Türk Üzümü Kadehini Arıyor

“Kadeh, şarabı vezir de eder rezil de” dersek belki biraz abartmış oluruz ama, şarabın özelliklerinin tadına daha iyi varabilmek için onu uygun kadehte yudumlamak gerektiğini de unutmamak gerekir.

Aslında tüm kadehlerde dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Şarabın rengini daha iyi görebilmek için kadeh düz ve renksiz cam ya da kristal olmalıdır. Camın ince olması şaraptan alacağınız zevki artırır. Kadehin formu ise şaraptan alınacak kokuyu, gözlenecek rengi ve hatta tadı etkiler. Örneğin ağzı uygun biçimde darlaşmayan bir kadehte aromalar hızla şaraptan uzaklaşır.

Kadeh şarabın tüm özelliklerini ortaya çıkarmalıdır. İşin uzmanları her şarabı ona uygun, ayrı kadehte içer. Örneğin beyaz, genç şaraplar ağzı dışa doğru geniş kadehte sunulmalıdır. Şarap ağıza alındığında, bu özel form sayesinde şarap önce dilin, tatlıya daha duyarlı ucuna gelir ve sonra asiditeye daha duyarlı yanlarına. Böylece mayhoş tatlar daha iyi algılanır.  Gövdesi daha geniş açılımlı kadehler olgun beyaz şarapların aromasını alınması için uygundur. Aromatik şaraplar bukelerini ağzı daha dar bir kadehte sunarlar, koku buruna dağılmadan gitsin diye. Kompleks ve yıllanmış şaraplar ise daha geniş bir kadeh ister. Sek şampanyalar için flüt şarttır. Flütün ince uzun olması köpüklerin hareketini ortaya çıkarır. Tatlı şaraplar için daha küçük kadehler yeğlenir. Daha olgun ve önemli şaraplar için, balon biçiminde geniş gövdeli Grand Cru diye bilinen kadehler gerekir. Havayla daha iyi temas etsin ve kokularını salsın diye. Tatlı şarapların da  kadehleri küçük ve uzun olmalıdır. Koku buruna direk gitsin ve alkol güzel kokuları örtmesin diye kadehler şekilden şekile girmektedirler..

Sıradan bir sofra bardağı şarabın en ince aromalarını yok edebilir, kristal bir kadeh ise sıradan bir şaraba bile değer katabilir. Bu nedenle yurtdışında birçok cam üreticisi, şarap evleriyle işbirliği yaparak, şarapların aromalarını en iyi yansıtan kadeh üretirler. İtalya’da Brunello, Amarone veya Nero d’Avola için üretilen kadehlerin özellikleri farklıdır. Fransa’da Bordeaux şarapları için ayrı, Burgonya’lar için ayrı kadehler vardır.Avusturya’nın ünlü kristal üreticisi Riedel’ın sahibi Georg Riedel, dünyadaki ünlü şarap kategorilerinin tümünün en iyi üreticileriyle işbirliğine giderek, şarabın adıyla üretime geçmiştir.Türkiye’de bu görevi ‘Türk Şarabı Kadehini Arıyor’ projesiyle Paşabahçe üstlendi. “Dünyanın en eski şarap topraklarından Anadolu’nun eşsiz lezzetini taşıyan Boğazkere, Öküzgözü ve Narince’ye nasıl bir kadeh yakışır? Bu üzümlerin tat ve kokusunu ifade edebilecek en uygun form nedir?” düşüncesiyle yola çıkan Paşabahçe, bu amaçla şarap üreticileri, danışmanlar, sommelier ve önologlardan oluşan 10 kişilik bir grup oluşturdu. İncirli Şaraphanesi – Kuruçeşme La Mancha’da buluşan uzmanlar, Yair Haidu moderatörlüğünde, ilk etapta Narince şarabı için tadım gerçekleştirdi. Sekiz kadeh ve beş farklı şarabın denendiği bu tadımda, her tadım sonrası bazı kadehler liste dışı bırakıldı ve sonunda tek bir kadeh üzerinde oy çokluğu sağlandı. İkinci gelen kadeh de geribildirim açısından değerlendirilmeye alındı. Paşabahçe Tasarım Müdürü Emre Bozbeyli, Narince şarabının tüm söyleyeceklerini en iyi şekilde anlatabilmesi için ortaya çıkan sonuçların ışığında kadeh tasarımının ön çizgilerini oluşturdu.

Paşabahçe Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcı Cemil Tokel, “Dünyanın üç büyük cam üreticisinden biri olarak ülkemize has üzümlerden oluşan şaraplar için uygun kadehleri oluşturmak üzere yola çıktık. Türk şaraplarına kendilerini en iyi ifade edebilecekleri kadehleri kazandırarak sektöre katkı vermeyi amaçlıyoruz. Dünyanın şarap üreticisi ülkelerindeki üzümlere yönelik özel kadehler yapan Paşabahçe,  Türk üzümlerinden yapılan şaraplara uygun kadehler üreterek tecrübesini ülkesine aktarmış olacak” dedi.

Uzmanlar tarafından belirlen kadeh formları, Paşabahçe’nin tecrübeli tasarımcılarının ellerinden son şeklini alacak. Böylece önümüzdeki günlerde Türk şarabı kadehine kavuşacak ve Öküzgözü, Boğazlere, ve Narince üzümlerinden yapılan şarapları, kendi kadehlerinde yudumlayabileceğiz.
 

5/21/2013
Yorum