Yeniköyde Avusturya Şarapları

Tarabya, Yeniköy, İstinye sahillerinde yürümek ve denizden gelen hafif rüzgârın yüzümü okşaması, her zaman ayrı bir keyiftir. Bıraksalar saatlerce suyun merkezinde gelişen hayatı seyrederim. Rüzgârın kulağıma fısıldadığı şarkılar, benimle gezinir. Hele yazın, boğaza karşı şerbetçi otu yerinde soğuk bir bira çok keyifli gelir. Bu yürüyüşlerimizde zaman zaman gözüm gönlüm Avusturya Konsolosluğu binasına takılır. Bu tarihi binayı izlemeyi pek severim. Dışarıdan geniş pencereleri ve simetrik yapısıyla adeta insanı baştan çıkarır. Bazı mekânlar insanı baştan çıkaran, insanı çağıran bir güzelliği vardır. İlk fırsatta sizinle tanışmak, sizinle buluşmak ister. Avusturya Konsolosluğu binasına da benim için böyle mekânlardan biri… Sanırım bu çağrımı birileri duymuş olmalı ki bu muhteşem yapıyı; André Rieu’ nün,harika Viyana konseri görüntüleriyle, yudumlaması keyifli Avusturya şaraplarıyla gezmek ve binanın geçmiş sahiplerine de bir kadeh kaldırmak nasip oldu.


Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer ve Başkonsolosu Paul Jenewein ev sahipliğinde, Steiermarkwein Dergisi’nin editörü ve sommelier, Henry Sams ve tadımın organizasyonunda büyük emeği olan Felix Hafele katılımıyla Şarap Dostları Derneği’nin 22 yıllık tarihinde ilk defa gerçekleşen Avusturya Şarapları Tadımı bu tarihi binada gerçekleşince, bende muradımı ermiş oldum. Bu tadımın hazırlanmasında ve harika bir şekilde organize edilmesinde büyük emek harcayan dostlarımız Aslı ve Aybars Akkor’ı da kutlamak ve teşekkür etmek isterim. Sevdiğim Avusturya şaraplarıyla buluşturmanın ötesinde; dışarıdan çok severek baktığım ve hikâyesi 1800’li yıllara kadar uzanan, Mıgırdıç Cezayirliyan ailesinin kullanımdayken; Sultan II. Abdülhamid tarafından kamulaştırılarak Avusturya- Macaristan İmparatoru II.Franz Joseph’e hediye edilmiş olan bu muhteşem yapıda, güzel şarapları şarabın ruhunu uygun güzel bir mekân tatmamızı vesile oldular.


Yeniköy’de buluştuğumuz Avusturya şaraplarına gelince, Avusturya’nın doğusunda yer alan bağlar, genel olarak taşlık şist, kireçtaşı ve çakılı toprak yapısında, 115 ile 650 rakım aralığında bulunuyor. Avusturya’nın en yaygın ve bilenen üzümü Grüner Veltliner, yüksek asititesi ve harika narenciye çağrışımlarıyla sofralık şarap üretimi ve tüketiminin büyük bir yükünü çeken nefis beyaz şaraplar veriyor. Welschriesling, limonsu ve yüksek asitli yapısıyla daha çok köpüklü şarap yapımında, küçük kutlamaların vazgeçilmezi olarak yudumlanıyor. Silvaner ve Pinot Blanc melezi olan Neuburger üzümü, daha çok gövdeli şaraplar veriyor. Rotgipfler ve Ziafandler üzümleri ise ağırlıklı baharatsı tonları barından beyaz şaraplık üzüm çeşitleri. Blaufrankisch, Avusturya’nın Cabernet Sauvignon’un olarak da biliniyor ve özellikle meyvemsi ve asitti zengin şaraplar veriyor. Zweigle, ince gövdeli, vişne çağrışımlı lezzetiyle, roze şarap yapımında kullanılıyor, Blauer Wildbacher Avusturya’nın diğer önemli kırmızı üzüm çeşitlerinden…


Henry Sams’ın hazırladığı keyifli sunum, büyüleyici bağları ve adeta sanat eseri olan modern şaraphaneleriyle bizi fazlasıyla kendimizden geçirmeye yetti. Bu keyifli sunum Avusturya’da güzel bir yıl olan 2007 kırmızı şaraplarının ağırlıklı olduğu bir tadım ile taçlandı. Sattlerhof Sauvingnon Blanc 2008, Fx Pichler Grüner Veltliner 2010, Franz Hirtzberger Grüner Veltliner 2010, Fx Pichler Riesling 2010, Franz Hirtzberger Riesling 2010,Umathum Ried Hallebühl 2007, Wieninger Pinot Noir 2007, Pöck Reve de Jeunesse 2008, Prieler Goldberg Blaufränkisch 2007 ve Avusturya’nın en pahalı şarabı olarak ünlenen Scheiblerhofer Erich Batonnage 2009’dan oluşan toplam 10 şarap, bize keyifli bir gün yaşattı.Bu şaraplar içinde her zaman şaraplarını başarılı bulduğum Prieler dışında, şişesinde akrep deseniyle ve yüksek alkolüyle dikkat çeken Scheiblerhofer Erich Batonnage 2009’u da çok beğendim.


Avusturya’dan bugüne özel olarak gelen Sacher-torte, apple stuedeller tadımı muhteşem bir son nokta koydu. Bu muhteşem tatların yanında ikram edilen icewinelar arasında, üzerindeki harika kertenkele deseniyle ile bizim için Avusturya’nın en keyifli icewine Zantho ‘nun da olması Nurol’u da beni de ayrı bir mutlu etti. Avusturya Konsolusluğundan, Wine and Co’dan çıkıp, ünlü Sacher Otel’de Sacher- torte yeminin keyfiyle ayrılıyorduk.
Kadehinizde sevdiğiniz Avusturya şarabı da eksik olmasın..

Yorum