Bordo Şato Gezileri

Bordeaux Féte Le Vin zamanı şato ziyaretleri biraz sıkıntılı olabiliyor. Belirlenen programlar neredeyse aylar öncesinden doluyor. Ve yer bulmakta neredeyse imkânsız. Biz konuda şanslıydık zira sevgili Cem Soruşbay aylar öncesinden bizim için her şey ayarlamıştı. 2 gün ayırdığımız şato ziyaretlerinde 7 şato gezme şansımız oldu. Başta Chateau Margaux olmak üzere…… Chateau Siran, Chateau Brane Cantenac,Chateau Beychevelle ve Chateau Palmer gibi şatoların yakınından geçtik. Zaten asmaları arasında geçen keyifli yolculukta ne yöne baksanız 10 dakika içinde bir şato görüyorsunuz. Gerçi Chateau Margaux’un önünde mola vererek, dışarıdan seyrettik ve geleceği parlak üzümlerini henüz bebekken ücretsiz tatma şansımız oldu…

Sabahın erken saatlerinde çıktığımız yolculuğumuzun ilk durağımız, Margaux’daki Gran Cru Classe Chateau Prieure-Lichine oldu. Hep okuduğumuz Bordeaux’da üreticilerin şişeleme ünitesi kurmayıp gezgin şişeleme araçlarına yaptırdıklarıyor satırlarını canlı olarak izleme şansımız oldu. Şato içerisine kurulan üretim tesisleri son derece modern, burada çelik tank büyüklüğünde özel şarap betonundan yapılan dev beton tanklar dikkatimizi çekti… Aslında Bordeaux’da birçok üretici beton küvden vazgeçmiş değil. Hala beton küvlerde şarap yapmaya devam ediyorlar. Chateau Prieure-Lichine 78 hektar alanda toplam 192.000 şişe şarap üretiyor. %55 Cabernet Sauvignon,%40 Merlot ve %5 Petit Verdot kupajından oluşan şaraplar 18 ay boyunca %50 si yeni olmak üzere fıçılarda dinlendiriliyor. Confidences de Prieure-Lichine ise şatonun ikinci şarabı… Keyifli bir şato turundan sonra şarap aksesuarlarıyla zenginleştirilmiş tadım bölümüne geçtik. Burada Le Blanc Chateau Prieure-Lichine 2013 (ki bu şarap burada üretilmiyor. Üreticinin bölgedeki diğer şarap hanesinden geliyor.) Chateau Prieure-Lichine 2008 tatma şansımız oldu. Güzel şaraptı ama aklım mahzen bölümünü gezerken gözüme ilişen Chateau Prieure-Lichine 1971’de kaldı.

İkinci durağımız ise yaklaşık 10 dakikalık mesafede olan Second Gran Cru Chateau Rauzan-Gassies oldu. Hemen girişteki bronzdan yapışmış şatonun simgesi at heykeli önünde hatıra fotoğrafı çektirerek başladık yolculuğumuza…28.5 hektar bağlarında toplam 80.000 şişe şarap üreten şatonun ikinci şarabı ise Chevalier de Chateau Rauzan-Gassies. Bordeax’da bütün üreticilerin şatonun ismini taşıyan ana şarabının dışında, daha makul fiyata satılan ikinci şarabı var. Genelde yılın iyi geçmediği yıllarda yapılıyor. Chateau Rauzan-Gassies, %65 Cabernet Sauvginon %25 Merlot, %5 Petit Verdot ve %5 Cabernet Franc üzümlerinden yapılıyor. Şaraplar 12 ay fıçı dinlendirmesinden sonra satışı sunuyor… Şato turumuz sonrasında geçtiğimiz küçük tadım odasında üreticinin Haut-Medoc’da sahip olduğu Cru Bourgeis olan Chatea Bel-Orme Tranqudy De Lalande 2009, Paullac bir Grand Cru Classe olan Chateau Croizet Bages 2008 ve bizi buraya getiren Chateau Rauzan-Gassies 2008 ile son buldu.

Üçüncü durağımız olan Margaux’un bir Cru Bourgeis üreticisi olan Chateau La Tour de Bessan, geçmeden Margaux’un merkezinde Michelin seçimine girmiş Restaurant Le Savoie’de güzel bir öyle yemeği arası verdik. Chateau La Tour de Bessan’dan Emilie Abherve Gueguen bizi burada karşıladı ve öğle yemeğimiz için seçilen La Tour de Bessan 2006 ve Chateau Prieure-Lichine 2007’yi ikram etti. Bu güzel şarapları, kızarmış keçi peynirli salata ile başlayan ve bal soslu ördek göğsü ile devam eden yemeğimizde yudumladık.

Yemek sonrası geçtiğimiz Chateau La Tour de Bessan ,% 43 Cabernet Sauvignon, % 55 Merlot, % 2 Cabernet-Franc ve %1 Petit Verdot kupajında 10 ile 14 ay arasında meşe fıçılarda dinlendirilen toplam 80.000 ile 130.000 şişe arası şarap üretiyor. Chateau La Tour de Bessan ’ın ikinci şarabı ise Page de La Tour de Bessan…  Tadım bölümüne geçtiğimizde isi bizi bir küçük bir test bekliyordu. Tadım kadehlerimizde sunulan iki ayrı şarabı tanımamız ve yorumlamamız isteniyordu. %100 Merlot ve %100 Cabernet Sauvignon’dan yapılmış şarapları grubumuz genel olarak doğru tahmin etti. Üçüncü kadehte gelen şarap ise bu iki üzümden yapılma bir kupajdı ve tahmin etmemiz istendi. Ben biraz daha ileri gidip alkol asit oranlarına da birer tahmin yürüttüm. Kupajı tek doğru tahmin eden olmanın keyfisiyle bir sonraki durağımız olan Chateau Kirwan’a doğru hareket ettik.

Geniş bir arazide yeşillikler içinde kurulan Grand Cru Classe Chateau Kirwan kısa bir yolculuk sonrası ulaştık. Chateau Kirwan’da beton küvlerlerden şarap yapmaktan vazgeçmeyen üreticilerden.37 hektar bağlarından 90.000 şişe şarap üretiyor. %45 Cabernet Sauvginon %30 Merlot, %10 Petit Verdot ve %15 Cabernet Franc üzümlerinden yapılıyor. Şaraplar 18 il3 22 ay fıçı dinlendirmesinden sonra satışı sunuyor… Charnes de Kirwan şatonun ikinci şarabı. Chateau Kirwan’ın muhteşem bahçesinde manolya ve bronz heykeller arasından gezinerek tadım bölümüm ulaştık. Chateau Kirwan 2007 ile keyifli güne son noktayı koyduk…

Dört güzel şatoyu ziyaret etmenin ve güzel şaraplar tatmanın keyfiyle, bağlar ve şatolar arasında dolaşarak, asma budaması yapan dev traktörleri seyrederek Bordeaux’a döndük…

Kadehinizde sevdiğiniz şatonun şarabı eksik olmasın…

Yorum