Nazlı Sevgili

Birisini çok ama çok sevdiğinizi hayal edin. Onu rahat ettirebilmek, mutlu yaşamasını sağlamak için elinizden geleni yapmaz mıydınız? Ona daha güzel bir yuva sağlamak, ömrünü uzatmak, iyi koşullarda yaşamasını mümkün kılmak için çaba harcamak size zor gelmezdi, değil mi? Bunu, içinizden gelerek, doğallıkla ve severek yapardınız…
Şarap da üzerine titremeniz gereken nazlı bir sevgiliye benzer. Onu öylece bir köşede kendi haline bırakır, içeceğiniz ana dek yüzüne bakmazsanız, size küser: Acılaşır, mantarını kurutur, tortu üretir, ekşir, küfe yataklık eder, güzelim aromasını tuhaf kokularla maskeler… Kendisini size yâr etmez.
Nazlı sevgiliniz şarabı mutlu kılacak koşulları bilmeniz gerekir ki, kadehinize dökülene dek evinizde sabırla sizi beklesin, yemeğinize eşlik eden güzel sevgiliniz olmayı kabul etsin, sizi damarlarınızda yaşam sevinci olarak akmakla ödüllendirsin…
Güzelim şarabınızın yüzünüzü ekşitecek, sizi hayal kırıklığına uğratacak bir sirkeye dönüşmemesi için, dikkat etmeniz gereken bazı kurallar var. Bu nazenin güzelin düşmanları ısı, ışık, oksijen, dengesiz nem oranı ve titreşimdir.
Şarabınızı yatık saklayarak, mantarının kurumasını engelleyebilirsiniz. Zira mantar kurursa, küçülür ve içeriye oksijenin girmesine izin verir. Oksidasyon sonucu şarabın kokusu ve rengi değişir. Hemen fark edersiniz. Uzun süre saklayacaksanız, yatık saklamak da yetmez. Mantarın kurumasını engellemek için, ortamda nem kontrolünün de sağlanması gerekir. Nem yüzde 65-80 arasında sabitlenmelidir. Yüzde 60’ın altındaki nem oksidasyona yol açar, yüzde 80’in üzerindeki nem ise küflenmeye ve bunun sonucunda kötü koku ve bakteri üremesine neden olur.
Elinizdeki şarapları uzun süre saklamayı düşünmüyorsanız, direkt ışıktan ve ısı kaynağından uzakta, yatık olarak saklamanız yetecektir. Bu koşullarda bir seneye kadar şarap bekletebilirsiniz. Şaraplarınıza biraz daha özen göstermek isterseniz, basit bir şarap kavı almanızda yarar var. Bu, motoru titreşimleri en aza indirgemek amacıyla tasarımlanmış bir tür buzdolabıdır. Özellikle beyaz şarap ya da şampanya sevenlerin böyle bir kav edinmeleri iyi olur.
Şaraplarınızı daha uzun süreli saklamayı düşünüyorsanız ya da şaraba yatırım yapmayı planlıyorsanız, daha profesyonel bir kava, belki de iyi bir mahzene ihtiyacınız olacak. Kav, ısı, nem, titreşim kontrollü olmalı ve üretim tekniği sayesinde içindeki havanın sirkülasyonunu sağlayabilmelidir.
Estetik nedenlerle, kavlar cam kapılarla üretilmektedir. Bu kapıların UV filtresine sahip olanları tercih edilmelidir. Kav direkt güneş ışığı almayacak şekilde yerleştirilmelidir.
Şarap yıllandırmak için yatırım yapmaya başlamadan önce bazı noktalara dikkat etmek gerekli… Kırmızılar, beyazlardan daha uzun süre saklanabilir. Taneni yüksek şaraplar yıllandıkça olgunlaşır ve güzelleşirler. Tatlınıza eşlikçi olmak üzere üretilmiş şarapların çoğu yıllandırılabilirler. Kaliteli şarapların değerleri, yıllandıkça artar. Öte yandan şarapların büyük çoğunluğu kısa sürede tüketilmesi amacıyla üretilmişlerdir. Her şarap yıllandırmaya gelmez.
Kırmızlardan: Kaliteli Bordeaux’lar; kaliteli Rioja (İspanyol); Barolo, Barbaresco, Brunello di Montalcino gibi bazı İtalyan şarapları; kaliteli Rhône ve Avustralya Shiraz’ları; Vintage Port; beyazlardan: Grand Cru ve Premier Cru beyaz Bourgogne, kaliteli beyaz Bordeaux’lar; Gewurztraminer’ler, Alsace Riesling’ler yıllandırmaya uygundur.
Saklarken gösterdiğiniz özeni sunarken de göstermek isteyeceğinize hiç kuşkumuz yok. Bu nedenle ‘oda ısısında servis’in bir şehir efsanesi olduğunu hatırlatmadan geçemiyoruz. Şarabın cinsine göre servis yapılabileceği en yüksek ısı 18 derecedir. Pek çok çeşidin tadına ise daha düşük ısıda varılır.
Şarabın damarlarınızda yaşam sevinci olup dolaşacağı güzel günler dileğimizle…

Mehmet Ömür’ün mgkmedya yazılarından alınmıştır.

 

10/8/2011
Yorum