Zinfandel Ondan Sorulur

Selva İşmen, kaotik metropol hayatından bunalıp, Ege sahillerinde huzur ve mutluluk dolu ikinci hayatının kuranlardan. ‘Şehir hayatından bu kadar kolay vazgeçebileceğimi gerçekten düşünmemiştim. Artık hiçbir yere gitmem” diyor Eşi Haluk İşmen’le Bodrum’a yerleştikten sonra şarap işine girmiş. Çiftlikleri bir gurme şarap, zeytinyağı üretim yeri. Özellikle Zinfandel üzümünden yapılan şarapları çok başarılı.

Mehmet Ömür :Alkol sektöründe kadın olmanın zorlukları var mı?
Selva İşmen: Ben şaraba alkolden çok besin olarak bakıyorum. Benim gözümde şarabın yadsınamayacak bir besin değeri var, ruha ve bedene iyi gelen. Aslında bu yüzden tarım ve sonrasında şarap yapmak istedim. Üzümü ve şarabı artık biraz da bu yönüyle konuşmak gerektiğine inanıyorum. Böyle bakınca da bu sektörde bir kadın olarak varolmak çok doğal ve olması gereken birşey gibi duruyor. Alkol sektöründe olmanın zorlukları var evet, ancak kadın olarak bu sektörde olmak benim için zor olmadı.

Şaraplarınızı diğerlerinden ayıran en önemli özellik nedir?
Karnas’ın üzümlerini toprak ve iklime uygun, doğaya saygıyla ve çevreyi koruyarak yetiştiriyoruz. Eşim, kızkardeşim ve eşi, çocuklarım, damadım, hatta torunlarım, hep birlikte büyük bir keyifle bu işi yapıyoruz. Aynı zamanda Bodrum’daki teruarda şarap üretimi (en azından yakın tarihimizde) bir ilk oldu. Şaraba besin değeri taşıyan bir içecek olarak baktığında, ki şu anda kırmızı şaraptaki pek çok madde anti aging desteklerinde kullanılıyor, biz de bağda iyi tarım yöntemiyle ürettiğimiz üzümlerden, bağın içindeki tesisimizde ‘besin değerini koruyan’, kendi içtiğimiz şarabıüretiyoruz. Bu, tamamen doğal yollarla, bin yıllarca şarap üretmiştaşlı-kireçli bir toprakta, gün içinde güneşle tatlanmış, deniz kokularıyla bezeli bir sarap.

Şarabı bir kelimeyle tanımlarsanız…
Hayat.

Unutamadığınız bir şarap anısı var mı?

İlk ‘içilebilir’ şarabımızı dostlarımızla paylaştığım andaki heyecanımı unutamıyorum. Bu güne kadar ürettiğim en iyişarap degildi ama kesinlikle en keyiflisiydi.

Türk şarapçılığının dünyadaki yeri nedir?
Bu topraklar şarabın anavatanı. Bir yandan ‘eski dünya’nın en eskiyiz, bir yandan o geleneği unutup baştan başlayan ‘yeni dünya’ şarapları üretiyoruz. O açıdan Türk şarapçılığı yolun başında. Napa-Sonoma, Avustralya, Yeni Zelanda gibi son derece enteresan şaraplar üreten coğrafyalar ve onların tarzları ve gelenekleri son 40-50 senede oluştu. Türkiye sırf bağ-tadım turizminden çok büyük gelirler yaratabilir. Şu anda Kalifornia’dayım ve buraya her gelişimde bunu daha net görebiliyorum. Bodrum’da turizmin bu ayağının çok gelişeceğini düşünüyorum. Karaova – ismi Karia’dan gelir ve bu bölgenin tarih boyunca bağların da olduğu en bereketli ovasıdır. Karaova önemli birşarap bölgesi olabilir.

Dünyada şarap sektörü ne yönde ilerliyor?

