Bülent Ay

Türkiye'de Somelye Olmak

Türkiye’de şaraba olan ilginin artmasıyla, bizde fazla bilinmeyen somelye mesleğine ilgide artmaya başladı. Artık ülkemizde önemli restoranlarında somelye bulunuyor. Süha Balın  ülkemizde somelye mesleğini yerine getirenlerden Bülent Ay ile  somelye olma serüvenlerini konuştu…

Sevgili Bülent, Türkiye’de çok az bilinen bir mesleği dalında çalışıyorsun.  Nasıl somelye olmaya karar verdin?

Ben meslege 2006 yılında manıa gurmede servis kısmında çalışmaya başladım. Bulundugum ortamda şaraba olan ilgi cok yuksekti ve iyi bir mahzen vardı.Şaraba olan ilgim gün gectıkce artıyordu, aynı zamanda patronum olan sevgili OSMAN TOKAT’ın yardımlarıyla başladım.

Somelye olmak için nasıl bir eğitim sürecinden geçiliyor? Sen nasıl bir süreçten geçtin?

Öncelikle Türkiye’deki en saglam kaynak kayra akademinin düzenlemiş oldudugu WSET eğitimleri diyebiliriz. Bunun dışında tadımlar yaparak, okuyarak,araştırarak ve en onemlisi egitim sürecinin hiç bir zaman bitmeyecegidir.Çunku sürekli yeniliklerle karşılaşabiliyoruz. Göze zor gorunen bir okadarda keyifli süreç diyebiliriz.

Bugüne kadar hangi mekânlarda somelye olarak çalıştın? Karşılaştığın başlıca zorluklar neler?

ilk olarak MANIA GURME’de çalışmaya başladım. Sadece sommelıer olarak degil 2 sezonda akdenız ve ege bolgesinde otel ve restorantlara  egitim verdim. Şimdi ise SEKİZİSTABUL’da sommelier olarak calışıyorum. Genelde hep aynı zorluklarla karsılasıyorum. Ülkemizde yeme içme kulturu henüz tam olarak oturmus degil ve bu durumda yonlendirmekte sıkıntılar yaşıyorum

Çalıştığın restoranda şarap listesi oluştururken nelere dikkat ediyorsun?  Türkiye’de somelyeler tam olarak istedikleri gibi bir şarap listesi hazırlayabiliyor mu? Bu konuda ne kadar söz sahibisiniz?
Menü oluştururkun dıkkat ettıgım bi kaç nokta var.bunlardan en onemlısı yemek menusune eslık edecek,müşteri portfoyu,ve kendi damak zevkim. Evet Türkiye’de istedigi şarap listesini olusturan arkadaşlarımız var tabikide ama bu bir elin parmak sayısı kadar az.
Bu konuda ben kendimi biraz şanslı buluyorum cunku begendigim ve güvendigim sarapları hemen listeye eklıye biliyorum.


Şarabı seçen, sunan biri olarak, içtiğin ilk şarabı hatırlıyor musun? Bu çerçevede sevdiğin şarapları, bölgeleri sormak isterim?

Hemde bugun gibi hatırlıyorum:) ispanya rioja bolgesınden tempranıllo idi. Genelde yerlı şarap seçimlerimde kendi teruar’ını taşıyan lokal üzumleri tercih ediyorum.sonraki secimlerim iyalya,fransa ispanya ve yeni dunya.

Son olarak iş hayatında başarılar dileyerek, bu mesleğe seçeceklere neler önerirsin?

İyi dilekleriniz için cok ama cok tesekkur ederim.Bu meslegi seçecek arkadaşlara önerecegim ilk şey bu meslegi sadece iş olarak görmemelerı bu işe gonul verıp sevmeleri çunku sewdiginiz işi yaptıgınızda kendinize güveniniz ve başarı oranınız artıyor.
Bide hiçbir zaman ben tamamım ben oldum ben işi cokiyi biliyorum egolarına kapılmamalı çungu egitim ve ögrenin sureci sonsuz…

Yorum