Güzel Bir  Loire Beyazı;Domaine Bruno Blondelet Pouilly-Fume 2017

Bu akşam yemekte içtiğimiz Pouilly Fume şarabının tadım notlarını sizinle paylaşmak istiyorum. Önce bölgenin üzümü ve bölge hakkında genel bilgiler vereyim.Loire beyazları genelde  apelasyon almış iki şarap bölgesinden gelir. Bunlar  Pouilly Fume ve Sancerre bölgeleridir. Bu bölgelerde yetiştirilen tüm şaraplar Sauvignon Blanc üzümünden üretilir ve bana göre dünyanın en güzel Sauvignon Blanc şarapları da bu bölgeden çıkmaktadır.

Curnonsky’nin beş bayazı içinde bulunan Loire şaraplarından “Coulée de Serrant” da bir Sauvignon Blanc’dır.Düzgün bir  asiditeye sahip ve aromatik olan bu şaraplar, hem burun hem de damak üzerinde müthiş bir etkileyeciliğe sahiptir. Loire Sauvignon Blanc’ları dünyanın diğer bölgelerdeki Sauvignon Blanc’larına kıyasla biraz daha pahalı olma  eğilimindedirler  ama tabii ki haklı nedenleri de vardır.Loire nehrinin doğusundaki Pouilly Fume ve batıdaki Sancerre toprakları ve terroir şaraplara damgasını vurur. Bu şaraplar, hafif bir bal notu ile birlikte ağırlıklı olarak yeşil elma, yeşil biber ayrıca greyfurt tonlarına sahip baş döndürücü  bir yapıya sahiptir.
Pouilly Fume’un şarapları, Sancerre’deki benzerlerinden biraz daha dolgundur.Bu şaraplar, hemen hemen her türlü deniz ürünü ile mükemmel uyum sağlarken şarapla hiçbir zaman eşleştirmeyi aklınıza bile getirmediğimiz sirke konulmuş salatalarla bile şaşırtıcı derecede iyi bir eşleşme sağlayabilir. Sancerre’nin keçi peyniri ile klasik eşleşmesi klasik bir yaklaşımdır ama tüketicinin damağı tercihi yapacaktır.Sancerre ve Pouilly Fume şarapları 10 yıla kadar saklanabilirse de 4 ila 6 yıl arasında tüketmekte yarar vardır.
Gelelim bu akşam içtiğimiz  2017 Poully Fume’ye. Bu şarap Domaine Bruno Blondelet  tarafından üretilmiş, sek hafif orta gövdeli asiditesi nisbeten yüksek bir şaraptı. Ağırlıklı olarak citrus, greyfurt ve elma notları ön planda sahne alıyordu. Güzel bir mineralite sağlanmış… Bu şarabı kabuklu deniz mahsulleri ile eşleştirdik ve yanlış yapmadığımızı yemeğin sonunda kesin olarak anladık. Yazın gerekenin bir kaç derece daha altında güneş batımı için ideal bir aperitif şarabı olarak da düşünülebilir.Fiyat kalite oranı çok güzel olan bu şarap bizim puanlama sistemimizle 91 puanı haketti.
Yorum