Şarabın Cinsiyeti ve Cinselliği

Şarap hermafrodittir. Her iki cinsiyeti de bünyesinde barındırır. İçen kadınsa erkek olur, erkekse kadın. Cinselliğiyse doruktadır. Bakanın aklını başından almaya hazırdır. Bir bakan, döner bir daha bakar. Gözlerini alamaz, mutlaka dokunmak, koklamak ve tatmak ister.

Kelimelerinin cinsiyetini artikel denilen eklerle, eril veya dişil (kimilerinde bunlara ek olarak bir de nötr) olarak tanımlayan Latin kökenli diller, şarabı erkek olarak görürler. Le vin, il vino veya der wein derler. Şarap kelimesinin başına erkek ekini getirip oturturlar; “Şarap erkek işidir” mi demek isterler, yoksa “Şarap erkeğe, erkek de şaraba yakışır” mı, bilinmez.

Değerli yazarımız Buket Uzuner bir yazısında “Şarap dişidir”, der ve şöyle devam eder: “Çünkü soylusundan en kıdemli fahişesine, en güzelinden en çirkinine kadar hiçbir kadın aşksız ve sevgisiz olan bir ilişkinin karşılığını vermez, şarap gibi. Veriyorsa aldatıyordur. Aşk ve sevgisi olmayan ilişkide, kadının varlığı yoktur, bedeni vardır. Şarap da öyledir. Bilmeden sevmeden ve emek vermeden içtiğimizde buruk bir üzüm suyudur!” Uzuner’e göre şarap dişidir. Aşksız ve sevgisiz kendisini vermez. Bazılarımız, «Kırmızı üzümlerin kraliçesi Cabarnet Sauvignon, beyaz üzümlerin kraliçesi ise Chardonnay’dir », diyerek bazı üzümleri güçlü dişiler olarak taçlandırır.

Bana göre şarap, içene göre cinsiyet değiştirir; ama cinselliğinden ve kişiliğinden hiç taviz vermez. Şarap içenine göre cinsiyetine bürünür ve tüm cinselliği ile içenin kanına, yüreğine, beynine, gözüne girer. Verdiği koku ve tatlarla, karşı cinsten bir aşık gibi onun başını döndürür, mest eder. Zevkler dünyasında gezdirir durur. Ancak bu aşk oyununa dikkat etmek gerekir. İlişki aşırıya kaçarsa, gözleri kör eder ve aşığı yerden yere vurur. Yine de aşık ondan vazgeçemez. İşte bu yüzden şarap iki cinsiyetlidir, ama ikiyüzlü değildir. Şarap dürüsttür. Neyse odur. Yeter ki onu kavramasını koklamasını, tatmasını bilin. Şarap sevgili gibidir, sizi alır götürür. Hayyam, bu düşünceyi şöyle ifade eder:
“İçme artık, Hayyam! diyorlar bana.
Oysa ben içince anlıyorum
Lalelerin, güllerin, zambakların dilini,
Ve karşımda suskun duran sevgilimi!”
Siz Yunanların Şarap Tanrısı Dionysos’un ve Romalıların Tanrısı Bakhüs’ün erkek olduğuna bakmayın. Tercih ettiğiniz şarap size güzel gelendir, gönül verdiğiniz, aşık olduğunuzdur. Erkek ya da dişi fark etmez.

Yorum