Fıçının Sırrı

Fıçılar yüzyıllardır şarapları bekletmekte kullanılır. Meşe fıçıda yıllandırılan şaraplarda vanilya ve meşe notası vardır. Meşe, şarabı çok sıkmaz, onu serbest bırakır. Şarap içkilerin oyuncusudur, meşede rahat durmaz, buharlaşıp bulunduğu yeri keşfe çıkar.

Fransız meşesi, meşelerin kralıdır. Bu ünlü meşe, Napolyon zamanında gemi yapımı için planlanan ormanların ürünüdür. En makbulleri Allier, Limousin, Nevers, Trancais and Vosges ormanlarından gelmedir. Buraların meşesi sıkıdır. Sıkı gözenekli meşe, kendine özgü vanilya ve baharat gibi tatları şaraba aktarırken işi aceleye getirmez. Doğa, meşenin hasına bazı güzelliklerin sindirilerek tadına varılacağı bilgisini kodlamıştır.

Her ormanın meşesi yıllandırılan şaraba ayrı tat katar. Bu yüzdendir ki, bazı üreticiler bir türle yetinmezler, seçimlerini birkaçından yapıp kompleks tatlara ulaşmaya çalışırlar. Emek ve özen şaraba zarafet katar, onu daha da sofistike kılar.

Amerikalılar kendi meşelerinden fıçı yapmayı denemişler, olmayınca suçu önce meşenin cinsine atmışlar, sonunda anlamışlardır ki, viski fıçısını hazırlamakla şarap fıçısını hazırlamak aynı değildir. Aradaki farkı anladıktan sonra, fıçı konusunda kaydettikleri gelişme hızlı olmuştur. Artık Amerikan meşesi de tercih edilen cinslerdendir. Fiyatı Fransız meşesinin yarısından da ucuzdur.

Fıçı yapımının aşamalarından biri de, fıçının odun ateşiyle hafifçe islenmesidir. Bu, derecesine göre hafif, orta ya da çok olabilir. Dereceyi üzümün ve üretilmesi planlanan şarabın cinsi belirler. Şarabın lezzetini etkileyen önemli adımlardandır.Önce paslanmaz çelikten yapılma, ısı kontrollü tanklarda fermantasyon, sonradan meşe fıçıya aktarıp yıllandırmak sıkça yapılan bir uygulamadır.

Meşe fıçı beş yaşına ulaşınca artık tat vermez olur. Yeni fıçıya ihtiyaç doğar. Masrafları kısmak isteyen üreticiler türlü yollara başvururlar. Sözgelimi eski fıçının içini tıraşlayıp, odun ateşine tutulmuş ince meşe tabakaları eklerler. Olmazsa, çelik tankın içine tıraşlanmış meşe parçaları sarkıtırlar. Tabii ki, orijinal lezzete ulaşamazlar. Eğitilmiş bir damak farkı hemen anlar.

Fıçıyı övdüğümüze bakmayın, şarabı gereğinden fazla onda bekletirseniz, güzelliğinden çok şey kaybedebilirsiniz. Fıçı, şarabı sirkeye de çevirebilir. Üzümüne göre bekletme süresi değişir. Genel kural, pahalı şarapların yıllandırmayla güzelleşeceği, ucuz şarapların beklemeye tahammülü olmadığıdır.

Diğer bir genel kural da, yıllandıkça şarabın kompleks olması, ancak buna karşılık meyvemsi tatlarından özveride bulunmasıdır. Taneni yüksek şaraplarsa yıllandıkça tatlanır ve yumuşar.

1/31/2014
Yorum