Beaujolais:Kasım Ayında Yaşanan Şölen

Birkaç yıl önce Fransa’nın Burgonya bölgesine yapacağımız seyahati  planlarken bir Fransız dostumuzun önerisi üzerine geziye Beaujolais apelasyonunda yer alan Château de la Chaize’i de dahil etmiştik. Volnay, Pommard, Aloxe-Corton, Vosne-Romanée gibi Burgonya’nın önemli alt bölgelerini ziyaret etmeyi planlarken, Gamay üzümlerinden üretilen mütevazi şarapların yapıldığı Beaujolais bölgesi önce hiç de cazip gelmemişti. Ancak  Versailles Sarayı mimarı Jules Hardoin-Mansart tarafından tesislerin ana binasının 1676 yılında yapılmış olması, bahçe düzenlemesinin de gene Versailles Sarayı ile birlikte Paris ve Londra’daki bazı parkların bahçe mimarı, Fransa Kralı XIV. Louis için çalışan André le Nôtre tarafından gerçekleştirilmesi burayı cazip hale getirmekteydi.

Fransa’nın güneyindeki Lyon şehrinden yola çıkarak bir gece Belleville’de konakladıktan sonra sabah erkenden Château de la Chaize’in bulunduğu Odenas köyüne doğru hareket ettik. Dar ve tozlu köy yollarında bir süre yolculuktan sonra bu sakin köyün en önemli tesisi olan şarap üreticisine ulaşmıştık. Giriş kapısından itibaren iki yanında ağaçlar bulunan yol bizi ana binanın bulunduğu kısıma götürdü. Tarihi bina, önündeki sarayları andıran bahçesi ile karşımızda bütün ihtişamı ile duruyordu.

Bölgenin en büyük üreticisi olan Château de la Chaize’in üretim tesisleri hemen girişteki yüksek duvarlı bir binada yer alıyor. Beaujolais bölgesinde, Brouilly alt apelasyonuna dahil olan üretici Gamay üzümlerinden yarı karbonik maserasyon yöntemiyle, Beaujolaisbölgesinin genel karakteri ile uyumlu aromatik, düşük tanenli ve genç tüketime uygun şaraplar üretiyor.

Beaujolais köylerini gezerken buradaki coşkulu atmosferin en belirgin olarak hissedildiği yerlerden biri kuzeydeki Romaneche-Thorins kasabası idi. Burası bir anlamda bölgenin en büyük üreticisi ve şarap tüccarı olan George du Boeuf’un merkezi niteliğinde. Kasabada dolaşırken ve şarap müzesini gezerken şarabın yaşamın bir parçası olduğunu ve şarap üretiminde insan faktörünün ön plana çıktığını hissetmek mümkün.

Beaujolais sadece şarabın üretildiği bir bölge değil, şarapla bütünleşmiş bir yaşam tarzı. Burada Fransa’ın en üst düzey şarapları üretilmiyor, ancak yıl boyunca bağların bakımından hasata, üzümün toplanmasından şarap yapımının son aşamasına kadar işlemler bölgedeki köylerin halkı tarafından büyük bir coşkuyla sürdürülüyor. Çiçeksi aromalara sahip genç şaraplar aslında bölgenin renkli yaşamının coşkusunu da yansıtıyor bir anlamda ve bu coşku her yıl Kasım ayında doruk noktasına ulaşıyor.

Her yıl Kasım ayının üçüncü Perşembe günü gece yarısını bir dakika geçe, Beaujolais kasabalarındaki üreticilerden kasalarca şarap Paris’e ve oradan da tüm dünyaya yolculuğa başlıyor. Karbonik maserasyon yöntemi ile Gamay üzümlerinden üretilen ve üzümün taze aromalarını, çiçeksi kokularını koruyan Beaujolais Nouveau şarapları genç olarak tüketilmek üzere yolculuğa çıkartılıyor. Ertesi sabah Parisliler bar ve kafelerin kapısında, yeni şarapların geldiğini müjdeleyen “Le Beaujolais Nouveau est arrivé !” yazısını gördüklerinde o yıl da yeni bir şölen başlıyor. Ancak esas şölen şehir yaşamının karmaşasından çok uzaklarda, Parislilerin akşam iş çıkışı uğradıkları barlarda değil, Boujolais köylerinde bütün coşkusu ile yaşanıyor.

11/17/2014
Yorum