Saynur Sonkaya Neher

Şaraba Gönül Verenler

Saynur Sonkaya Neher

 Son yıllarda yurt dışında yaşayan Türklerin çok çeşitli sektörlerde çalıştığına tanık oluyoruz. Keyif Notları’nın ilgisini doğal olarak şarap sektöründe çalışanlar çekiyor.Saynur Sonkaya Neher ‘de Almanya’da 4 kuşaktır şarap üretim yapan Weingut Mohr ‘de 20 yıldır ailesiyle birlikte şarap için çalışıyor. Saynur Sonkaya Neher’in Almanya şarap serüveni konuştuk… 

Ahmet Gök:Şarap sektörüne eşinizin aile işi olması nedeniyle girdiğinizi biliyoruz. Ve yıldır birlikte şarap üretiyorsunuz. Ve şarap artık yaşam biçiminiz. Şarapla ve Eşinizle tanışmanız nasıl oldu?

Saynur Sonkaya Neher: Şarapla tanışmam eşimden tanışmamdan daha önce oldu! Ögrencilik yıllarında  kaldığımız yurtta  arkadaşlarla pizza siparişi verirdik , pizzanın yanında hep bir şişe şarap hediye olurdu. Pizza ile uyumu gayet güzeldi. Ama o yıllarda saraptan çok iyi anladığımı asla söyleyemem. Eşimle yine üniverstie yıllarında bir şarap tadımında tanıştım. Ben Essen üniversitisinde pedagoji/Eğitim Bilimleri okuyordum. Bir Alman arkadaşım evinde şarap tadımı yapacaktı ve misafir şarap mühendisi de eşimdi. Kendileri üniversite yıllarından tanışıyorlardı. Bu benim ilk şarap tadımım olacaktı, tabii ki çok ilginç geldi bana ordaki her şey. Tadım şekli, şarapların tek tek anlatımı. Ha bu arada orda tek Türk bendim. Tabii ki klasik önyargılı sorularla karşılastım: Aaa Başınız kapalı değil, şarap içiyorsunuz, dininiz buna ne diyor vb. Eşimle o gece tanışma ve sohbet etme imkanı buldum. 

Eşinizle tanışmadan önce de şaraba ilgi duyuyor muydunuz? Tattığınız ilk şarabı hatırlıyor musunuz?


 Almanya´ya ilk geldiğimde babamla kalıyordum. Babam iyi yemeyi ve içmeyi severdi. O zaman tanıdık ve evimize çok yakın olan  Yunan restoranına gider et ve yanında iyi bir kırmızı şarap içerdik ama adını malesef hatırlamıyorum. Sonra üniversite yıllarında pizzacıdan gelen şaraplar. Kısacasi pek bir bilgim ve de alakam yoktu. 

Kısaca kendinizden bahseder misiniz? Saynur Sonkaya Neher kimdir?

 Ben kimim? Trabzonlu bir ailenin 9 çocuğundan biri, 7 Numara, kızların en kücüğü. Okumayı, yemek yapmayı, yeni şeyler öğrenmeyi, resim yapmayı, gezmeyı, resim sergilerini, iyi yemeyi, içmeyi ve doğayı seven biriyim diyebilirim. Kesinlikle bir Karadeniz insanıyım. Enerji doluyum, birçok şeyi birarada yapmak isterim, hersey anında olsun isterim. Tabii hemen de sinirlenirim ama çabuk geçer, neşem sinirimin üstündedir! 27 yıldır Almanya´da yaşıyorum. İlk Ruhr bölgesinde yaşadıktan sonra evlenip Rheingau bölgesine yerleştim. Kaldığım yer tamamen bir şarap bölgesi ve Riesling şarapları ile meşhur. Aslında biraz şehirden köye geldim ama buranın doğası ve huzuru bambaşka. Evimin camından direk Ren Nehri’ni izliyorum. Ben denizden gelen bin insanım, suyu görmem lazım. Su benim için bir nevi özgürlük. 

Biraz da Weingut Mohr’den bahseder misiniz? Ne tarz şaraplar üretiyorsunuz? 

Şaraphanemiz 1875 yılında kurulmuş. Eşim 4. jenerasyonda üstlenmiş bu görevi. Geisenheim (Rheingau bölgesindedir) Almanya´nın en ünlü şarap mühendisliği üniversitesi mezunu. Biz bir nevi butik sarapçılık yapıyoruz. Bağlarımız tamamen dik yamaçlarda ve işlenmesi çok zor. Hatta hasat tamamen elle yapılıyor, makina kullanımıyor. Bu da bizim kaliteli şaraplar yapmamızı sağlıyor. 2014 yılınndan beri tescilli olarak organik ve vegan şaraplar yapıyoruz. Şaraphanemiz 2011 yılından beri organik olarak çalışmakta. En başta Riesling %75 olmak üzere, Spätburgunder, bu bölgenin tek kirmizi üzümü (%10) , Weissburgunder, Muskateller, Silvaner ve Scheure yetiştirdiğimiz üzümlerden.Şaraplarımız gündelik hem yemek eşliğinde hem de yemek olmadan içilecek türdedirler. Bunların içinde hemen tüketilmesi gerekenler dışında uzun yıllar saklanacak şaraplar da üretiyoruz.  

Kuşkusuz her üretici gibi kendi yaptığınız şarapları seviyorsunuz. Kendi şarabınız dışında sevdiğiniz şaraplar, bölgeler, üzümler nelerdir? 

Bölge olarak bir ayırım yapmam . Üreticiye göre şarap içerim. Duyduğum, bildiğim, merak ettiğim üreticilerin şaraplarını denemek isterim ki bu da gastronomi alanında çok kolay Almanya´da. Ben genelde beyaz şaraplari severim. Riesling en sevdigim üzüm çeşididir, Bu zaten Rheingau´da çok iyi yapılıyor. Onun için baska bir yerde ya da restoranda Weissburgunder, Chardonnay, GrauBurgunder, Gewürztraminer tercih ettiğim şaraplardır.   

Keyifli yanıtlarınız için teşekkür ederiz… Kadehinizden sevdiğiniz şarap eksik olmasın… 

 İlginiz için ben teşekkür ederim. 

Yorum