Dünyada şarap çok yönlü bir tutku. Gurmelerin ilgi alanı olmak dışında şarapla ilgilenen kişiler tarım, insanlık tarihi, coğrafya, biyoloji hatta finans gibi pek çok konuya girmek zorunda. Şarabı yemekle eşleştirmek yerine yemeği şarapla eşleştirenler ve şaraba göre yemeklerini seçenler artıyor. Organik şarap konusunda farklı fikirler olsa da sürdürülebilir doğal tarım giderek ağır basıyor – şarabın kalitesi ve aromaları için bu çok önemli. Aynı şekilde tüketici de dünyanın her yerinde şarapta kaliteye, çeşitliliğe ve kendine has özelliklere değer veriyor. Diğer bir gelişme yeni dünya şaraplarının giderek Avrupa şaraplarıyla yarışır hale gelmesi ve şaraptaki çeşitliliği artırması. Çin bile ciddi şekilde şarap üretmeye başladı. Opus One 84 yılında ilk çıktığında şişesi 50 dolardan ‘satar mı’ diye sorgulanırken şimdi onun neredeyse beş katına bağdan satılıyor. Şarabı bir yatırım aracı olarak görenler ve hobi olarak şarap fonu kuranlar bile var. Ikinci el kült şaraplar evlerin mahzenlerinden çıkarılıp ciddi fiyatlara alıcı bulabiliyor. Evlerdeki bu hazineleri bulup çıkaran uzmanlar var. Bunun bir borsası da var. Geçenlerde gerçekleşen bir satışta evlerden birinde unutulmuş bir şarabın 63,000 dolara alıcı bulduğunu duydum.

Özel günlerinizde ne içersiniz?
Günün anlam ve önemine, bulunduğumuz yere, birlikte olduğumuz kişilere uygun bir şarap. Kışın şömine başinda gövdeli bir Shiraz, yazın akşamüstü meyvemsi bir Pinot Noir veya Grenache olabilir.

Kavınızda neler bulunduruyorsunuz?
Kavımızda çeşitli şaraplar var. Zinfandele meraklı olduğumuz için gittiğimiz yerlerden aldığımız Zinfandeller var. Türk şaraplarından pek çok sevdiğimiz şarap bulunuyor. Karnas’ın her senesinin üretiminden sonraki yıllara saklanacak bir bölüm oluşturuyoruz. Bir de çocuklarımız için saklamak istediğimiz şaraplar var, yıllar sonra özel günlerinde açılmak üzere. Napa dönüşü Ridge ve Volker Eisele’den birkaç şişe götürmeyi planlıyorum.

İşinizin en cazip yönü?
Paylaşmasının keyfi ve üretimin sürecinin heyecanı. Şarap yaşıyor, yıllar geçse de. Her şişe kendi içinde ayrı bir serüven.

Sevdiklerinize hangi şarabı ikram edersiniz?

Ben Zinfandelciyim. Zinfandel Amerika’da tanındı ancak ben İtalyanlar’ın da bu sarapta çok iyi olduklarını düşünüyorum. Lecce’de tattığım Primitivo’ları hiçbirine değişmem. İtalya’da gittiğim yemekte karafla gelen iki sişe Zinfandelim ilk tükenen şaraptı, belki de ondandir!

Sizce şarabın en güzel eşleştiği yemek?

Her yemekle eşleşebilecek bir şarap bulunur, yeter ki seçilen yemek çok baskın tad ve kokular içermesin, şarap da hatalı olmasın. Bu kişiden kişiye değişen bir şey. Bazı kişiler acı tadları yoğun alırken bazıları alamıyor (bunun testleri yapılabiliyor). Yoğun olarak alanlar örneğin kahveyi sütle içmeyi tercih ediyor, tanenlişarapları ise tadını yumuşatacak bir peynir veya güzel bir kırmızı etle içiyor. Acı tadı yoğun hissetmeyenler ise daha gövdeli ve tanenli (ağır) şarapları kendi başına içmeyi daha çok sevebiliyor. Shiraz ve Zinfandel’lerimizi çiftliğimizin keçi peyniri ve zeytinyağıyla eşleştirmeyi seviyorum. Yoğun ve gövdeli şaraplar olduklarından kırmızı etle de iyi gidiyorlar. Yeni üretmeye başladığımız Zinfandel Rose’mizi çiftliğin çilekleriyle servis ediyorum.

Şarap en güzel nerede ve kiminle içilir?
Sevdiklerinizle birlikte, özenle hazırlanmış, huzurlu bir ortamda.

Yorum