Bordeaux Grands Crus Classés 1855 Tadımı

Cen Soruşbay Bordeaux Şarap Festivali

Bordeaux Grands Crus Classés 1855 Tadımı

18. yüzyıl tipik Fransız mimarisini yansıtan yapılarla çevrelenmiş La Place de la Bourse, Garonne nehri kıyısındaki Bordeaux şehrinin merkezi niteliğindedir. UNESCO dünya mirası listesinde yer alan bu bölge Fransa kralı XV. Louis’nin mimarı Jacques Gabriel tarafından tasarlanmış. Garonne nehrinin hemen kenarında, meydanla nehir arasında bulunan, granit yüzey üzerinde ince bir su tabakasından oluşan Su Aynası da bu meydana ayrı bir özellik katıyor.

Bordeaux Şarap Festivali süresince gündüzleri çok sayıda kişinin doldurduğu meydanda, akşamları da önce ışık, ardından da havai fişek gösterisi yapılıyor.

Grands Crus Classés en 1855 , Médoc ve Sauternes tadımı, meydana simetrik olarak yerleştirilmiş tarihi Palais de la Bourse içindeki Espace 1855 salonunda bir pazar sabahı yapıldı. İmparator III. Napoléon’un isteği doğrultusunda 1855 yılında oluşturulan Bordeaux şarapları sınıflandırması günümüzde hala geçerliliğini koruyor. Yaklaşık 160 yıllık süre boyunca sadece 1856 yılında Chateau Cantemerle bu sınıflandırmaya eklenmiş. 1973 yılında ise Philippe de Rothschild’in yoğun lobi çalışmaları sonucunda, Chateau Mouton Rothschild birinci kategoriye yükseltilmiş.

Tadıma Haut-Médoc alt apelasyonundan Chateau Camensac 2009 ile başladık. Bordeaux bölgesinde her yüz yılda bir efsaneleşen  rekolte sayısı birkaçı geçmemekte. Son dönemlerdeki 1961 ve 1982 rekoltelerinden sonra 2009 yılı da efsane rekoltelerden biri oldu. İkinci sırada tadımı yapılan Margaux alt apelasyonundan Chateau Boyd Cantenac 2005sonrasında tadım efsane yılın şarapları ile sürdü; Saint-Julien bölgesinden Chateau Beychevelle 2009, Pauillac bölgesinden Chateau Pedesclaux 2009, Saint-Estephe bölgesinden Chateau Cos Labory 2009 tadımları sıra ile yapıldı. Tadımı yapılan şarapların üreticisi tarafından gerçekleştirilen 10 – 15 dakikalık bir sunum her seferinde şaraba eşlik ediyordu. Bordeaux sol yaka şaraplarının ortak özelliği olarak Cabernet Sauvignon üzümünün ağırlıklı olarak bulunduğu kupajlarda Merlot ve bazen de kısıtlı miktarlarda Petit Verdot ve Cabernet Franc bulunmaktaydı. Hasatla ilgili bilgiler, iklim ve üretim koşulları tadım sırasında üreticiler tarafından değerlendirildi.

Médoc şaraplarında olduğu gibi, Sauternes ve Barsac bölgelerinde de 1855 sınıflandırması sırasında şarapların satış değerleri ve üreticilerin itibarı dikkate alınarak bir sınıflandırma gerçekleştirilmiş. Ancak burada beş yerine sadece iki kategori oluşturulmuş ve ayrıca Chateau d’Yquem için özel bir statü tanımlanmış (Premier Cru Supérieur).  Bugün 1855 sınıflandırmasında yer alan birçok Médoc şarabının durumu tartışılabiliyor ama Chateau d’Yquem’in özel konumu herkes tarafından kabul edilmekte.

Tadımın son iki şarabından biri Barsac bölgesinden Chateau Sigalas Rabaud 2010, diğeri de Sauternes bölgesinden efsane şarap Chateau d’Yquem 1996 idi. Bu bölgede de hakim olan Semillon üzümü dışında Sauvignon Blanc ve Muscadelle üzümleri kullanılmakta. Bir iksir niteliğindeki 1996 rekoltesi Chateau d’Yquem’de fermantasyon sonrasında litrede 122 g şeker bulunuyordu.


Tadımın bitmesiyle birlikte, bir süredir dışarda süren şiddetli yaz yağmuru da dinmiş ve yerini güneşli bir güne bırakmıştı. 160 yıllık tarihin etkisinden çıkıp tekrar gerçek hayata döndüğümüzde hala damağımızda şarapların kalıcı etkisi devam etmekteydi.

7/10/2014
Yorum