Aysun Pirdel

Türkiyede Önolog Olmak: Aysun Pirdel

Aysun Pirdel

Ahmet Gök: Şarap sektöründe profesyonellerin sizi yakın tanıdığını biliyoruz. Keyif Notları okurları için kısaca  Aysun Pirdel’i tanıyabilir miyiz?
Aysun Pirdel: 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden mezun olup  işletme yüksek lisans  eğitimi  yaptım  ve 1988 yılında Doluca şaraplarında çalışmaya başladım .Aynı kurumda uzun yıllar çalışmam sayesinde ,  şarap üretiminin tüm basamaklarında   fiilen  çalışma imkanını buldum  ve yönetim kademelerinde   görev aldım.Hala aynı kurumda ,profesyonel  iş  hayatıma devam etmekteyim.

Nasıl önolog olmaya karar verdiniz? Ben şarap yapımcısı olacağım deyince hemen olunabiliyor mu ?
Aslında bilinçli bir şekilde önolog olmaya 1995 yılında karar verdiğimi söyleyebilirim.Mühendislik eğitimi,  iş  yaşamımda  bana,  hem sistemli hem de zaman zaman  kuralcı  düşünmemi  sağladı,   şarap   yapmak farklıydı. Üretirken kendi yaratıcılığımı kullanmak, ya da  şarabınızın herhangi bir zaman diliminde  karşınıza çıkması ,ona dokunmanız, tatmanız , yaşadığını bilmeniz beni  heyecanlandırıyordu. Güzel bir   kadeh şarap  içtiğimde,  bana verdiği haz  yanında , düşündürmeye de  sevk eden bir şarap ise, bende  daha neler yapabilirim sorularını yaratıyor,  beni  yeni çalışmalara sürüklüyordu. Kişisel tercihimi etkileyen önemli  bir kişi de ,bu mesleği aktif olarak yapan  Sayın Ahmet Kutman ile çalışma fırsatını bulmam  ve kendisinin  bu işe duyduğu saygıdır.

Şarap yapımı ,kişsel  heyecanlar yanında çok değişken parametresi  olan zahmetli  ve zaman alan bir üretim sürecidir. Üzüm  çeşidi, bölgesi, toprağı , iklim koşulları , bağcılık metodları ,hasat zamanı  önemli faktörlerdir. Bu faktörler  dışında kimya, mikrobiyoloji, duyusal analizler ile şaraphanedeki kendi  serüveniniz başlar. Deneyim ile oluşturduğunuz, size ait sırlarınız olur.Şarap sırlarınız ve  sitiliniz sayesinde  teknik bir şaraptan çok ,zevk veren bir şarap üretebilirsiniz. Bu iş bir yaşam tarzıdır, bunlar zamanla kazanılan tecrübeler olduğundan , yaşayarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Ülkemizde genel olarak yabancı önolog danışmanlığında şarap yapılıyor. Neredeyse her firmanın yabancı danışman var. Yabancı bir danışman birlikte şarap yapmak nasıl bir duygu?  Kuşkusuz konusunda uzman olan bu danışmanların öğreticiliği yanında size kısıtladığını düşündüğünüz yönleri var mı?
Bu olaya nasıl baktığınız ile alakalı, küreselleşen  bu dünyada  kendinizi ve kurumunuzu geliştirmek zorundasınız, maalesef ükemizde yetişmiş şarap yapımcısı ve bağ alanında yetişmiş yeterli  elman  yok. Yeni  hedeflere, yeni  pazarlara  açılmak  ve mevcut  durumunuzu geliştirmeniz gerekir.  Bu   doğrultuda,  amacınızı iyi bilirseniz,  iyi bir işbirliği ile doğruyu bulabilirsiniz.
Danışmanlar ile çalışırken farklı düşündüğümüz noktalar  doğal  olarak olmaktadır. Fakat işi iyi bilen kişiler ile akademik tartışma yapmak, sizi hem farklı cepheden düşünmeye sevk ettiği gibi , bazen de kullanmaya cesaret edemediğiniz  yeni  teknikleri  denemek   için cesaretlen diyorlar. Tekrar ifade etmem gerekiyor ki, önce siz amacınızı ve hedefinizi  belirlemelisiniz  sonra da  doğru bir kadro ile iyi bir işbirliği koşullarını oluşturmalısınız.

Kuşkusuz büyük özveri ve emekle yapımını üstlendiğiniz şaraplarınızı seviyorsunuz. Bu profesyonel çerçevenin dışında, sizin sevdiğiniz yerli ve yabancı üzümler, şaraplar, bölgeler nelerdir? Nerelerdir
İçtiğim şarabın bana keyif  vermesini ,  karakterini  yansıtıyor olmasını , kadehim  bitene kadar şaşırtıp  her  yudumda farklı koku ve  lezzet leri karşıma çıkarmasını  isterim. Yerli üzümlerden, Emir, Narince, Elazığ bölgesi  Öküzgözü ve Denizli bölgesinin kırmızı üzümlerine ilgim var. Yabancı üzümlerden, Alsace bölgesi  Gewurztraminer,  Piemonte bölgesi  Nebbiolo,  Napa vadisi  Cabernet Sauvignon ve Avusturalya   Shiraz   keyifle içtiğim şaraplar diyebilirim.

Bugüne kadar yapımına katkınız olan güzel şaraplar ve Keyif Notları’na zaman ayırdığınız teşekkür ederiz. Bundan sonraki şarap yolculuğunuzda başarılar dilerken.  Son olarak neler söylemek istersiniz? Yapmayı düşlediğiniz bir şarap var mı?
Doluca gibi büyük ölçekli  ve misyonu  her segmentte kaliteli şarap yapmak olan bir şirkette , bağcısı , üretimcisi ile  ekip olarak büyük başarılar elde ettik , bu çizgimizi  devam ettirmek  ve  yeni hedeflerimizi  başarıyla sonuçlandırmak, şarap yolculuğumda önemli bir hedef. Kişisel  hedefim olarak ise, yerli ve yabancı üzümlerin  değişik kombinasyonlarını  daha fazla denemek istiyorum.Teşekkür  ederim.

1 Yorum Var
  1. […] ** Das türkische Original des Interviews können Sie im folgenden Link lesen:Keyifli Notlar […]

Yorum