alp’in “Hitit Çağı’nda Anadolu’da Üzüm ve Şarap”ını ve Prof. Dr. Işıl Fidan’ın “Özel Şaraplar”ını yayınlamış. Yıllardır düzenli olarak şarapla ilgili fasiküller yayınlayıp ciltliyor. Karaf adlı dergiyi çıkarıyor. Gusto dergisi ülkemizin en önemli içki kültürü dergisi olarak yaşamını sürdürmekte. Gusto Yayınları Mehmet Yalçın’ın “A dan Z’ye Şarap” adlı, şarap konusunu her yönüyle anlatan güzel kitabını yayınlamış.
Diğer Türkçe kitapların listesi şu şekilde:
Türk Şarapları ve Şarapla Tanışma, Şeyla Ergenekon
Üzüm Çeşit Kataloğu ve Genel Bağcılık, Prof. Dr Hasan Çelik
Sağlığınızın Şerefine Şarap, Michel Montignac
İnceliklerin Kadehindeki Şarap, Deniz Gürsoy
Amatörler İçin Şarap, Ed McCarthy ve Mary Ewing-Mulligan
Bağlar Güzeli-Üzüm ve Üzüm Kültürü, R. Ertan Anlı
Şarap ve Din, Jean Robert Pitte
Şarap ve Neşe Tanrısı Dionysos, Robert Krugmann
Şarabın Tarihi, J. François Gautier
Antik Çağda Bağ ve Şarap, Ersin Doğer
Bu hafta kendinizi sevindirmek isterseniz Gümüşsuyu’nda  Topaz Restoran’a gidin, şarap menüsünden kırmızı gövdeli bir şarap seçin. Sonra da ağzınızda dağılan bir “Ossobuco”nun güzel şarabınıza eşlik etmesine izin verin.

 

4/15/2011
Yorum